Prehranom protiv raka

Proteklih nekoliko godina često čitamo o epidemiji kancerogenih oboljenja. Termin epidemija zvuči senzacionalistički, a mi ćemo brže bolje kliknuti na link teksta kako bismo pročitali kako zaštititi sebe i nama najbliže. Nažalost, danas ne razbijamo mitove i lažne tvrdnje. Epidemija je doista tu, a Jurica savjetuje kako si pomoći uvodeći neke promjene u život

Danas bih vam mogao na 245 kartica teksta tupiti o tome kako biste se trebali riješiti laptopa, baznih stanica Wi-Fi signala ili mobilnih uređaja, umjetnih mirisa, deterdženata, dima cigareta, ispušnih cijevi automobila i dimnjaka tvornica, no to neću učiniti jer bi takvo što tražilo da trkom uletite u najbližu poslovnicu neke zrakoplovne kompanije ili još bolje putem interneta kupite jednosmjernu kartu za najudaljenije mjesto na planetu, poput nekog udaljenog otoka u Atlantiku ili pustinje tj. prašume u Africi ili Južnoj Americi. A opet biste se i samim letom izložili, posebice za dnevnog leta, povećoj količini radijacije visoko među oblacima. Uz to, tko zna što bi vas ondje dočekalo i možda biste poginuli (kucnimo u drvo, ne ureklo se!) unutar 48 sati od ugriza neke naizgled slatke životinjice. Dakle, jednostavno nije ostvarivo živjeti u totalnoj izolaciji.

Život prolazi u hipu, što može biti super, a može biti i koma. Ima mnogo rizika, a iz svega što smo dosad doživjeli učimo, nadamo se loše ne ponoviti, a dobroga se držati. Prije svega potrebno je ne zadržavati u sebi gorčinu, ljutnju, zavist ili tugu. Prilično sam daleko od klasičnih ili new age religioznih uvjerenja, ezoterije, odnosno svih ekstrema učenja i filozofija. Činjenica je da sva tj. gotovo sva naravoučenja imaju zajedničku notu kada je riječ o izbjegavanju i čišćenju od loših emotivnih stanja. Znanost bi to nazvala oblicima stresa koje treba izbjegavati, i to je sve istina. Čovjek koji zadržava negativne emocije slabije će spavati i time će se njegovo tijelo lošije regenerirati, odnosno bit će podložnije obolijevanju od raznih bolesti. Isto vrijedi i za metaboliziranje tj. probavu hrane i pića – ako ste pod stresom, slabije ćete obrađivati nutrijente iz obroka i eto dodatnih problema.

Desetljeća istraživanja pokazala su da se onime što stavljamo u i na sebe može smanjiti ili povećati rizik od kancerogenih oboljenja, krvožilnih bolesti ili dijabetesa. E sad, često je prekasno promijeniti stil života kad već dobijemo dijagnozu, jer će se kod tek nekih itekako velikih sretnika (govorim praktički o statističkoj vjerojatnosti osvajanja jackpota) vlastiti obrambeni sustavi uspjeti aktivirati u kraćem roku te izliječiti od bolesti. To vrijedi za klasičnu, ali i alternativnu medicinu. Ne kaže se bez razloga da je prevencija ključ opstanka i zdravlja. Lošom prehranom i načinom života možemo se postepeno trovati desetljećima, stoga ne možemo očekivati trenutni boljitak blažom ili čak naglom izmjenom. Nerijetko treba barem nekoliko mjeseci kako bi se sustav resetirao i pokrenuo, no mnogi taj luksuz nažalost nemaju.

Što znači zdrava prehrana protiv raka u stvarnom svijetu i kako nam ona može pomoći u jačanju imuniteta? Rekoh maloprije i to zapamtite, sve što stavljate u usta i na kožu ili udišete utječe na vaš imunitet, jača ga ili slabi. Smanjite potonje i držite se onih koji osnažuju tijelo.

Kancerogene stanice obožavaju šećer. Doslovce su lude za njim. Stanice raka imaju do 38 puta više receptora inzulina nego normalne stanice u ljudskom tijelu! Inzulin, ako niste znali, dopušta stanicama da koriste šećer kao izvor energije. Dakle, onoga trena kada smo to shvatili, znamo što treba ukloniti.

Najkraće i najjasnije rečeno, zdrava prehrana podrazumijeva konzumiranje isključivo organski uzgojenog, pakiranog i skladištenog voća, povrća i mesa. Antibiotici, pesticidi/fungicidi, hormoni i slično nemaju što raditi u jelu i piću. Tu bih se također osvrnuo na vegetarijansku i vegansku prehranu. To što vegetarijanci jedu mliječne proizvode i jaja također znači organske tj. ekološke proizvode. Dok vegani koji jedu isključivo biljne izvore nutrijenata neće nužno biti zdraviji od svejeda. Da razjasnim, bit će zdraviji od onih koji jedu meso (i riba je meso!), sireve, jogurte, mlijeko, jaja, maslace koji nisu organski i od onih koji jedu daleko manje povrća i voća. Dakle, jednom i zauvijek, nisu organsko meso i proizvodi od mlijeka uzročnici raka, već manjak povrća i voća, odnosno vitamina, minerala, vlakana, enzima i ostalih imunitetu prijeko potrebnih elemenata. Meso i slično nemojte jesti ako nemate pristup organskom, ako vam je preskupo ili ako vas muči empatija prema životinjama.

Idealna prehrana protiv raka brani unos hrane koja jača kancerogene stanice, poput šećera (posebice rafiniranog), bijelog brašna, gaziranih pića, mliječnih proizvoda i slično. Također uklanja svu hranu koja sadrži umjetna bojila, prerađenu hranu poput pomfrita, prženu/pohanu hranu, umjetna sladila, sve slastice i slane grickalice, jela iz tvornice u vrećicama ili kutijama te konzumaciju alkohola. Ne smije sadržavati ni pojačivače okusa – na etiketi mora pisati NO MSG ili ako na etiketi piše glutamat, glutaminska kiselina, ekstrakt kvasca ili kvasac, hidroliziran sastojak. Recite stop i svim polinezasićenim uljima poput suncokretovog, ulja repice, sojinog ulja, kukuruznog ulja, a posebice hidrogeniziranim biljnim uljima koja se nalaze u brojnim proizvodima (primjerice margarin).

Koristite li alternativno ili prirodno liječenje pa čak i neke vrste klasične medicinske terapije, svakako izbjegavajte vodu, pića i jela koja bi mogla sadržavati klor, fluor, kofein i alkohol.


Propustili ste