Vadering – nova internetska pošast

Mora da je do hypea oko Ratova zvijezda koji je posljednjih nekoliko mjeseci, od objave kako Disney radi reboot kultne franšize, zaludio internet, fanove i sve koji vole biti u trendu s najnovijim ovo-moraš-napraviti-i-staviti-online forama. Sjećate se plankinga? Uglavnom, zaboravite ga jer je stigao vadering – najnovija internetska pošast koju morate napraviti, snimiti, objaviti i podijeliti na svim vašim profilima!

Prema svim pretragama, vadering bi mogao biti internetski hit 2013. godine. Trend koji je trenutačno vrlo popularan u Americi, a polako dolazi do svačijeg računala, vjerna je posveta kultnim Ratovima zvijezda, Darthu Vaderu i njegovu legendarnom force choke-potezu kojim je ušutkavao sve koji su mu se suprotstavili.

Za sve one koji ne znaju (ima li uopće takvih?), Darth Vader je u različitim epizodama Ratova zvijezda svojim force chokeom ili popularnijim force gripom davio svoje neposlušne podanike, a u nekoliko navrata čak ih je i izdignuo iznad tla. Prvi put smo to mogli vidjeti u Epizodi IV kada Vader guši nevjernoga admirala Mottija bez fizičkoga dodira.

I tako je nastao vadering! Zapravo nitko točno ne zna kako je nastao, ali očito se neki obožavatelj franšize sa svojim frendom dosjetio kako bi bilo odlično napraviti jedan force grip i pustiti ga u svijet. I bili su u pravu! Ako provjerite Instagram, Twitter, Reddit ili u Google jednostavno upišete vadering, uvjerit ćete se koliko je stvar daleko otišla, a čak su se pojavili i skeptici koji tvrde kako je sve zapravo loš marketinški trik.

A sve što trebate učiniti jest pripremiti fotić, uhvatiti se za vrat, skočiti u zrak i u pravome trenutku opaliti fotku. Vi u zraku, prijatelj u pozi force gripa i eto vaše vadering-fotke. Za kraj, share it!

Na prvoj vadering-fotki koja je objavljena na internetu kao odgovor na još jednu internetsku zaluđenost – hadouken, poznati potez iz igre Street Fighter – nepoznati je korisnik Reddita, AngryBaby, napisao: In response to Hadoukening, i give you Vadering! Na fotografiji, naravno, force gripom davi svojega prijatelja. I sve bi prošlo možda i još viralnije da spomenuti korisnik na fotki ne drži piće u čaši s logom poznatoga američkoga lanca brze prehrane Chick-fil-A. Premda se AngryBaby odmah ogradio od bilo kakve povezanosti s restoranom, skeptici i ostali korisnici Reddita odmah su odbacili originalnost i namjeru njegova vaderinga.

No ponekad smo možda i malo previše paranoični i možda stvarno nije sve neka velika urota, a očito tako razmišljaju i ostali ovisnici o najnovijem internetskim pomodarstvu, koji su brže-bolje napunili valjda sve moguće društvene kanale vadering-fotkama.

Samo u Twitter pretragu ubacite #vadering i imat ćete što gledati i čitati najmanje dva dana, a fotografije su toliko dobre i fantastično snimljene da ćete odmah poželjeti opaliti jednu vadering- fotku na kojoj davite svog kolegu iz ureda, mačku, partnera ili frenda.

A kako popularni hadouken, koji se pojavio početkom ožujka, nije imao ni pravih 15 minuta slave, uz vadering se pitamo kakvih će se još ludosti ove godine dosjetiti pučanstvo velikog i nepreglednog nam interneta. Što god se priprema – spremni smo!


Propustili ste