Komičari u ozbiljnim ulogama

Imena s današnje ljestvice u pravilu su jamstvo dobre zabave jer su karijere ostvarili u komedijama, ali stigli su odraditi i pokoju ozbiljniju i ambiciozniju ulogu.

Marlon Wayans

Najmlađi brat obitelji Wayans u komedijama je jednako iritantan poput većine članova njegova klana zaslužnog za neke od najneduhovitijih trenutaka u suvremenoj komediji. No i on se odlično snašao u ulozi narkomana u pratnji Jareda Leta u kultnome filmu Darrena Aronofskog Rekvijem za snove. Taj nezaboravni mračni i vizualno izbrušeni film jedan je od onih teških naslova koji se najčešće gledaju samo jednom. Cijela je glumačka ekipa bez iznimke odradila dojmljiv posao, a među njima i Marlon koji je, nažalost, iste godine nastupio i u Mrak filmu.

Will Ferrell

Ferrell je u svakom slučaju izuzetno produktivan komičar zbog čega nije čudno da u njegovoj filmografiji ima i hrpa loših filmova, ali one uspjele komedije spadaju među najzabavnije naslove pristigle iz Hollywooda tijekom posljednjih godina. S vremena na vrijeme Ferrell je poželio odigrati i ponešto drukčije likove od uobičajenih kretena kakve inače glumi, a u humornoj drami Otkucaji života odradio je iznenađujuće dobar posao. Njegovo potpuno neočekivano smireno i nešto suptilnije izdanje (premda još uvijek s bljeskovima pravoga Ferrella) u filmu Marca Forstera savršeno odgovara priči što podsjeća na Adaptaciju Spikea Jonzea i Charlieja Kaufmana.

Ben Stiller

Ni Ben Stiller, poput Ferrella, u karijeri nije prezao od tumačenja morona epskih razmjera, što je, pokazalo se nebrojeno puta (Tajanstveni junaci, Zoolander, Svi su ludi za Mary) uloga koja mu savršeno leži. Međutim, da je sposoban za mnogo više od toga, pokazao je još prije desetljeća i pol ulogom u ekranizaciji biografije scenarista Jerryja Stahla, koji je osamdesetih pisao epizode za hit-serije Alf i Slučajni partneri, ali se istovremeno borio s ovisnošću o heroinu. Stiller je bio sjajan u mračnoj ulozi narkića i sjajno je dočarao njegova manijakalna raspoloženja, premda ni on u potpunosti nije zatomio svoj komičarski talent.

Patton Oswalt

Maleni Patton Oswalt gradio je karijeru kao stand-up komičar, a potom je dobivao manje duhovite epizode u različitim serijama i filmovima. Pritom nije ostvario pretjerano uspješnu karijeru, pa je gotovo završio u kategoriji glumaca čije ste lice već vidjeli, ali ćete se teško sjetiti njihova imena ili filma u kojem ste ih gledali. Međutim, Patton je imao sreću da je naletio na redatelja i scenarista Roberta D. Siegela (napisao Hrvača) jer je ovaj u njemu prepoznao nešto što je očito promaklo svima drugima. Film Big Fan govori o fanatičnom navijaču New York Giantsa čiji se isprazni život vrti oko najdraže momčadi – sve dok ga brutalno ne pretuče omiljeni sportski junak pod utjecajem alkohola. Oswalt je u ovoj nezavisnoj drami uistinu impresivan i nakon što ga vidite u ovoj ulozi, nema šanse da ga ne zapamtite.

Jonah Hill

Na početku Jonahove karijere nije bilo lako predvidjeti da će taj tinejdžer s viškom kilograma izrasti u zvijezdu kakva je danas, a još je teže bilo zamisliti da bi njegova karijera mogla krenuti u smjeru Oscara. Ipak, urnebesno duhoviti Jonah nakon niza sjajnih komedija i duhovitih nastupa radi zaokret upravo u tom smjeru. Paralelno s gubljenjem kilograma počeo se pojavljivati u ozbiljnijim filmovima i zahtjevnijim ulogama, priskrbivši si čak dvije nominacije za Oscara (Igra pobjednika i Vuk s Wall Streeta). Istina, obje su mu uloge omogućile da se razmaše u onome što radi najbolje jer su prilično komične, ali očito i dovoljno ozbiljne za Akademijine glasače.

Jim Carrey

Majstor fizičkoga gega u nekoliko je navrata pokušavao pokazati da je kalibar dramskog glumca, no to mu nije uvijek polazilo za rukom (Broj 23). Međutim, kada bi se stvari poklopile i kada bi se našao redatelj koji ga je u stanju primiriti, poput Petera Weira, Michela Gondryja i Franka Darabonta, rezultat je redovito bio odličan. Potvrđuju to uloge u Trumanovu showu, Majesticu i posebice u Vječitom sjaju nepobjedivog uma.

Bill Murray

Neponovljivi Murray prilično davno poželio je okušati se u zahtjevnoj ulozi, ali drama The Razor’s Edge, koja donosi priču o povratniku iz Prvog svjetskog rata koji pokušava pronaći smisao života, nije bila previše zapažena. No svoju je misiju očito odradila, jer da bi studio odobrio njezino snimanje, Murray je morao pristati na ulogu u Istjerivačima duhova. Nakon toga se Murray puno desetljeće klonio ozbiljnih projekata, a potom je u filmu Jedna žena, dva muškarca odglumio opasnoga mafijaša. Ali i to ga je iskustvo ponovno na cijelo desetljeće udaljilo od ozbiljnijih uloga, da bi se vratio nastupom u Izgubljenima u prijevodu. Film je ostvario velik uspjeh i donio Murrayu nominaciju za Oscara, konačno potvrdivši ono što je bilo jasno od samih početaka: Murray nije samo veliki komičar već i veliki glumac.


Propustili ste