Digitalno blago: 22 pokreta koja su definirala filmsku umjetnost

Želite naučiti nešto više o pokretima u sedmoj umjetnosti? Pronašli smo na internetu nešto što će vam se zasigurno svidjeti!

Svi smo gledali Ratove zvijezda. Nekoliko puta. Međutim, znate li kojem filmskom pokretu pripadaju George Lucas i klasik koji je započeo najslavniju svemirsku sagu? Na ovom pitanju možda će zastati i zagriženiji ljubitelji Ratova zvijezda.

To zapravo nimalo ne čudi jer većina ljudi, priznajmo, gleda filmove ponajprije radi zabave i bijega iz stvarnosti, dok se promišljanjima o njihovom mjestu u prostoru i vremenu prvenstveno bave filmolozi, kritičari, studenti Akademije i agilniji filmofili. Međutim, gledanje nekog filmskog klasika dobiva jednu drukčiju i zanimljiviju dimenziju ako znamo malo više o njegovu mjestu u povijesti i utjecaju koji je izvršio na društvo i kulturu.

Želite naučiti nešto više o povijesti filma i pokretima u sedmoj umjetnosti? Kao dobra početnica svakako će vam poslužiti izvrstan specijal uglednoga magazina Empire pod nazivom 22 movie movements that defined cinema.

Serijal edukativno-zabavnih tekstova odvest će vas na zanimljivo putovanje kroz vrijeme na kojem ćete, među ostalim, posjetiti Metropolis i njemačke ekspresioniste, upoznati pripadnike češkog novog vala, otkriti što je to cinéma du look i, naravno, dobiti odgovor na pitanje s početka teksta.

Ono što me posebno privuklo Empireovom specijalu (na koji sam sasvim slučajno naletio, guglajući tko zna što) njegova je preglednost i jednostavna struktura po principu “sve na jednome mjestu”, a uz kratak informativni opis svakog filmskog pokreta navedeni su razdoblje njegova trajanja, ključni filmaši, preporučeni naslovi, trivije i još ponešto. Ukratko, izvrsna stvar za sve one filmoljupce koji žele naučiti nešto više ili ponoviti gradivo.

Ne treba posebno naglašavati i kako Empireova stranica treba biti u bookmarksima svakoga filmofila koji drži do sebe. Uživajte u filmovima i čitajte o njima!

***

U rubrici Digitalno blago osvrćemo se na internetske sadržaje koji su nam privukli posebnu pažnju i želimo ih podijeliti s vama.


Propustili ste