Kultni filmovi iz 1986. godine

Vrijeme je da se prisjetimo nekoliko “30-godišnjaka” bez kojih bi moderna sedma umjetnost bila teško zamisliva.

Godina 1986. polučila je velik broj izvrsnih filmskih naslova koji su izvršili golem utjecaj na cijelu jednu generaciju filmofila, a danas se redovito citiraju i s pravom nose status kultnih klasika. Vrijeme je da se prisjetimo nekoliko “30-godišnjaka” bez kojih bi moderna sedma umjetnost bila teško zamisliva.

Aliens

Premda je to danas poprilično čest slučaj, prije tridesetak godina nije bilo uobičajeno da neki filmski nastavak po kvaliteti bude ravan ili čak bolji od originala, pa i ne čudi velika pompa koja se stvorila oko Aliensa. SF spektakl u režiji Jamesa Camerona bio je brži, dinamičniji i potpuno drukčiji od ionako izvrsnoga originala, a Sigourney Weaver svojom je maestralnom glumačkom izvedbom pokazala kako treba izgledati moderna akcijska heroina. Uz to je došla i nominacija za Oscara, prva u povijesti za takav tip uloge.

Gorštak

Karijera Christophera Lamberta imala je više padova nego uspona, ali uvijek ćemo ga pamtiti po Gorštaku, epskoj i pomalo začudnoj fantastičnoj priči o besmrtnicima, prožetoj pjesmama Queena. Kritičari baš i nisu bili blagonakloni prema uratku Russella Mulcahyja, ali spomen Gorštaka mnoge će filmofile danas zasigurno baciti u nostalgični trans. Poslije su snimljena i tri nastavka koje je možda bolje preskočiti.

Labirint

David Bowie kao Kralj goblina slika je koja ni danas ne blijedi iz pop-kulturne svijesti, a vizualni dizajn Labirinta i njegova maštovita bića još uvijek izgledaju jednako impresivno kao i u vrijeme premijere. Mračna bajka Jima Hensona pamti se i po mladoj Jennifer Connelly kojoj je to bila jedna od prvih stepenica prema holivudskoj slavi.

Lovac na ljude

Pet godina prije hita Kad jaganjci utihnu, najpoznatiji filmski kanibal Hannibal Lecter “debitirao” je u trileru Lovac na ljude, a tumačio ga je škotski glumac Brian Cox. Ujedno, riječ je o prvoj ekranizaciji romana „Crveni zmaj“ Thomasa Harrisa koji je 2002. godine dobio još jednu filmsku inačicu, ovaj put sa svima poznatim Anthonyjem Hopkinsom. Lovac na ljude Michaela Manna potonuo je na kino-blagajnama, ali danas se smatra jednim od najzanimljivijih i najboljih naslova osamdesetih, zahvaljujući ponajprije vrhunskim glumačkim izvedbama i upečatljivu vizualnom stilu. Poslije je izvršio i velik utjecaj na filmove i serije “forenzičkoga” žanra.

Muha

“Be afraid. Be very afraid”… David Cronenberg već je sredinom osamdesetih bio etabilirani redatelj, posebno omiljen među ljubiteljima horora i SF-a, ali Muha je bilo njegovo prvo djelo koje je masovno privlačilo publiku u kina. Cronenbergov film posebno se pamti po grotesknim i vrlo uvjerljivim specijalnim efektima te vrhunskim izvedbama Jeffa Goldbluma i Geene Davis, a pojedini kritičari uvrstili su ga među najbolje naslove te godine.

Ostani uz mene

Snimljena prema romanu Stephena Kinga, Ostani uz mene Roba Reinera nostalgična je priča o životu, prijateljstvu i odrastanju u kojoj se pojavljuje više izvrsnih mladih glumaca poput Rivera Phoenixa, Coreyja Feldmana, Jerryja O’Connella i Wila Wheatona. Jedan od onih filmova s čijim se likovima gotovo svatko može poistovjetiti, a kad krene odjavna špica, zasigurno će vam barem malo zasuziti oči.

Plavi baršun

Davida Lyncha ne treba posebno predstavljati, kao ni njegovo remek-djelo Plavi baršun. Taj mješanac psihološkoga trilera, horora i film noira pun je fascinantnih i bizarnih prizora koje je teško izbiti iz glave, a Dennis Hopper ovdje je definitivno ostvario jednu od svojih “najluđih” i najboljih uloga.

Slobodan dan Ferrisa Buellera

Tinejdžerske komedije bile su standardna pojava u osamdesetima, ali Ferris Bueller bio je malo više “edgy” i malo više cool, a imao je i vrlo zaraznu glazbenu temu. Film u režiji provjerenoga Johna Hughesa postao je jedan od najvećih hitova te godine, a zahvaljujući njemu glavni glumac Matthew Broderick učvrstio je svoj status vodeće mladenačke ikone osamdesetih. Ferrisa Buellera danas čak citira i jedan Deadpool, što ste mogli vidjeti ako ste u kinu pričekali kraj odjavne špice ovogodišnjega velikog hita.

Velika gužva u Kineskoj četvrti

Poprilično netipičan film Johna Carpentera, Velika gužva u Kineskoj četvrti, kombinira elemente fantazije, komedije i borilačkoga filma, što u početku baš i nije sjelo fanovima redatelja koji je svoju karijeru izgradio na hororima. Doživjevši neuspjeh u kinima, djelomično zbog toga što se pojavio otprilike u isto vrijeme kada i Cameronov Aliens, Capenterov visokobudžetni eksperiment poslije je dobio novi život na VHS-u i televiziji, a danas se smatra jednim od najzabavnijih filmova u redateljevoj karijeri te klasikom osamdesetih.

Top Gun

Ako se nešto nije promijenilo u proteklih trideset godina, to je zvjezdani status Toma Cruisea (doduše, i njegova karijera puna je uspona i padova). I dok je današnjim generacijama najpoznatiji kao Ethan Hunt iz Nemoguće misije, za one koji su odrastali u osamdesetima slavnoga glumca zauvijek će poistovjećivati s likom samouvjerenoga vojnog pilota Mavericka iz Top Guna. Akcijski spektakl Tonnyja Scotta bio je najgledaniji film u kinima te godine, a navodno je i utjecao na nagli skok prijava za naprednu pilotsku obuku američke mornarice. Premda nikada nije bio veliki miljenik kritičara, Top Gun je, bez ikakve sumnje, ultimativni filmski simbol osamdesetih.


Propustili ste