Deveta edicija Cheesea

Deveta edicija Cheesea, međunarodnog događaja koji se svake dvije godine organizira u pijemontskom gradiću Bra (Italija), održat će se od 20. do 23. rujna ove godine

Cheese organiziraju Slow Food i Grad Bra u suradnji s talijanskim Ministarstvom poljoprivrede. Događaj koji je posvećen “mlijeku u svim njegovim oblicima i stanjima” stvorio je međunarodnu mrežu proizvođača sira koji se svake dvije godine okupljaju u gradu Bra kako bi predstavili svoje proizvode, susreli ko-proizvođače (Slow Food definicija potrošača) i diskutirali o novim izazovima trgovine, postojećim zakonima i pravilima kao i o tržišnim perspektivama. Među protagonistima ove edicije sedam je balkanskih zemalja:Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Republika Makedonija, Rumunjska i Srbija te Turska, sve uključene u ESSEDRA projekt.

Pokrenut u prosincu 2012. godine ESSEDRA projekt za cilj ima potporu EU integracijskom procesu, osposobljavanje i davanje vidljivosti organizacijama civilnog društva na Balkanu i Turskoj koje rade u područjima poljoprivrede, ruralnog razvoja i kvalitete hrane, pa samim tim i na unaprjeđenju zaštite okoliša, očuvanju biodiverziteta i održivom razvoju lokalnih zajednica. Potpora se pruža kako bi se pronašli i valorizirali lokalni tradicijski proizvodi te promovirale europske mjere u korist malih proizvođača hrane.

Na Cheeseu 2013 nemojte propustiti konferenciju o lokalnim sirevima iz Regiona, autentičnom izrazu ruralnog društva. Diskusija će se baviti sirevima od sirova mlijeka koji sazrijevaju u ovčjoj koži ili u kori jele te različitim feta sirevima, ali i kozjim, kravljim i ovčjim jogurtima i svim oblicima kačkavalja. Diskusija će se okončati kušanjem sireva iz osam zemalja ESSEDRA projekta.

Osim što predstavlja obrazovni i kulturni događaj – budući pomaže potrošačima u prepoznavanju kvalitete te ih spaja s proizvođačima sira i uzgajivačima stoke – Cheese je također i prilika za zabavu: učenje je uvijek popraćeno užitkom kušanja i otkrivanja. Na ovoj ediciji bit će organizirane brojne radionice kušanja na kojima će sudionici saznati više o povijesti i tradiciji lokalnih zajednica: od balkanskih do švicarskih stočara, od kenijskih Pokota do kavkaskih nomada.

Na redovno ažuriranoj stranici, koja ima englesku i talijansku verziju, posjetitelji mogu rezervirati svoje sudjelovanje u raznim aktivnostima, pronaći korisne informacije i pogledati listu izlagača.

 Cheese 2013 omogućili su Pastificio Garofalo, Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano, Lavazza, Lurisia i Novamont.

 


Propustili ste