Top 5: Stranice za ljubitelje SF-a (i srodnih tema)

Ljubitelji znanstvene fantastike i fantasyja (kao i ljubitelji bilo čega) vole biti u toku s kretanjima i novostima vezanim uz predmet svog interesa, ali i raspravljati o knjigama, filmovima, stripovima, videoigrama... Naravno, sve to pruža svemogući internet.

Na ‘mreži svih mreža’ postoji bezbroj web stranica i blogova posvećenih SF-u i srodnim žanrovima, a mi vam donosimo izbor nekoliko njih za koje smatramo da zaslužuju biti u bookmarksima svakog istinskog fana.

Locus Online

Locus je ugledni mjesečnik specijaliziran za vijesti iz polja SF izdavaštva, čiji je prvi broj izašao još davne 1968. godine, a njegova web inačica pokrenuta je 1997. Na stranici se među ostalim mogu pronaći vijesti iz fandoma, recenzije knjiga i priča, intervjui, filmske kritike, eseji i dio sadržaja iz tiskanog izdanja. Vrlo informativno odredište, pogotovo za knjigoljupce, kojem bi doduše dobro došao potpuni redizajn.

SF signal

Mješanac bloga i portala kojeg već desetak godina uređuje John DeNardo nedavno je podigao popriličnu buru u SF krugovima, nakon što je osvojio uglednu žanrovsku nagradu Hugo za najbolji fanzin u 2012. godini. Naime, mnogi su se zapitali je li žiri malo pomiješao značenje fanzina i bloga, a presedan je bio što je u toj kategoriji Huga osvojila jedna web stranica. Kako bilo, SF signal je dobar izvor novosti iz i zanimljivosti svijeta SF-a, a na njemu se može pronaći i podosta kvalitetnih kolumni i postova gostujućih autora.

Omni Reboot

Omni Reboot je sasvim nova web stranica, ali iza njenog imena stoji duga tradicija. Omni je naime bio kultni magazin za futurologiju i SF, koji je izlazio od 1978. do 1995. godine, a zatim je još neko vrijeme živio u online izdanju. Prije nekoliko tjedana Omni je uskrnuo, zahvaljujući biznismenu Jeremyju Frommeru, koji je stekao prava na ostavštinu bivšeg izdavača, danas pokojnog Boba Guccionea, koji je, usput, poznatiji kao osnivač porno magazina Penthouse. Na novom Omniju već se može pročitati nekoliko zanimljivih članaka, eseja i priča (uključujući i novu priču kultnog cyberpunk pisca Bruce Sterlinga), a zanimljivo je da su tekstovi uglavnom opremljeni arhivskim ilustracijama iz ugaslog tiskanog izdanja.

Tor

Tor Books je jedna od najpoznatijih izdavačkih kuća specijalizirana za SF i fantasy, koja postoji već tridesetak godina, ali njen portal je ove godine proslavio tek peti rođendan. Tim povodom je svaki posjetitelj mogao preuzeti besplatan e-book s 151 pričom uglednih autora. Stranica je i inače puna kvalitetnih priča, izvadaka iz knjiga i stripova, galerija ilustracija, ali i sadržaja kojeg stvaraju Torovi blogeri. Definitivno, sajt na kojem istinski ljubitelj fantastike može provesti sate i sate.

Io9

Io9 ili ona stranica koja svako malo mijenja dizajn… Šalu na stranu, io9 je vrhunski i vrlo zabavan blog/portal namijenjen svim ljubiteljima spekulativne fikcije, znanosti, tehnologije i futurologije. Pokrenula ga je 2008. godine medijska grupacija Gawker, a od početka ga uređuje Annalee Newitz, ugledna novinarka koja je ranije pekla zanat u publikacijama kao što su Wired i New Scientist. Io9 je uistinu sinonim za raznovrsnost te se na njemu mogu pronaći ozbiljniji tekstovi iz područja znanosti, sociologije ili književnosti, ali i potpuno ležerni članci kakvi se mogu čitati uz kavu. Stranica tako pokriva gotovo sve što ima ikakve veze sa SF-om i geek kulturom, pa vas ne treba čuditi ako u jednom trenutku čitate ‘težak’ esej o implikacijama tehnološke singularnosti, a u drugom pregledavate galeriju s fotografijama životinja koje sliče na Pokemone.


Propustili ste