Zombiji na društvenim mrežama

Zahvaljujući društvenim mrežama, serija Živi mrtvaci premašila je sva očekivanja. Razvojem virtualnoga svijeta odmaknuli smo se i u načinu na koji nam se prezentira raznolik sadržaj putem raznih reklamnih kampanja. Bilo koja marketinška strategija danas gotovo sigurno uključuje i društvene mreže, a ekipa koja stoji iza online reklamiranja američke serije Živi mrtvaci pokazala je kako realizirati nešto što na prvu djeluje možda nedostižno

Vrlo dobro nam je poznato kako ovaj današnji, moderan svijet medija kroji naše navike, koji put i vrlo neprimjetno. One klasične, televizijske reklame vrlo često uopće ne pogledamo, nego prebacimo na neki drugi kanal dok u novinama redovito preskačemo stranice koje obiluju reklamama. S procvatom interneta i reklame su se preselile na ovaj medij, pa tako prilikom surfanja internetom reklame za razne brendove doslovce iskaču na zaslon.

U svakom slučaju, često su nam takve stvari vrlo iritantne pa smo time zadali dosta (dodatnog) posla svima onima koji pokušavaju uspješno ne samo reklamirati pojedini brend, nego i stvoriti publiku koja će mu ostati vjerna, proširiti glas i time povećati broj fanova. Slika i pokoja riječ više nisu dovoljne, potrebno je stvoriti dobar sadržaj, priču koja će se potom neprestano nadograđivati i osvježavati novim materijalima.

Društvene mreže praktički su dušu dale za takvo što, a u carstvu interneta ima ih toliko da čitav proces promoviranja postaje poprilično kompliciran. Najprije je svakako potrebno odabrati na kojoj mreži (ili više njih) uopće započeti s marketinškom kampanjom. Srećom, ima toliko raznovrsnih društvenih mreža da ova polazna točka ne bi trebala biti problem dokle god postoji svijest kakvu publiku za stvaranje mreže fanova uopće želimo.

Facebook je daleko najpopularnija mreža, prvenstveno zato što se putem nje može dijeliti raznovrstan sadržaj bez obzira na to radi li se o (ponešto dužem) tekstu, fotografiji ili videoisječku. Ipak je kvalitetan sadržaj ono što je najvažnije u cijeloj priči o reklamiranju. Dokle god je sadržaj dobro osmišljen i maštovit, pronaći će svoj put do publike. Pozitivna strana društvenih mreža jest ta što se u nekoliko klikova i u kratkom roku može stvoriti velik broj obožavatelja, vijest se naprosto širi od jedne osobe prema više njih istodobno i ako je ono što vidimo zanimljivo, kliknut ćemo taj famozni lajk. Negativna strana društvenih mreža jest što vrlo često kliknemo lajk i više nikada se ne vratimo toj stranici. Naprosto postanemo lažni fanovi jer smo zapravo pomogli u stvaranju lažne slike popularnosti nekog brenda.

Srećom, to nije bio slučaj prilikom promoviranja TV serije Živi mrtvaci. Ova američka serija s prikazivanjem je počela prije točno tri godine i dosad su prikazane tri sezone, s tim da je prva sezona imala svega šest epizoda. Uzmemo li u obzir i tematiku serije koja ne djeluje kao da bi na prvu mogla privući velik broj fanova, konačni rezultati gledanosti nadmašili su sva očekivanja. Osim klasičnoga reklamiranja serije na televiziji i to na programu koji nije među najpopularnijima, barem ne u Americi, reklamiranje serije odvijalo se prvenstveno putem društvenih mreža. I može se reći kako je odrađen odličan posao.

Na Facebook fan stranici serija trenutačno ima više od 16 milijuna fanova odnosno kliknutih lajkova stranice, od koji je gotovo 2,5 milijuna onih koji su obilježili nedavnu aktivnost stranice. Twitter profil serije znatno je slabiji, ali svakako je dao određen doprinos stvaranju mreže obožavatelja. Kad se samo prisjetimo kako je bilo upitno hoće li se druga sezona serije uopće snimati, današnji rezultati svakako su iznimno pozitivan rezultat kampanje putem društvenih mreža.

Ako je možda i postojala određena sumnja u nastalu popularnost serije, gledanost finalne epizode treće sezone posljednjeg dana ožujka otklonila je svaki njezin trag. Naime, rezultati gledanosti finalne epizode pokazali su da je premašila gledanost megapopularne serije Igra prijestolja (prve epizode nove sezone), kao i gledanost jedne od većih ovosezonskih košarkaških utakmica NBA lige, što svakako nije mala stvar za gledatelje u Americi.

Serija Živi mrtvaci uspjela je uhvatiti pozornost tako velike publike koja je (p)ostala njezin vjeran obožavatelj, i što je još važnije – broj fanova neprekidno raste. Ovime se vrlo slikovito pokazao utjecaj društvenih mreža na reklamiranje, kakvu ulogu one imaju i koliko snažno dobar sadržaj može odjeknuti među publikom. Svakako smo se odmaknuli od klasičnoga načina stvaranja bilo koje vrste reklame i oglašavanje putem društvenih mreža mora se prihvatiti, jer premda na početku zadan cilj možda djeluje i nedostižan, rezultati nas uvijek mogu vrlo ugodno iznenaditi (ako ne i šokirati u pozitivnom smislu). Ekipa koja stoji iza serije Živi mrtvaci pokazala nam je kako se kvalitetnim sadržajem i dobrom marketinškom strategijom može učiniti ono što na samom početku djeluje možda nemoguće.

cta-planb-3


Propustili ste