Dan Simmons: Drood

Dan Simmons u svom romanu Drood plete svoju priču oko stvarnoga pisca: u serijalu Hyperion poigrao se likom i djelom engleskog romantičnog pjesnika Johna Keatsa, u Iliju i Olimpu (inspiriranima, dakako, Homerom) spominje Shakespearea i Prousta, a u Droodu svoju priču plete oko Charlesa Dickensa

Drood je horor roman baziran na povijesnim činjenicama o Dickensovu životu. Točnije, govori o posljednjih pet godina njegova života i njegovu nedovršenom romanu The Mystery of Edwin Drood. Za Simmonsovog Drooda nismo sigurni je li čovjek ili neko nadnaravno biće, ali znamo da je odgovoran za smrt više od 300 ljudi. Dickens se s Droodom prvi put susreo nakon stravične željezničke nesreće u kojoj je sudjelovao, nakon koje postaje opsjednut njegovim pronalaženjem. Traži ga u mračnim londonskim uličicama, sirotinjskim četvrtima, u blatu i prljavštini, uz pomoć još jednog stvarnog pisca – Wilkieja Collinsa.

Roman je napisan iz Wilkiejeve perspektive, a kako priča napreduje, on se sve više pokazuje kao nepouzdan pripovjedač. Wilkie Dickensa smatra prijateljem, ali potajice i rivalom, te se otkriva kao jedna vrlo zavidna, arogantna i ogorčena osoba, k tome ovisnik o opijumu. Wilkie prati Dickensa u njegovoj grozničavoj potrazi kroz podzemlje viktorijanskog Londona, rastrgan između želje da pomogne svom prijatelju i da izigra svog najvećeg suparnika.


Propustili ste