Imitacije Twittera

Kada netko radi nešto dobro, kopije i imitacije su praktički neizbježne. To vrijedi i u slučaju Twittera, mikroblogerskog servisa koji je lansiran u srpnju 2006. godine.

Twitter je vrlo brzo privukao pozornost zahvaljujući zanimljivom konceptu kratkih poruka (do 140 znakova) koji omogućuje brzo kolanje informacija, a u narednim godinama počeli su nicati servisi koji rade po sličnom principu. Pretražili smo bespuća interneta i pronašli nekoliko manjih ili većih imitacija Twittera, među kojima ima i onih koje donose neke nove mogućnosti, ali i besramnih kopija koje se uopće ne trude prikriti otkud im ideja.

Plurk
Plurk je tajvanski mikroblogerski servis koji omogućuje pisanje poruka do 210 znakova. Kratke se poruke ovdje zovu ”plurkovi” i mogu se lajkati i retvitati, odnosno ”replurkati”, a mogu se i pretraživati po nizu kategorija kao što su tehnologija, hrana, sport, umjetnost itd. Zanimljivo je da na temelju svoje aktivnosti korisnici za nagradu mogu dobiti dodatne emotikone. Ono što pak može odbiti slučajnoga posjetitelja jest neatraktivan dizajn cijeloga servisa.

Plerb
Plerb se gotovo i ne razlikuje od Twittera. Koncept je isti, dizajn gotovo identičan, a korisnički profili također mogu biti zaključani ili javni. Jedina veća razlika jest što Plerb po poruci podržava do 500 znakova, ali teško da će netko samo zbog toga migrirati s Twittera.

Identi.ca
Identi.ca je svojevrsni kanadski odgovor na Twitter, izgrađen na platformi otvorenog koda. Poruke su također ograničene na 140 znakova, a osim standardnih mikroblogerskih opcija servis nudi i mogućnost kreiranja grupa za povezivanje korisnika sličnih interesa. Identi.ca postoji već pet godina, a trenutačno prolazi kroz proces prelaska na novu softversku platformu, koja će omogućiti naprednije opcije poput društvenih igara i dijeljenja vizualnoga sadržaja.

Heeloo
Priča oko Heelooa mnogo je zanimljivija od samoga servisa. Naime, ovu društvenu mrežu pokrenuo je Noah Everett, osnivač svojedobno popularnoga Twitpica, aplikacije za dijeljenje fotografija na Twitteru. Međutim, kada je Twitter prije dvije godine uveo vlastitu opciju za dijeljenje slika, Twitpic je preko noći izgubio na važnosti. Ubrzo potom Everett je lansirao Heeloo, koji je po funkcionalnosti i izgledu doslovna preslika Twittera, samo što dobro znane opcije nose drugo ime (primjerice, tvitovi su ”pingovi”). Drugim riječima, Heeloo je nastao kao osveta Twitteru, no teško da je njegov osnivač imao ikakve koristi od svega toga.

Fanfou
Fanfou se smatra prvim kineskim klonom Twittera, koji je lansiran točno godinu dana nakon svog američkog pandana da bi 2009. bio privremeno ugašen tijekom velikih protesta na sjeverozapadu zemlje. Mikrobloganje je inače vrlo popularno u Kini i stoga se često nalazi pod budnim okom cenzora, a najveći tamošnji klon Twittera danas je svakako Sina Weibo, koji broji više od pola milijarde registriranih korisnika.

App.net
App.net, iza kojega stoji tvrtka Mixed Media Labs, istodobno je mikroblogerski servis (limit poruka je 256 znakova) i platforma za razvoj društvenih aplikacija. Međutim, postoji kvaka – korištenje App.neta nije besplatno! Mjesečna pretplata stoji 5 dolara, a godišnja 36, dok developeri aplikacija za godinu dana pristupa moraju izdvojiti 100 dolara. Zauzvrat, nema reklama ni oglašivačkog sadržaja. Nedavno je uvedena i ”freemium” varijanta u kojoj pretplatnici mogu poslati pozivnicu drugim osobama, koje onda imaju mogućnost ograničenog korištenja servisa.

cta-planb-3


Propustili ste