BlackBerry uzvraća udarac modelima Z10 i Q10

Može li se nekadašnja zvijezda poslovnog mobilnog svijeta vratiti na stare staze slave i zgrabiti veći udio na tržištu kojim je nekad vladao?

Povratak RIM-a, poslovnjačke ikone s kraja prošloga desetljeća, izazvao je val skepse. Premda su mnogi požurili zlurado komentirati kako im angažman “RnB pevaljke” neće pomoći, kao ni borba za poslovne korisnike usred iPhone tabora, istina je malo drugačija

Istina, Thorsten Heins je prije godinu dana preuzeo kormilo u najgorem trenutku. Podsjetimo se, 2009. godine BlackBerry je zauzimao petinu tržišta pametnih telefona, što je iznosilo 35 milijuna prodanih primjeraka. Isti broj smartphonea danas čini oko pet posto ukupnoga tržišta. Dakle, tvrtka je, unatoč padu dionica, ipak zadržala milijunsku prodaju i više od 4 posto tržišnoga udjela.

Heins je, unatoč svim predviđanjima, uspio namamiti više od stotinu mobilnih operatera da uključe oba nova BlackBerryja (Z10 i Q10) u svoje ponude. A osim toga, BlackBerry dopušta prilično lagano prebacivanje aplikacija s Androida na vlastitu platformu. Tako se već sada nude “najvažnije” aplikacije: Skype, Amazon Kindle, WhatsApp i Angry Birds.

Prema nekim optimističnim procjenama, BlackBerry bi mogao fanovima brenda (odnosno vjernim kupcima) ”uvaljati” čak 20 milijuna uređaja. Tvrtka može završiti fiskalnu godinu u pozitivi čak i s nekoliko milijuna BlackBerryja manje. Dakle, daleko od toga da će pobijediti Apple ili Google, ali je svakako lijepo vidjeti povratak staroga igrača u utakmicu. Uspije li privući nove programere i obogatiti ponudu na mnogo više od sadašnjih sedamdesetak tisuća aplikacija u trgovini – bit će zanimljivo.


Propustili ste