Igre koje nam nikad neće dosaditi

Neke igre su imale rok trajanja i s vremenom nestale, no neke se još drže kao popularan način zabave.

Od davnih vremena prije industrijalizacije, kompjutera i moderne tehnologije, čovjek je pronalazio načine kako uskratiti slobodno vrijeme smišljajući i stvarajući razne igre. Postoje zapisi o drevnim civilizacijama i primitivnim igrama kojima su se služili.
Na svijetu danas postoji pregršt igara, od onih kartaških, kompjuterskih ili društvenih igara. Neke su imale rok trajanja i s vremenom nestale, no neke se još drže kao popularan način zabave. Brojne retro igre čak su se vratile i na naše mobilne uređaje, te brzo dosegle staru popularnost.

Mi vam donosimo neke od igara koje nam nikad neće dosaditi.

Solitaire

Što se tiče računalnih igara koje održavaju svoju popularnost, neizbježno je spomenuti i igru solitaire ili još nazivanu pasijans. Svatko tko posjeduje računalo, na njemu je barem jednom zaigrao ovu zabavnu igru. Za nju se vjeruje da je njemačkog ili čak skandinavskog podrijetla. Igra je postala popularna u Francuskoj početkom 19.-og stoljeća, a raširila se kroz Englesku i Ameriku drugom polovicom stoljeća. U moderno doba postaje potpuno softverska igra te općepoznata usputna igra za razbibrigu. Ove godine Microsoft slavi 25 godina postojanja Solitairea te će u tu svrhu organizirati turnir. Poželite li se vratiti u stare dane igranja pasijansa, slobodno se prijavite.

Soliter

Izvor: Arcadium.com

Šah

Svi smo dobro upoznati sa jednom od najpopularnijih igara – šahom. Dok njegovo spominjanje datira još s početka 4. stoljeća, vjeruje se da je nastao čak na početku naše ere. Smatra se da je nastao u Indiji, iako neki vjeruju da je nastao u Kini ili čak Središnjoj Aziji. Postoji čak i legenda da je igru izmislio grčki junak Palamed da razbije dosadu tijekom opsade Troje.

šah

Izvor: sportskeeda.com

Osim modernog, “europskog” šaha, koji se danas igra u cijelom svijetu, postoje desetci drugih varijacija. Ploča je starija od figura, pa se tako magični kvadrati s raznim brojem polja mogu naći u raznim egipatskim, kineskim i indijskim hramovima. Ploča s 8×8 polja je široko korištena baš u Indiji. Na sanskrtu se naziva “aštapada” poput ploče iz koje se proricalo i gatalo. Simbolika ploče i figura je raznolika – od religijsko-filozofske do ratničke. U Hrvatskoj se prvi put spominje u 14. stoljeću. Svjetski šahovski savez ili skraćeno FIDE (akronim iz francuskog jezika), je nastao u Parizu 1924. godine i povezuje razne nacionalne šahovske saveze diljem svijeta te broji 158 zemalja članica. Do modernog doba, šah se širio svijetom velikom brzinom. Postoje natjecanja i svjetska prvenstva u šahu koja se održavaju i danas. Napretkom tehnologije, šah se može igrati i online.

Mass Effect

Mass Effect trilogija koju je osmislio BioWare prati zanimljivu akcijsku priču i omogućuje interakciju između likova koje susrećete. Neovisno koliko vam se kraj nije svidio, ne možete poricati uspjeh igre. Srećom, postoji i produženi Citadel DLC, gdje možete dobiti bolji završetak priče nego u originalnoj trilogiji.

Mass effect

Izvor: ea.com

Poker

Dok se za već spomenute igre zna njihov nastanak i podrijetlo, isto se ne može reći i za ovu svjetski poznatu kartašku igru. Podrijetlo pokera je nastalo miješanjem raznih drugih igara – počevši od perzijskih varijanti do sličnih engleskih verzija te francuskih, od čije je riječi “poque” i nastao naziv poker. S vremenom se igra razvijala i širila, počinju se upotrebljavati 52 karte za igru i dodaje se fleš. Nakon širenja i nadopunjavanja igre kroz SAD tijekom građanskog rata, u američkim kockarnicama se pojavljuje i poker.
Poslije početka World Series of Poker 1970. godine, suvremena natjecanja dostižu veliku popularnost. Tu popularnost nadmašuje pojava online pokera i hole-card kamera koje snimaju igraće karte te omogućuju gledatelju praćenje igre. Zanimanje za praćenje turnira su povećali i sateliti za velike turnire, koji igračima omogućuju online kvalifikaciju. Stil života vezan za poker, pogotovo Texas Hold’em Poker, populariziran od brenda PokerStars, doveo je do zanimljivih priča poput onih o Chrisu Moneymakeru koji je osvojio Satellite u 2003. godini, do slavnih sponozorstava u 2015. godini, gdje su svjetski poznati nogometaši poput Neymara i Cristiana Ronalda postali ambasadori pokera.

Poker stars

Izvor: Androidtapp.com

Biljar

Povjesničari tvrde da se biljar razvio na prijelazu s 14.-og na 15.-to stoljeće. Igra za koju je potreban stol obložen posebnim platnom, štap te određen broj kugli do danas je ostala vrlo često dobra igra za razbibrigu. U počecima se igrao na otvorenom i to na travi, pa je vjerojatno upotreba baš zelenog platna na stolu nastala iz toga. Natjecanje može biti između dva protivnika ili u parovima. Igrači za pomicanje kugli koriste vrh štapa prema jasno određenim pravilima. Usprkos dugogodišnjoj popularnosti, svoj vrhunac bilijar dostiže tek sredinom dvadesetog stoljeća.
Početkom devetnaestog stoljeća, prvi put spominje se biljar u Hrvatskoj; igralo se na prvom katu zagrebačke kule Lotrščak. Poput i šahovskih natjecanja, postoje poznati turniri u bilijaru, a isto tako bilo koju od inačica ove igre možete igrati i virtualnim putem, iako doživljaj igranja u realnosti ne nadmašuje nijedna online verzija. Poželite li znati više o predstojećim turnirima, posjetite Planet Biljar stranicu i uključite se u najnovije vijesti iz svijeta ove igre.

Domino

Igra koja datira iz 13.-og stoljeća i igra se pravokutnim pločicama s određenim brojem točkica na njima. Po njima je nazvan i “domino efekt”- svojevrsni izraz za uzrok-posljedica objašnjenje. U moderno doba ova igra je doživjela preobrat te se u 21. stoljeću održavaju World Domino natjecanja u slaganju što većeg broja pločica koji formiraju nevjerojatne slike i gotovo pričaju isto tako odlične priče.

Tetris

Od prvih virtualnih igara, prva koja nam pada na pamet je svakako tetris. Nastala 1984. u Rusiji, pojavila se na gotovo svim igraćim konzolama, računalnim sustavima, kao i na uređajima kao što su gameboyi. U današnje vrijeme, svatko tko se susretne s tetrisom, sa smješkom počne igrati.

tetris 1

Izvor: Jimmytrims.com

Super Mario

Super Mario tvrtke Nintendo, nastao je 1985. godine i odmah osvojio svijet. Ove godine ova popularna igra slavi 30 godina postojanja, a danas se igra čak u 3d formatu. Ova poznata tehnološka tvrtka osmislila je puno noviteta povodom godišnjice te tako sredinom rujna izlazi i nova igrica ‘Super Mario Maker’. To će biti igra  za Wii U koji omogućuje kreiranje i igranje vlastitih Mario Bros razina.

Od kartaških i društvenih igara do početaka virtualnog igranja, neke igre su toliko zaplijenile pažnju ljudi da, bez obzira na starost, i dan danas postaju odličan izvor zabave. Zaigrajte poker, šah ili Super Mario – igre koje, izgleda, traju vječno.

(Sponzorirani članak)


Propustili ste