Top 7 Kickstarter projekata

Kickstarter se u posljednje vrijeme najčešće spominje u kontekstu serije Veronica Mars, koja je zahvaljujući ovoj platformi za financiranje projekata zaživjela u dugometražnom obliku. To zapravo i ne čudi s obzirom na to da Kickstarter iz korijena mijenja način na koji se filmovi produciraju i prikupljaju sredstva, pa zahvaljujući njemu mladi filmaši ne ovise više isključivo o volji velikih studija i njihovu novcu.

Sličnim putem krenuli su i razni glazbeni kreativci, ali svoju sreću na Kickstarteru iskušavaju i brojni entuzijasti drukčijih profila, poput tehnoloških inovatora, dizajnera ili umjetnika. Izdvajamo sedam takvih projekata koji su nedavno uspjeli prikupiti sredstva i zahvaljujući podršci ”ulagača” osigurati svijetlu budućnost.

QU-BD
3D printeri velik su hit u svijetu tehnologije, što se pak ne može reći za njihove cijene. Međutim, mlada tvrtka QU-BD nagovještava kako će oni uskoro postati dostupni svakom domu. Njihov projekt na Kickstarteru prikupio je neočekivano velikih 413,5 tisuća dolara (cilj je bio tek 9 tisuća), a rezultat je stolni ”open source” 3D printer koji stoji manje od 200 dolara. Drugim riječima, jeftiniji je od Xboxa ili prosječnog pametnog telefona!

castAR
Googleove razvikane naočale za proširenu stvarnost još nisu ni krenule u prodaju, a slični projekti već niču poput gljiva nakon kiše. Jedan od njih je i castAR, sustav koji se također bazira na high-tech naočalama, a koji projicira trodimenzionalne grafičke prikaze te omogućuje interakciju s njima. CastAR je ponajprije namijenjen za igranje virtualnih igara, a njegovi tvorci tvrde kako su na ideju došli zahvaljujući slavnim Ratovima zvijezda, odnosno kratkoj sceni u kojoj Chewbacca i R2-D2 igraju holografski šah. Projekt startupa Technical Illusions prikupio je više od milijun dolara, a vjerujemo da su tome pridonijeli i mnogi ljubitelji Ratova zvijezda.

Peg
Neke su ideje toliko praktične i jednostavne da se ponekad pitamo – zašto se toga nitko ranije nije sjetio? U tu kategoriju spada i Peg, u suštini rudimentaran proizvod koji se sastoji od aluminijske ploče i plastičnih čepova, ali koji može uvelike olakšati svakodnevni život, pogotovo onima koji ne znaju kuda smjestiti razne sitnice poput nakita, ključeva ili slušalica. Multipraktična ploča i čepići mogu se kombinirati po želji, pa se tako Peg može čak pretvoriti u stalak za držanje tableta ili pametnog telefona. Naravno, proizvod koji je razvila tvrtka Federal Inc. dolazi u više boja. Projekt je osigurao 9,1 tisuću dolara na Kickstarteru, gotovo više od polovice ciljanoga iznosa.

Drone
Evo nečega što bi sigurno mnogi okorjeli igrači videoigara željeli imati pri ruci. Drone je bežični kontroler koji omogućava povezivanje s više uređaja i platformi, a koji je dovoljno malen da stane u gotovo svaki džep. Iza praktičnoga gadgeta stoji kompanija Evolution Controllers, a kampanju na Kickstarteru su zaključili s 54 tisuće dolara.

Infoactive
Infografike su postale već toliko uobičajene na internetu da više i ne obraćamo veliku pozornost na njih, ali na tom polju očito još nije sve rečeno. Trina Chiasson, web dizajnerica iz Chicaga, predstavila je nedavno na Kickstarteru inovativnu aplikaciju Infoactive, koja omogućuje kreiranje dinamičnih grafičkih prikaza s interaktivnim mogućnostima, prikupivši u konačnici oko 55 tisuća dolara, što je gotovo pet puta više od planiranoga iznosa.

Metal Made Flesh
Metal Made Flesh je cyberpunk ilustrirani roman od tri dijela čija je radnja smještena u futuristički svijet koji vizualnu inspiraciju crpi iz Blade Runnera, japanskoga animea i konceptualnih radova Moebiusa i Syda Meada. Iza projekta stoji britanski pisac i samostalni izdavač Jeremy Biggs, dok je crtački dio posla odradio ilustrator Simeon Aston. Metal Made Flesh uistinu izgleda kao vrhunska poslastica za svakog SF fana, a na Kickstarteru je osigurano više od 14 tisuća funta za tiskanje luksuznog, tvrdoukoričenog izdanja.

Declan Squared
Zasloni računala, mobitela i tableta redovito su magnet za prašinu i mrlje. Rješenje dolazi u obliku krpice izrađene od mikrovlakana, koja je uspjela prikupiti iznos od gotovo 64 tisuće dolara. To sigurno nije očekivao njezin tvorac Jason Fullmer, kojemu je za realizaciju projekta bilo potrebno samo 6 tisuća ”zelembaća”. Po čemu je njegova krpica toliko posebna? Stvar je očito u tome što dolazi u raznim dizajnerskim uzorcima, pa može poslužiti i kao – modni dodatak! San snova svakog hipstera.

cta-planb-3


Propustili ste