Uskoro počinje 6. Međunarodni festival dizajna Dan D 2015.

Šesti po redu međunarodni festival dizajna Dan D održat će se od 3. do 5. srpnja u prostorima bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu, nastavljajući tako praksu oživljavanja napuštenih zagrebačkih prostora.

Na konferenciji su program predstojećeg Dana D predstavili organizatori i partneri festivala; programski direktori Ivana Borovnjak i Marko Golub iz Hrvatskog dizajnerskog društva, koproducent festivala Matija Belković te Tomo Ricov u ime suorganizatora festivala Peperminta, a edukativni program festivala najavili su ovogodišnju urednici istog; dizajneri Petra Milički i Dario Dević.

Kako su rekli, nakon Dizajna i grada 2013. godine, u kompleksu bivše tvornice Gredelj, koji se bavio ulogom dizajna i dizajnera u urbanom kontekstu, te Dizajna na rubu 2014. godine koji je propitivao granice poimanja profesije, ove godine u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87, otvaramo raspravu o Arhivu dizajna – te se pitamo što smo naučili, kako čitamo i reintepretiramo vlastito dizajnersko nasljeđe, kako bilježimo njegove fragmente i kakvu im novu narativnu strukturu dajemo te što nam to govori o našoj vlastitoj poziciji danas?

Tematski dio festivala tako će predstaviti niz karakteristično autorskih projekata koji su posljednjih godina na različite načine istraživali povijest dizajna. Dio tih projekata već je predstavljen javnosti, dio će se predstaviti u novom obliku, a dio će biti premijerno predstavljen upravo na Danu D. Projekti će biti predstavljeni u širokom rasponu medija – od izložbi, timelinea, preko publikacija, plakata, instalacija, mini-kolekcija predmeta, fotografija i video-intervjua do drugih oblika dokumentacije. Kroz izložbu, predavanja i okrugli stol o ovoj temi pokušat će se ispitati mogućnost stvaranja hibridnog arhiva dizajna, koji bi u budućnosti povezao istraživačke autorske inicijative ne dovodeći u pitanje njihov integritet. Niz domaćih i stranih gostiju predstavit će i slična iskustva iz drugih disciplina, s fokusom na razloge, svrhu i metodologije arhiviranja i stvaranja nove dokumentacije kojom se dizajnerski fenomeni spašavaju iz zaborava i reaktualizira se diskurs o njima, bez obzira promatramo li ih na razini pojave, osobe, izuzetnog projekta, uzorka, skupa kompleksnih relacija ili sretnih slučajeva.

Doznajte više na službenim stranicama festivala.


Propustili ste