Top 10 podcasta koje morate slušati

Kultura podcasta nezavisna je, hrabra, inventivna i raznovrsna!

Radio je mrtav, živio radio!

Prošlo je vrijeme večernjih okupljanja i seansi slušanja pored radijskih aparata, ali nas zato internet svakodnevno obasipa zanimljivim i uzbudljivim audio-sadržajima u obliku podcasta. Pomalo underground, kultura podcasta nezavisna je, hrabra, inventivna i raznovrsna te dokazuje – radio nije mrtav, samo se iz etera premjestio na internet.

Podcast je audio ili audio-video datoteka namijenjena internetskoj distribuciji, koju slušatelj može streamati putem interneta ili skinuti i slušati bilo gdje i bilo kada. Njegov naziv dolazi od riječi POD (Playable On Demand) i engleske riječi broadcast. Izdvojili smo deset najzanimljivijih među kojima će svatko pronaći nešto za sebe: od real-life sadržaja, preko znanosti do fikcije.

Love and radio

Američki “real life” podcast koji se sastoji od kratkih portreta stvarnih ljudi poput vlasnika kućnoga strip-kluba, čistača zaduženoga za čišćenje mjesta zločina, voajerke i life-coacha.

99 % invisible

Ovaj podcast pokriva širok dijapazon zanimljivih tema koje je teško svesti pod isti nazivnik, ali koje su opet sve na neki način povezane. Ovdje ćete naći podcast o telefonskoj govornici usred pustinje Mojave, urbanističkomu projektu Soul city iz 60-ih (gradu namijenjenom Afroamerikancima), fauni gradske džungle i oposumu Billyju (povijesnome pandanu medvjediću Teddyju).

Star Talk Radio

Voditelj ovoga podcasta općeobožavani je Neil Degrasse Tyson, astrofizičar, nasljednik Carla Sagana u popularizaciji znanosti i voditelj emisije Kozmos. Kao i u potonjem, Neil slušatelje vodi kroz svemir i znanost, a u nekim emisijama pridružuju mu se zanimljivi sugovornici poput Davida Byrna, Edwarda Snowdena i Georgea Takeija.

The American Life

Jedan od najpopularnijih podcasta na svijetu neko je vrijeme čak emitiran u televizijskome obliku (i nagrađen s tri Emmyja). Svaki se tjedan jedna tema (često dio imaginarija američke kulture) obrađuje iz različitih kuteva – poput babysittinga, maturalne i ljetnoga kampa za tinejdžere.

The Truth

Ovaj podcast sadrži 10-20 minuta duge radijske drame. Svaka epizoda jedna je kratka radijska drama s originalnim pretpostavkama i zapletom.

The Allusionist

Podcast o jeziku i etimologiji koji svaku epizodu posvećuje nekom pojmu i njegovu značenju, povijesti i suvremenim konotacijama. Ishod nije suhoparna lingvistička lekcija, nego poetična dubinska analiza pojmova kao što su ocean, LOL i razvod.

Dial-a-stranger

Svaka epizoda jedan je telefonski intervju sa sasvim nasumično odabranim strancem koji odgovara na pitanja drugih, opet nasumično odabranih stranaca. Ishod svake epizode uvijek je nepredvidiv i često očaravajući.

Serial

Serial je spin-off podcast autora American Lifea. Jedna sezona sadrži 12 epizoda u trajanju od 45 minuta i vrti se oko jednoga istinitog događaja. Prva sezona bavi se tajanstvenim ubojstvom mlade djevojke koje se 1999. dogodilo u Baltimoreu. Pilot te epizode jedan je od najdownloadanijih u povijesti podcasta.

Welcome to Night Vale

Ovaj podcast predstavlja se kao radijska emisija u fikcionalnomu pustinjskom gradiću Night Vale, mjestu na jugu Amerike u kojemu su sve teorije zavjere istinite. Emisija izvještava o neobičnim događajima i mještanima te će se svojom bizarnom i mračnom atmosferom vrlo brzo zavući pod kožu svih ljubitelja Twin Peaksa, Zone sumraka i Stephena Kinga.

Radio Lab

Slično kao i 99 % Invisible, i Radio Lab bavi se širokim dijapazonom tema (možda manje opskurnih) od japanskih paparazzija koji prate zvijezde K-popa, do glasova u našim glavama.


Propustili ste