TOP 5: Internetski fenomeni nastali pod utjecajem Ratova zvijezda

Davne 1977. godine Ratovi zvijezda prvi put su se predstavili publici. Gotovo četiri desetljeća poslije slavna saga broji šest filmova, a svi željno očekuju novo poglavlje najavljeno za iduću godinu. Ratovi zvijezda u međuvremenu su zaživjeli u nizu knjiga, stripova, videoigara i animiranih izdanja postavši jedan od najvećih fenomena popularne kulture modernoga doba. Utjecaj Ratova zvijezda u digitalnim je vremenima došao još više do izražaja, pa već godinama svjedočimo brojnim viralnim sadržajima i internetskim fenomenima koji su inspiraciju pronašli u slavnom filmskom serijalu. Podsjećamo vas na nekoliko najzanimljivijih primjera!

1. Star Wars Kid
Petnaestogodišnji Kanađanin Ghyslain Raza 2002. godine snimio je sebe kako mlatara golf-palicom u stilu Dartha Maula. Snimka koja nije bila namijenjena javnosti proširila se među njegovim školskim kolegama i u konačnici završila na internetu postavši ogromna viralna senzacija, i to u vrijeme prije YouTubea. U međuvremenu je polučila niz parodija i nanovo montiranih inačica, a svojevremeno se čak pojavila (neuspješna) peticija da se Razi omogući cameo uloga u filmu Ratovi zvijezda: Osveta Sitha. Procjenjuje se da je do danas snimka na internetu pregledana gotovo milijardu puta. Nažalost, cijela priča ima i svoju mračnu stranu. Mladi ljubitelj Ratova zvijezda zbog videa je postao žrtva cyberbullyinga, o čemu je otvoreno progovorio godinama kasnije.

2. Volkswagen: The Force
Što vam treba za uspješnu reklamu? Klinac prerušen u Dartha Vadera, poznata glazbena tema i simpatičan štos na kraju. Volkswagen je reklamu The Force objavio na YouTubeu nekoliko dana prije planirane televizijske premijere na Super Bowlu u veljači 2011., napravivši time pun pogodak. Video je već prije TV prijenosa finala američkog nogometa bio pregledan više od 10 milijuna puta te je postao viralni hit i medijska senzacija, a mnogi marketinški časopisi i portali poslije su ga proglasili reklamom godine. Na kraju je prikupio oko 60 milijuna pregleda na YouTubeu, a drugi su oglašivači narednih godina počeli sve češće objavljivati Super Bowl reklame na internetu – prije samoga Super Bowla.

3. ”Vadering”
Svim ljubiteljima Ratova zvijezda dobro je poznato kako je Darth Vader znao svojim neistomišljenicima očitati lekciju telekinetičkim stiskom oko vrata. Upravo to je bila inspiracija za kratkotrajan, ali zanimljiv internetski fenomen nazvan ”vadering”, koji se prošle godine proširio Instagramom, Twitterom i ostalim društvenim servisima. Ukratko, korisnici su objavljivali fotografije koje imitiraju njegovu dobro poznatu praksu, odnosno prikazuju ljude koji su naizgled uzdignuti s tla i drže se za vrat. Poenta je bila okinuti fotografiju u pravom trenutku, odnosno uhvatiti skok ”žrtve” u zraku, premda je vrlo vjerojatno bilo i onih koji su se malo poslužili i Photoshopom.

4. ”Yodaspeak”
Svi znamo da je Yoda star i mudar, ali i da govori na smiješan način te izvrće uobičajen redoslijed riječi. Ljudi su nesumnjivo u šali imitirali Yodin govor još od njegove prve pojave na filmu, ali u vrijeme interneta to je dobilo novu dimenziju. Kako kaže Know Your Meme, viralni sadržaj s Yodom postao je popularan nakon premijere Osvete Sitha 2005. godine, kada se pojavila i internetska stranica yodaspeak.co.uk, na kojoj još uvijek možete koristiti ”prevoditelj” koji će vam sve što upišete pretvoriti u Yodin govor. Ubrzo su postali popularni meme sadržaji s Yodinom slikom i popularnim frazama ispisanim u stilu njegova govora, a danas ćete pronaći i hrpu profila na Twitteru koji zbijaju šale na sličan način.

5. Disney i Ratovi zvijezda
Krajem 2012. godine Walt Disney je objavio da je kupio produkcijsku kompaniju LucasFilm, a time i prava na franšizu Ratovi zvijezda. Vijest o akviziciji teškoj 4 milijarde dolara najprije je dočekana sa šokom i nevjericom, a onda su se marljivi kreatori viralnog sadržaja primili posla. Internet su preko noći preplavili urnebesni meme sadržaji koji su kombinirali motive i simbole Disneyevih filmova i Ratova zvijezda. Tako je, primjerice, Leia postala Disneyeva princeza, Zvijezda smrti dobila je uši Mickeya Mousea, a Disneyland je postao novo carstvo Dartha Vadera. Nastavak tog trenda su viralne šale na račun J. J. Abramsa, redatelja novog nastavka sage, koji ima tu nesreću da mu se ime lako kombinira s najomraženijim likom u Ratovima zvijezda – Jar Jar Binksom.

Princess Leia Disney


Propustili ste