Predstavljen program 18. Motovun Film Festivala

Tijekom cijelog festivala koji traje 120 sati bit će prikazano oko 120 filmova, dakle film po satu!

U Laubi je 2. srpnja predstavljen program ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, koji će od subote, 25. srpnja, do srijede, 29. srpnja, proslaviti punoljetnost na brdu dobrih filmova 277 metara iznad realnosti. Festival su predstavili direktor Igor Mirković, selektorica Milena Zajović, selektorica Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous Alemka Lisinski, Tomislav Gugo iz Veleposlanstva Kraljevine Danske i Sanja Milinović iz Hrvatskog Telekoma.

U uvodnoj riječi Igor Mirković osvrnuo se na atraktivne popratne programe: “Što biste izdvojili iz programa, pitaju novinari uvijek isto pitanje. I nikad ne znam što bih rekao jer mi iskreno vjerujemo da je baš sve što smo pripremili dobro i vrijedno pažnje. No, ako nešto moram izdvojiti, to su odlični prateći programi: u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, imamo vrhunsku ponudu izvrsnih francuskih filmova. Iz Danske nam dolazi program Dvadeset godina Dogme, ponovni pogled na filmski pokret koji je obilježio prve godine našeg festivala. Kako festival ne bi bio puka ljetna razbibriga, nego i zabrinutost za svijet u kojem živimo, pripremili smo program Pomozi, Bože, dokumentarce o vjerskim ekstremizmima svih boja i religija. A prvi put, vrata programa otvaramo televizijskim serijama, koji su posljednjih godina – teško je to ne primijetiti – najvitalniji aspekt filmske industrije. Na nekoliko oglednih primjera tražimo odgovor na pitanje kako nastaju vrhunske europske serije.”

Milena Zajović potom je predstavila glavni program 18. Motovun Film Festivala: “Sretni smo što i ove godine u glavnom programu imamo širok raspon filmova – od onih sa zvučnim referencama do malih iznenađenja koja bi, nadamo se, uskoro mogla postati velika. Posljednji takav primjer bila je“ Ida“ Pawela Pawlikowskog koju smo prošle godine igrali kao relativno nepoznat film, a u međuvremenu je obišla svijet i osvojila niz najvećih priznanja, uključujući Oscara za najbolji strani film. Silno nas raduje prilika da publici otkrijemo nešto što još nije razvikano, a mi vjerujemo da se mora vidjeti. To, dakako, ne znači da ćemo zaobići uspješne filmove s velikih svjetskih festivala, kakvi bi u nekoj paralelnoj stvarnosti sasvim dobro funkcionirali i u hrvatskim multipleksima, pa ne bi bilo potrebe prikazivati ih u Motovunu.”

Glavni program Motovun Film Festivala može se ove godine pohvaliti velikim brojem laureata prestižnih svjetskih festivala. Najzvučniji među njima je Jastog (The Lobster), dobitnik Grand prixa ovogodišnjeg Festivala u Cannesu. Uvrnuta crnohumorna romansa u režiji Yorgosa Lanthimosa, začetnika grčkog novog vala i autora kultnog Psećeg zuba, može se pohvaliti zvjezdanim glumačkim postavom koji čine Colin Farrell, Rachel Weisz, John C. Reilly i Lea Seydoux. Iz glavnog programa izdvajamo i najveći domaći adut svjetskog festivalskog neba, film Zvizdan u režiji Dalibora Matanića, koji se iz Cannesa vratio ovjenčan nagradom žirija u programu Izvjestan pogled.

Osvajač Srebrnog lava Venecijanskog festivala, Poštarove bijele noći, zadnji je u nizu filmova Andreja Končalovskog, velikog ruskog filmskog i kazališnog redatelja, koji je karijeru započeo uz A. Tarkovskog (koscenarist A. Rubljova), nastavio nizom filmova koji su proglašavani remek-djelima (The First Teacher, 1964.; Slučaj Asje Kljačine, 1967.), 80-ih je radio u Hollywoodu (Tango i Cash), da bi se nakon povratka u Rusiju vratio snažnim autorskim ostvarenjima kao što je i ovaj film sporog ritma i meditativnih vizuala koji predstavljamo u Motovunu.

Iz Španjolske na brdo stiže Zlatnom školjkom San Sebastiana ovjenčana Magična djevojka (Magical Girl) u režiji Carlosa Vermuta, triler s elementima horora, djelomično inspiriran popularnim animeserijama. Islanđanin Dagur Kari, čiji je prvijenac Noi Albinoi prikazan i nagrađen na brdu 2003., vraća se ove godine u Motovun s uvrnutom dramedijom Djevičanska gora (Virgin Mountain) o nezgrapnom dobroćudnom divu kojemu se život drastično mijenja nakon što se zaljubi. Ovaj četvrti Karijev film bio je jedno od najvećih iznenađenja festivala Tribeca, gdje je osvojio čak tri nagrade – za najbolji igrani film, najbolji scenarij i najbolju ulogu.

Milena Zajović osvrnula se i na činjenicu da festival ove godine slavi punoljetnost, koja se odrazila i na filmski program: “Posjetitelje čeka puno malih štoseva na temu punoljetnosti, a ljepote i teškoće odrastanja uvukle su se i u sve pore filmskog programa. Kao tri najjača ostvarenja iz glavnog programa, koji svaki na svoj način govore o sazrijevanju, izdvojila bih ekscentrični britanski Falling, humorni irski You’re Ugly Too i tjeskobni Bridgend iz Danske, a posebno je zanimljivo to što u sva tri glavne uloge tumače glumci koji igraju i glavne likove u seriji Igra prijestolja: Maisie Williams, Aidan Gillen i Hannah Murray.”

Zemlja partner, najpopularniji prateći program festivala, ove nas godine vodi u Francusku. U sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-Vous, u Motovun stižu obilna ponuda francuskih filmova i prateće atrakcije. U glavnom programu bit će prikazana najmanje četiri francuska filma i to: Jacky u kraljevstvu žena francuskog stripaša i satiričara te bivšeg suradnika Charlie Hebdoa, Riada Sattoufa, zatim Ljubav Gaspara Noea, Mali Quinquin Bruna Dumonta i Diši Melanie Laurent, dok glavni retrospektivni program pod nazivom Brutalni Francuzi donosi izbor filmova autora koje su na prijelazu stoljeća obično nazivali “novi francuski ekstremizam”, a uključuje radikalne rane radove nekih od najvećih redatelja današnjice kao što su Leos Carax, François Ozon i Claire Denis.

Uz spomenute Brutalne Francuze i 20 godina Dogme, odabir ostvarenja nastalih u okviru kultnog danskog filmskog pokreta, popratni program 18. Motovun Film Festivala uključuje i atraktivne dokumentarce o vjerskom ekstremizmu Pomozi bože koji će biti najavljen u narednim tjednima.

Svima koji se upute na filmsko hodočašće 277 metara iznad realnosti, zabave neće nedostajati jer je festival priredio bogat program proslave 18.rođendana. Svi koji stupe na teritorij Motovuna tih pet dana imaju pravo živjeti pod geslom “gledam što hoću, radim što hoću” – u Noći motovunskih vjenčanja svatko će se moći vjenčati za koga želi, a svi će punoljetni posjetitelji imati priliku na svojoj koži ponijeti kući originalnu motovunsku uspomenu. Za nezaboravne slušne podražaje pobrinut će se brojni bendovi koje predvode Repetitor (BG), ABOP (ZG) i Joke (Pariz).

I ove godine, Hrvatski Telekom će podržati Motovun Film Festival u ideji i realizaciji, ali i u telekomunikacijskim uslugama. Suradnju s generalnim pokroviteljem predstavila je Sanja Milinović, direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu Hrvatskog Telekoma, uz riječi: “Osim za organizacijske potrebe, HT će tijekom festivala osigurati besplatan bežični internet u cijelome Motovunu. Pokroviteljstvo filmskih festivala HT-u je prirodan izbor jer svojom MAXtv uslugom povezuje festival i ljubitelje filma, posebice one koji ove godine neće moći doći na Motovunsko brdo. Tako će MAXtv korisnici moći premijerno pogledati odabrane festivalske hitove i kratke filmove s ovogodišnjeg MFF-a u MAXtv Videoteci te prvi put na MAXtv To Go platformi.”

Foto: Nina Đurđević


Propustili ste