Najsmješnije reklame 2012.

Emitiranje televizijske reklame u udarnim terminima svjetskih televizija može stajati koliko i omanji zrakoplov. Stoga nimalo ne čudi što se najbolji svjetski brendovi ne libe uložiti brdo novca u svaku upečatljivu, provokativnu, urnebesnu i pamtljivu ideju koja će namamiti onog poslovičnog još jednog kupca

10. Fiat

Sam je Charlie Sheen institucija za sebe. Zločesti je dečko zahvaljujući desetljećima hedonizma postigao status “veći od života”, pa ga s pravom reciklira u ponekoj reklami koja će mu namaknuti još dolara za omiljene poroke. Činjenica da je u kućnom pritvoru nimalo ga ne brine, izgleda.

9. Carlton Draught

Reklame za pivo svijet su za sebe. Premda imaju proizvod kojemu reklama ne treba, pivovare (ni naše nisu iznimka) se vole sprdati na svačiji račun. No australska je pivovara reklamom za Carlton Draught nadmašila cijelu branšu!

8. Axe

Susan Glenn je bila anđeo. Kao nijedna druga. Kako to obično biva, tužni narator reklame zbog treme pred najljepšom djevojkom u školi nije ni pokušao. Da može vratiti vrijeme, postupio bi drugačije. Sjajna je stvar što se Axe ne pojavljuje do posljednje sekunde reklame, upravo kada i… nećemo vam odati tko!

7. Old Milwaukee

Ova je reklama krunski primjer genijalnosti marketinga – emitirala se isključivo u gradu North Platte u Nebraski, na drugoj najmanjoj američkoj TV postaji. Will Ferrell je besplatno odradio posao, a internet je napravio ostalo. Dokaz da je sadržaj važan koliko i marketinška strategija.

6. Guardian

Veliki je Guardian upakirao svoju reklamu u dvominutni short, koji je toliko dobar da je pokupio i kipić u Cannesu. Netipična priča o tri praščića i zločestom vuku koji je završio skuhan pokazuje svu snagu i konvergenciju modernih medija. Vuk je imao astmu!

5. DollarShave.com

Odlična ideja prodaje samu sebe, a isto vrijedi za britvice DollarShave. Treba li vam visokotehnološki brijač vrijedan 20 dolara, od kojih 19 ide Rogeru Federeru? Ne! Treba vam jedna britvica koju će vam gazda ove poštene tvrtke dostaviti ravno na kućni prag! I to jeb*** dobra britvica!

4. Tic Tac

Reklamno zlo 21. stoljeća zove se flashmob. Znate ono, slučajni putnik namjernik nabasa na smišljenu podvalu marketinških ekvivalenata dr. Evila i onda mu se svi smiju. Svejedno, Tic Tacova kampanja je urnebesna, pogotovo kad žrtve inscenirane halitoze počnu vikati jadniku: Uzmi Tic Tac!

3. Tipp-Ex

Daleko najluđa viralna reklama koja je posramila čak i Old Spiceov tim, vratila se u travnju prošle godine! Medo i lovac slave rođendan, a kao i prije tri godine, interaktivnost reklame je ono što oduševljava. Budite brži od meteora i spasite medu!

2. Toyota

Automobilska industrija još je jedan nepresušan izvor duhovitih reklama. A ovaj oglas za Toyotu Camry, usuđujemo se reći, još je bolji od antologijskoga oglasa Cog za Hondu Accord. Inventivnost je dobra stvar. Tko ne bi volio bebu koja ne kaka, a ujedno služi kao vremeplov?

1. TNT

Najdramatičnija i najviralnija reklama godine svakako je ona belgijskoga televizijskoga programa TNT koja počinje jednostavno: na tihome flamanskom trgu postavljeno je dugme za “dodavanje dramatičnosti”. Ono što slijedi je najbolje orkestriran flashmob u povijesti televizije!


Propustili ste