2. izdanje međunarodnog festivala 36 Mountains

Nova uspješnica festivala ilustracija od 2. do 4. rujna u HDLU

Drugi međunarodni festival ilustracija pod nazivom 36 Mountains održat će se od 2. do 4. rujna u galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika gdje će široj javnosti predstaviti maštovite i inspirativne autorske radove nekih od najutjecajnijih ilustratora današnjice. Festival 36 Mountains nastao je na inicijativu umjetnice Jelene Bando, a svojom formom predstavlja suvremenu ilustraciju na kreativan, originalan i zabavan način te pridonosi unaprjeđenju lokalne umjetničke scene s naglaskom na socijalizaciju i interakciju.

„Festival 36 Mountains, posvećen ilustraciji i crtežu, na jednom mjestu okuplja najbolje domaće, regionalne i europske ilustratore te predstavlja nova imena rastuće ilustratorske scene. Službeno otvorenje je u petak 2. rujna kada će biti otvorena glavna izložba u galeriji Bačva gdje će posjetitelje dočekati drugačiji koncept te posebno iznenađenje. Sve zainteresirane idućeg dana u popodnevnim satima očekuju predavanja naših ilustratora, dok će večernju atmosferu upotpuniti bogat glazbeni program“, izjavila je organizatorica festivala Jelena Bando.

Izložba jedinstvenog karaktera, također, sastoji se i od okruglih stolova te prikazivanja animiranih filmova, a već najavljeni faktor iznenađenja od strane organizatorice podrazumijeva potpuno inovativan koncept koji će premijeru ostvariti upravo na festivalu 36 Mountains.

Osnovna tema festivala je blok japanskog stila, a inspiracija dolazi od serije radova krajobraza japanskog umjetnika Katsushike Hokusaija pod nazivom „36 Views of Mount Fuji“ po kojem je festival i dobio ime. Blok su za ovu priliku posebno izradili Cerovski print boutique, a sastoji se od 36 stranica koje umjetnici ispunjavaju u svom jedinstvenom stilu. U sklopu festivala organiziran je i natječaj “Ilustriraj svoju Jägermeister priču” u kojem je zadatak bio ilustrirati priču koristeći jelena kao njenog glavnog aktera. Prvu nagradu osvojila je Klarxy, drugu Dominik Vuković, a treću Mladen Udovičić te će njihove pobjedničke ilustracije biti predstavljene u subotu, 3. rujna.

Pored 36 odabranih umjetnika koji će dobiti priliku predstaviti svoje ilustratorske radove, na glavnoj izložbi sudjeluje i deset pozvanih, etabliranih umjetnika. Među velikim imenima koja će se pojaviti na listi izlagača su tako i najpoznatija hrvatska street art umjetnica OKO te poznati grafiti umjetnik Lunar, a u ulozi predavača naći će se i jedan od najboljih domaćih ilustratora Vedran Klemens.

Festival ilustracija 36 Mountains održava se pod sponzorstvom Jägermeistera, Adidasa, Cerovski Print Boutiquea, Zagrebačke pivovare i Peveca, a ulaz tijekom sva tri dana trajanja je besplatan.


Propustili ste