Ziher slavi rođendan

Na portalu Ziher.hr svatko tko voli glazbu, film, kazalište, izložbe ili knjige pronaći će nešto za sebe. Portal je osnovalo osmero mladih studenata novinarstva koji su s vremenom odrasli, a Ziher im je bio poligon na kojem su usavršavali svoje novinarsko znanje i zvanje. Nakon što se većina nas preko Zihera negdje zaposlila, jer Ziher […]

Na portalu Ziher.hr svatko tko voli glazbu, film, kazalište, izložbe ili knjige pronaći će nešto za sebe. Portal je osnovalo osmero mladih studenata novinarstva koji su s vremenom odrasli, a Ziher im je bio poligon na kojem su usavršavali svoje novinarsko znanje i zvanje.

Nakon što se većina nas preko Zihera negdje zaposlila, jer Ziher je portal koji živi na dobroj volji volontera, odlučili smo raspisati natječaj i s vremenom je Ziher postao pravi mali div. Ima nas oko 60 što vanjskih, što stalnih suradnika. S obzirom na to da nas je na samom početku čitala samo uža rodbina, brojka od 20 tisuća jedinstvenih posjetitelja samo je potvrda da dobro radimo i uvjeren sam kako Ziher može još više napredovati, rekao nam je Dario Dalmacija, glavni i izvršni urednik portala Ziher.hr

Student Film Festival
U organizaciji portala Ziher.hr je događa se i Student Film Festival. Festival je prvi put održan u lipnju 2012. Prikazana su tri studentska igrana filma i tri studentska dokumentarca. Projekcije su održane u Studentskom domu Stjepan Radić u kinu Forum s oko 20 gledatelja po projekciji. Pri tome treba uzeti u obzir da se istoga dana održavao i INmusic festival, kao i Fantastic Film Festival, a organizacijski dio festivala, koji je trajao tri mjeseca, imao je budžet u iznosu 0 (nula) kuna. Student Film Festival poseban je i zbog kategorije ”nagrada za najbolji televizijski prilog”, zahvaljujući kojoj publika može vidjeti neke od najboljih priloga budućih televizijskih novinara.

Vizija festivala je da postane platforma za sve one koji vole snimati filmove i dokumentarce kako bi javnost imala prilike vidjeti njihove radove. U veljači ove godine okupljen je tim koji će raditi na organizaciji ovogodišnjeg Student Film Festivala, čije je održavanje predviđeno za početak prosinca. Želja im je da se festival održi u kinu Europa, kinu Grič i eventualno kinu Metropolis u trajanju od tri dana. Cilj im je okupiti što više radova mladih autora, po mogućnosti iz cijeloga svijeta. Kao i prošle godine, Festival će imati tri kategorije – Student Film, Student Dox i Novinarska nagrada za najbolji studentski prilog, a filmove će birati i ocjenjivati stručni žiri. Nastojat će, u suradnji s partnerima, osigurati besplatne kokice i piće za sve posjetitelje, kao što su to napravili prošle godine.

Književne tribine
Jedan od projekata portala Ziher.hr su i književne tribine, odnosno Ziher književni klub, kao kombinacija klasičnih čitateljskih klubova, tribina i rasprava. Zamišljen je vrlo jednostavno i opušteno, s ciljem popularizacije književnosti prvenstveno među mladim ljudima. Ziher.hr kao neprofitna udruga raspolaže prostorom u Medulićevoj 30 koji je dobila od Grada, i ondje bi se sastanci Ziher-kluba odvijali jednom mjesečno (ili češće), a za sunčanih dana negdje na otvorenom.

Plan je da se odabere jedan naslov ili tema, te onda na sastanku o tome razgovara, uz čaj, kekse i dobru zabavu, uz prisutnost i potporu književnika i stručnjaka. Želja nam je da nam se u tome pridruži što veći broj mladih ljudi koji se neće libiti razgovarati o knjigama i književnosti, jer za to zapravo rijetko imaju priliku, kaže Ana Klanjac, zamjenica glavnog urednika portala Ziher.hr

Ziher.hr u budućnosti
Portal nastavlja sa zacrtanom politikom razvoja, traži donatore/partnere kako bi osigurali dovoljno financijskih sredstava za kupnju opreme – kamera, fotoaparata i slično. Također traže programera/web dizajnera koji bi surađivao s njima. Želja im je pokrenuti Ziher TV na YouTubeu, a s redizajnom portala uvest će posebnu kategoriju gdje će ponuditi svojim čitateljima da razvijaju svoju ljubav prema fotografiji, pisanju, snimanju.

Povodom 3. rođendana, 14. ožujka organiziraju veliki party u Tvornici kulture.


Propustili ste