Top 10 Appleovih reklama

Apple je zaslužan za brojne pomake u svijetu tehnologije, računala i dizajna, ali ne treba zanemariti ni njegov velik doprinos reklamnoj industriji. Appleove reklame već dugi niz godina stvaraju trendove i pobuđuju velik interes javnosti te su gotovo uvijek u fokusu stručnjaka i kreativaca iz marketinške branše. Donosimo izbor deset reklama, među kojima ima i onih koje će vas nostalgično podsjetiti na neke Appleove proizvode iz prošlosti.

Rainy Day (2012.)
Dražesna Zooey Deschanel i Siri idealan su par! Rainy Day inače je dio serijala TV reklama za iPhone 4S u kojemu su se pojavljivali poznati glumci poput Johna Malkovicha i Samuela L. Jacksona. Međutim, reklama sa Zooey ispala je nekako najduhovitija i najsimpatičnija (naravno, zbog Zooey).

Colors (1999.)
iMac G3 računala svojedobno su privukla ogromnu pozornost zbog svog dizajna i raznobojnih modela, a šarenilo je bilo i okosnica prateće reklamne kampanje. Colors je jednostavna, ali efektivna reklama koja prikazuje ples raznobojnih iMacova na sasvim prikladnu pjesmu – She’s a Rainbow Rolling Stonesa.

Silhouette – Vertigo (2004.)
Svi već znaju da su iPod i iTunesi napravili revoluciju u svijetu diskografije, a sve to istodobno je pratila i vrlo zapamćena kampanja pod nazivom Silhouette. U sklopu nje pojavilo se i nekoliko reklama u kojima su gostovali slavni glazbenici, među njima i bend U2 koji je tada lansirao album Vertigo.

Who is Newton (1993.)
Tko je Newton? Ne, nije riječ o slavnome fizičaru i astronomu (premda se i on pojavljuje u reklami), nego o svojevrsnoj preteči – tablet računala! Reklama definitivno predstavlja komadić povijesti koji bi posebno mogao biti zanimljiv ljubiteljima iPada.

Big and Small Ideas (2003.)
U duhovitoj reklami za Appleovo prijenosno računalo PowerBook (modele od 12 i 17 inča) pojavljuju se visoki košarkaš Yao Ming i patuljasti glumac Verne Troyer, poznatiji kao Mini-Me iz Austina Powersa. Štos je u tome što obojica koriste one modele računala koje, s obzirom na njihovu visinu, ne biste odmah očekivali…

Power is… (1995.)
Apple očito voli angažirati glazbenike u svojim reklamama, a u jednoj staroj za Macintosh pojavljuje se funk-legenda George Clinton, koji će vam objasniti što je to moć…

1234 (2007.)
iPod Nano još je jedan Appleov proizvod koji se pojavio u raznobojnoj paleti, a zahvaljujući reklami te godine su svi pjevušili zarazni hit kanadske pjevačice Feist.

Hal (1999.)
Krajem devedesetih Apple je ”iskoristio” strah od milenijskog buga i lansirao reklamni video u kojemu se pojavljuje slavni Hal iz 2001.: Odiseje u svemiru, koji poručuje kako Y2K neće imati učinka na Mac računala, što se u konačnici pokazalo točnim. Doduše, i ostali kompjutori su preživjeli cijelu frku.

Get a Mac – Better Results (2006.)
Get a Mac legendarna je kampanja u kojoj se Apple otvoreno šalio na račun Microsofta, a sličan recept ismijavanja konkurencije danas (pre)često koriste i druge tehnološke kompanije. Kampanja je trajala oko tri godine, a u nizu reklama posebno se pamti ona u kojoj se pojavljuje manekenka Gisele Bündchen.

Pencil (2013.)
Apple nam poručuje kako je novi iPad poput olovke – tanak, lagan i sposoban za kreiranje velikih stvari. Osim zgodne paralele, za popularnost reklame zaslužan je i njezin narator Bryan Cranston, kojega svi pamte po nedavno završenoj seriji Na putu prema dolje.

1984. (1984.)
Kako napraviti nezaboravnu reklamu? Unajmite Ridleya Scotta, utrošite oko milijun dolara i pustite je u vrijeme Super Bowla. Ostalo je povijest.


Propustili ste