Zdrav jelovnik za zdravo tijelo

Po završetku svake blagdanske sezone većina novinskih naslovnica, ali i tekstova na internetu mami nas naslovima poput ''Spektakularni trbušnjaci do ljeta'', ''Izgubite pet kilograma u nekoliko tjedana'' ili još gore ''Novim tijelom do komada''. Jurica savjetuje kako izbjeći varke takvih tekstova te doista postići lijep i njegovan izgled koji će trajati duže od ljetne avanture

Za početak zapamtite, niste sami ni jedini. Svatko od nas, pa čak i najzagriženiji rekreativci ili profesionalni sportaši itekako ulažu, kao i vi, mnogo truda kako bi jeli zdravo. Uz to se mnogo kreću na svakodnevnoj osnovi, a to će ubrzo i vama postati norma. Ako se odmah počnete kretati ili barem dvadeset do trideset posto više nego inače, trošit ćete više energije (kalorija) nego prije pa se jednom tjedno možete nagraditi na uloženom trudu. Ta nagrada, a njih svi volimo, može biti u obliku kriške omiljene torte ili kolača, može biti nekakav odjevni predmet (primjerice novo donje rublje koje sad odjednom može biti i veličinu manje) ili odlazak u kino. Sami odaberite način ili ritual, ali onda kada ga doista zaslužite. Sada je sva moć uspjeha u vašim rukama, stoga budite iskreni i nemojte sami sebe varati.

Možete potražiti savjet nutricionista da vam napiše plan prehrane ili kupiti knjigu o nekoj od brojnih hit-dijeta bogatih i slavnih. Možete i gutati proteinske shakeove raznih brendova koji će vam poslužiti kao zamjenski obroci. Slično možete raditi i s napitcima za detoksikaciju i na njima živjeti desetak ili četrnaest dana. Isprobajte i anticelulitnu masažu ili tretman, posebice ako ste žena. A neki od vas mogu posjetiti i estetskog kirurga radi mogućeg zahvata, najčešće liposukcije.

Naglasio sam ”možete” jer zapravo ništa od toga što sam u prethodnom paragrafu spomenuo ne morate učiniti, već se možete početi zdravo hraniti pa će vaše tijelo biti zdravije, snažnije i ljepše. Morate shvatiti da odricanje i apsolutno izbacivanje hrane i pića koje uobičajeno jedete neće najčešće biti moguće od danas do sutra, odnosno da upravo restrikcija može biti kobna za sastavljanje čvrstih temelja koji neće voditi u ”jo-jo efekt”. Budite svjesni činjenice da dijete, shakeovi, detoksikacija, masaže, tretmani, pa čak i estetska kirurgija mogu itekako pomoći, ali ako sami napokon ne odlučite staviti čep u usta i ne pokrenete se sa stolca, uspjeh će biti kratkotrajan, a vi ćete se vrtjeti u krug poput derviša, samo svaki put s manje novca u novčaniku i više frustracija na pameti. Sve takve opcije shvatite kao dodatak vašoj čvrstoj bazi, kvalitetnom temelju.

Ono što slijedi već sam rekao, a reći ću još tisuću puta ako treba. Čak i ako samo pet posto vas koji čitate uspije, to je već ogroman zgoditak za sve nas.

Jedite što više organske, odnosno hrane iz ekološkog uzgoja. Bilo bi idealno da apsolutno sve od hrane i pića, ali i kozmetike bude ekološki prihvatljivo, odnosno s barem 90 do 99 posto sastojaka iz ekološkog uzgoja i proizvodnje. Dakako, radite to koliko god vam financije dopuštaju i nemojte se dati prevariti rečenicom ”ovo je domaće, dakle zdravo”, jer dok nema provjerenog certifikata, može se raditi o mačku u vreći.

Jedna struja će reći nemojte piti mlijeko jer mlijeko trebaju piti samo bebe (ljudske ili životinjske), druga će tvrditi da upravo mlijeko sadrži mnogo krasnih nutrijenata koji organizmu čine dobro. Ja kažem, pijte ga ako vam se pije i ako ga volite, ali birajte ono od krava hranjenih organskom hranom, dakle tražite i pijte isključivo ekološko mlijeko. Muči li vas gastritis ili pak ne želite piti mlijeko, pijte također organski jogurt, kefir, mlaćenicu, bademovo, rižino ili kokosovo mlijeko. Koristeći metodu pokušaja i pogrešaka pronađite ideal, vašu zlatnu sredinu.

Isto vrijedi i za pšenicu te sve žitarice koje sadrže gluten. Pokušajte neko vrijeme jesti kukuruz (brašno, krupica i sl.), heljdu, proso, amarant, kvinoju, rižu ili zob jer u njima nema glutena. Primijetite li nakon tri do četiri tjedna da se osjećate bolje i imate više energije, da nemate bolove ili zatvor u probavnom traktu ili da vas zglobovi ne bole, možda ste osjetljivi na gluten. Ako u tih nekoliko tjedana nema promjene, možete ponovno jesti pšenicu i tjesteninu, ali opet, birajte ekološke varijante.

Hrana iz ekološkog uzgoja vrlo je slična hrani prije industrijskog doba, kada je okoliš bio čist, dok automobili, sintetski pesticidi, fungicidi, antibiotici, aditivi i slično nisu postojali, no ne znači da ne deblja te da ne donosi rizik za razvoj dijabetesa ili krvožilnih bolesti.

Pazite li na kalorijski unos, a recimo da se a priori hranite ekološkom hranom, pratite princip šake i dlana. Sasvim nevezano za razinu vaše kondicije ili sportskih aktivnosti, takvo porcioniranje predstavlja ideal za svakoga tko se prosječno ili rekreativno kreće i hrani. Stisnite svoju šaku – to je prirodna veličina vašeg želuca kada je prazan. Za glavnih obroka, koje ne smijete preskakati želite li postići idealnu težinu, pojedite šaku škrobnih namirnica poput spomenutih žitarica ili batata, krumpira. Uz to pojedite i šaku povrća po izboru te bjelančevina (proteina) veličine dlana bez prstiju. Međuobroci neka sadrže šaku voća koje volite i opet veličinu dlana proteina. Zdrave oblike masnoća držite na minimumu i koristite kao začin.

Sve što inače jedete postoji i u ekološkim verzijama pa ograničavanje nije potrebno, samo budite umjereni. Volite hranu i uživajte u njoj. Ako vam je ovo jedna od životnih briga, smatrajte se sretnom osobom.


Propustili ste