Top 7 zaboravljenih SF filmova

Donosimo izbor nekoliko SF filmova koji su pali u zaborav ili su manje poznati široj publici, ali ih svakako vrijedi pogledati!

Svi znamo za SF klasike kao što su 2001.: Odiseja u svemiru, Alien, Istrebljivač ili Matrix. Međutim, žanrovska kinematografija puna je filmova koji su s vremenom pali u zaborav ili se rijetko spominju među filmoljupcima. Donosimo izbor nekoliko SF djela koja su manje poznata široj publici, ali svakako zaslužuju vašu pozornost.

Ikarija XB-1 (1963.)

Ikarija XB-1 ime je svemirskog broda koji se uputio prema Alpha Centauri, a u istoimenom filmu pratimo život njegove posade i izazove s kojima se susreće. Snimljen u čehoslovačkoj produkciji, crno-bijeli film redatelja Jindřicha Poláka svojedobno je privukao veliku pozornost u žanrovskim krugovima, a na kraju su mu se otvorila i vrata za distribuciju u SAD-u, premda su ga Amerikanci malo ”prekrojili” na montažerskom stolu. Ikarija XB-1 odlikuje se za ono vrijeme pristojnim specijalnim efektima te impresivnom scenografijom koja jako nalikuje onoj što je poslije viđena u Odiseji Stanleyja Kubricka. Drugim riječima, legendarni redatelj sigurno je bio upoznat s ovim zaboravljenim klasikom, kao i mnogi poslije njega. Film je inače ekranizacija romana Obłok Magellana poljskoga pisca Stanislava Lema, koji se kod nas pojavio pod naslovom Ana sa zvijezda.

Phase IV (1974.)

Ime dizajnera Saula Bassa sigurno vam je poznato sa špica mnogih filmskih klasika (Psiho, Vrtoglavica, Spartak…), ali možda niste znali da se okušao i u redateljskom poslu. Doduše, režirao je samo jedan dugometražni film – Phase IV, neobičnu SF priču o inteligentnim mravima i znanstvenicima koji ih pokušavaju shvatiti. Bassov uradak u vrijeme premijere naišao je na oprečne kritike, a danas je slabije poznat čak i u žanrovskim krugovima, premda se s vremenom oko njega razvio mali kult. Slučajni gledatelj mogao bi biti vrlo iznenađen istančanim vizualnim izgledom filma i deliričnom atmosferom, zahvaljujući posebnim tehnikama snimanja koje su izbliza dočarale svijet inteligentnih mrava.

Dječak i njegov pas (1975.)

Dona Johnsona vjerojatno svi pamte po megapopularnoj seriji Poroci Miamija, ali godinama prije svoje televizijske slave pojavio se u malo opskurnijem projektu – crnohumornom SF uratku Dječak i njegov pas temeljenom na priči Harlana Ellisona. Film prati mladića Vica i njegova telepatskog psa koji, lutajući postapokaliptičnom pustarom, nailaze na arhaičnu zajednicu ljudi koji žive pod zemljom. Dječak i njegov pas pojavio se na valu trenda tmurnih i distopijskih filmova sedamdesetih, ali iz tog vremena danas se više pamte djela kao što su Rollerball, Zeleni Soylent ili Loganov bijeg. Ipak, smatra se da je izvršio značajan utjecaj na kasnijeg Pobješnjelog Maxa.

Lifeforce (1985.)

Redatelj Tobe Hooper zauvijek je zadužio žanr horora svojim Teksaškim masakrom motornom pilom, a pamti se i po vrlo uspješnom Poltergeistu, čiji remake inače stiže u kina ove godine. Njegov manje poznati uradak Lifeforce predstavlja svojevrsni izlet u SF vode premda ni u njemu nisu izostali izraziti elementi horora (ipak se radnja vrti oko svemirskih vampira). Film se ističe visokim produkcijskim kvalitetama i solidnim efektima, ali unatoč tome propao je na kinoblagajnama, ne uspjevši vratiti ni polovicu uloženog budžeta. Tome je pridonijela i jaka konkurencija u obliku popularne Čahure Rona Howarda koja se istovremeno prikazivala u kinima i ciljala na mnogo širu, obiteljsku publiku. Ljubiteljima žanra mogla bi biti zanimljiva činjenica da scenarij potpisuje Dan O’Bannon, čije je pero zaslužno za kultnoga Aliena, a s Hooperom je poslije surađivao i na remakeu Osvajača s Marsa.

Do kraja svijeta (1991.)

Dobro došli u futurističku 1999. godinu! Wim Wenders, redatelj kultnoga Neba nad Berlinom, početkom devedesetih lansirao je SF dramu Do kraja svijeta u kojoj se pozabavio milenijskim strahovima i cyberpunk-motivima, a sve je prožeto bogatim soundtrackom na kojemu se među ostalim nalaze U2, Talking Heads, R.E.M. i Neneh Cherry. Wendersu je trebalo 14 godina da dovede svoju viziju na ekran, ali nažalost film s 20-milijunskim budžetom propao je u kinima, a ni kritičari mu nisu bili posebno naklonjeni. Iz današnje perspektive Do kraja svijeta predstavlja zanimljivu viziju budućnosti koja je postala prošlost, uz nekoliko zgodnih pogodaka u predviđanjima poput GPS navigacije u automobilima i ravnih TV ekrana.

Trinaesti kat (1999.)

Virtualna stvarnost bila je poprilično vruća tema u žanrovskim filmovima devedesetih, a sve to kulminiralo je na kraju desetljeća legendarnim Matrixom, čiji se utjecaj i danas osjeća na kinoplatnima. Gotovo istovremeno s Matrixom pojavio se i film Trinaesti kat, čija se priča također bavila računalnom stvarnošću, ali nije bio ni izbliza toliko atraktivan publici kao hit redateljskog para Wachowski. To je poprilična šteta jer je riječ o uistinu solidnom SF uratku sa zanimljivom pričom koja nas vodi u umjetan svijet kreiran u stilu tridesetih godina prošloga stoljeća. Sudbinu Trinaestog kata doživio je iste godine i film Preživjeti igru Davida Cronenberga, koji se također bavio sličnim, ”virtualnim” temama.

Ćelija (2000.)

Ćelija je poprilično jedinstven mješanac fantamazgoričnog cyberpunka i psihološkog horora koji nas vodi u um serijskog ubojice koji krije jedan bizaran i uznemirujući, ali i krajnje maštovit svijet… Debitantski film redatelja videospotova Tarsema Singha prošao je solidno u američkim kinima, zaradivši dvostruko više u odnosu na uloženi budžet, a premda su recenzije bile miješane, legendarni kritičar Robert Ebert proglasio ga je jednim od najboljih naslova godine. Ćelija je tada posebno privukla pozornost svojim impresivnim vizualnim izgledom i kontroverznom simbolikom, a istovremeno predstavlja i vrlo netipičan glumački angažman Jennifer Lopez koju uglavnom pamtimo po romantičnim komedijama i lakonotnim hitovima. Međutim, godinama kasnije film kao da je isčeznuo iz kolektivne svijesti filmofila, a teško ćete ga naći i na bilo kakvim top listama, što je vrlo neobično za jedno vizualno fascinantno djelo bogato prizorima koji zaslužuju antologijski status. Tko zna, možda jednoga dana bude dobije kultni status koji zaslužuje.


Propustili ste