Više od pedeset filmova na Festivalu tolerancije

Festival tolerancije – 7. Festival židovskog filma održat će se od 19. do 25. svibnja u kinima Europa i Grič u Zagrebu! Po prvi puta Festival se ove godine širi van Zagreba, pa će tako dio filmskog programa od 07. do 09. lipnja biti prikazan i u Rijeci.

Ovogodišnje festivalsko izdanje ponovno u fokus postavlja toleranciju, kao i značenje toleracije u okvirima stradanja i borbe za život te u okviru suživota u najširem smislu. Kroz sedam festivalskih dana bit će prikazano više od pedeset dokumentarnih te kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova, čiji je zajednički nazivnik promicanje uvažavanja različitosti te ukazivanje na promišljanje moralno ispravnog društvenog djelovanja.

Dokumentarni program donosi tridesetak naslova, među kojima čak dva dobitnika Oscara! U središtu filma ‘Inocente’ autorskog dvojca Seana Finea i Andree Nix Fine je osamnaestogodišnja umjetnica Inocente Izucar, jedna od 1.8 milijuna djece bez dokumenata koju su roditelji ilegalno doveli u SAD. Donedavno je Inocente bila i jedna od 1.5 milijuna mladih beskućnika u Americi. Ovaj film prati ovu nadarenu umjetnicu u fazi kada nakon 30 selidbi u devet godina polako gradi svoj život i koristi umjetnost kao terapiju u borbi s teškom obiteljskom prošlosti i sustavom u kojem živi. Pored Oscara za najbolji kratki dokumentarac 2013., ‘Inocente’ je ovjenčan nizom nagrada na festivalima diljem svijeta.

Oscara u istoj kategoriji, ali prošle godine, osvojio je film ‘Sačuvati obraz’ u režiji nagrađivanog dvojca – američkog filmaša Daniela Jungea i pakistanskog redatelja Sharmeena Obaid-Chinoya. Riječ je o filmu koji prodire u pakistansko društvo, dokumentirajući brutalne napade kiselinom čije su žrtve uglavnom žene. Većina stradalih nema pristup rekonstruktivnoj kirurgiji, veliki broj žrtava niti ne prijavi napade, dok napadače (najčešće je riječ o muževima) uglavnom osude na minimalne kazne. Tetovažama 400 tisuća rednih brojeva kojima su bili oblježeni svi zarobljenici Auschwitza bavi se film ‘Obilježeni’ redatelja Uriela Sinaia i Dane Doron, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac na filmskom festivalu u Chicagu. Kroz svjedočenja 30 preživjelih ‘Obilježeni’ ne dopušta generalizaciju jer svatko od spomenutih svoju trajnu oznaku doživljava drugačije.

Među dvadesetak igranih filmova bit će prikazan i višestruko nagrađeni njemački film ‘Borbene djevojke’ redatelja David Wnendta koji donosi portret mladih rasista i fašista u turobnom društveno-ekonomskom okruženju današnje Istočne Njemačke. Marisa je mlada pripadnica neonacističke bande s čvrstim uvjerenjima koja će poljuljati nakon što upozna mladog afganistanskog izbjeglicu. ‘Borbene djevojke’ ovjenčane su s dvadesetak nagrada, uključujući nekoliko nagrada za najbolju žensku ulogu i film kao i Prix Europa za najbolji scenarij.

Sličnom tematikom bavi se i srpski film ‘Šišanje’ redatelja Stevana Filipovića koji donosi priču o beogradskom srednjoškolcu Novici, talentiranom matematičaru koji biva uvučen u svijet skinheadsa, opčinjen njihovim karizmatičnim vođom Reljom. Riječ je o uzbudljivom ostvarenju koje kroz tinejdžerske ljubave, prijateljstva i izdaje – kroz perspektivu odrastanja u Srbiji danas – postavlja pitanje osobne odgovornosti mladih ljudi, ali i društva koje ih gura u ruke ekstremnih ideologija.

Osim filmskog programa, Festival židovskog filma uključuje niz popratnih sadržaja: međunarodna edukativna filmska radionica International Talent Workshop namijenjena je mladim studentima filma iz čitavog svijeta, a ove godine održat će se od 16. do 25. svibnja u Zagrebu. U tom će razdoblju sedam odabranih mladih filmaša pod mentorstvom međunarodnih i domaćih filmskih stručnjaka snimiti igrani kratkometražni film.

Petu obljetnicu održavanja slavi program Edukacijska jutra – riječ je o obrazovanju mladih o Holokaustu kao i poticanjurazumijevanja i tolerancije, fundamentalnih principa funkcioniranja zdrave socijalizacije. Povijest Holokausta predstavlja vrlo učinkovito područje za preispitivanje osnovnih moralnih pitanja – na tak način učenici mogu shvatiti vrijednost potrebe za njegovanjem i zaštitom demokratskih vrijednosti, kao i razumjeti značaj tolerancije. U sklopu ovogodišnjeg programa Edukacijska jutra svjetski poznati dizajner i predavač Mirko Ilić, ujedno i autor vizualnog identiteta festivala, održat će multimedijalno predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Kao uvod u predavanje bit će prikazan kratki njemački film ‘Njegova borba‘ redatelja Jakoba Zapfa.

Drugi modul Edukacijskih jutara uključuje projekciju dugometražnog filma ‘Nadarena djeca’ redatelja Markusa Rosenmüllera te potom predavanje Branka Lustiga, počasnog predsjednika festivala i dvostrukoga dobitnika Oscara, koji će s mladima dijeliti vlastito iskustvo iz koncentracijskih logora nacističkog režima.

Festivalski program i ove će godine uključiti tematsku izložbu i glazbeni program, a ulaz na filmski program, radionice i izložbu je slobodan. 


Propustili ste