Top 6: ”Longreads” ili stranice s dugačkim tekstovima

Donosimo nekoliko internetskih odredišta koja će zadovoljiti vaše apetite za dugim člancima!

Sjećate se onih vremena kada ste mogli kupiti neki debeli časopis, zavaliti se u fotelju i posvetiti se čitanju tekstova koji su zauzimali i po nekoliko stranica? Naravno, nitko ne kaže da to ne možete raditi i danas, ali navike većine nas u digitalnom dobu iz korijena su se promijenile. U vrijeme interneta svakodnevno smo zasuti ogromnom količinom vijesti i članaka što se uglavnom pojavljuju u kraćoj formi, koji su pogodni za čitanje na brzinu, često uz veći naglasak na vizualan i multimedijalan sadržaj nego na sam tekst.

Sve to zapravo uopće ne čudi s obzirom na to da čitanje dugačkih tekstova na zaslonu računala zna biti vrlo zamorno i nekako ne djeluje ”prirodno”, a pozornost internetskih korisnika ionako je u pravilu – kratkotrajna. Međutim, od pojave tablet uređaja koji pružaju osjetno veći čitalački komfor, ali i raznih aplikacija za čitanje poput Instapapera, magazinski tekstovi i opsežne reportaže (tzv. ”longreads”) više nisu rijetkost na internetu, a neki portali i servisi posvetili su se isključivo takvom tipu sadržaja. Željni ste pročitati nešto što je duže od kartice teksta? Donosimo nekoliko internetskih odredišta koja će zadovoljiti vaše apetite za dugim člancima!

1. Longreads

Longreads je servis pokrenut još 2009. godine, a sve je krenulo od istoimenog hashtaga na Twitteru koji su korisnici koristili za označavanje poveznica na dugačke članke. Longreads prikuplja brdo kvalitetnog sadržaja s različitih internetskih stranica, dužeg od 1 500 znakova, ali donosi i ekskluzivne priče koje ranije nisu bile objavljivane na internetu. Dizajn stranice je jednostavan i minimalistički, a tekstovi se mogu pretraživati i po rubrikama kao što su ”znanost”, ”religija”, ”startup”, ”filmovi”, ”intervju”, ”priče” itd. Korištenje servisa je besplatno, ali tko želi može platiti mjesečnu članarinu od 3 dolara, odnosno godišnju od 30 dolara, koja ima ponajprije donacijski karakter.

2. Hazzlit

Kanadski online-magazin Hazzlit pokrenut je s premisom kako sve može biti zanimljivo, ako je dobro napisano. Zanima vas kako će čovječanstvo izgledati nakon apokalipse? Što se u Hollywoodu zbivalo za vrijeme Drugog svjetskog rata? Ili možda koja je to mračna strana biciklističkog sporta? Uistinu, ovdje će svatko pronaći nešto za sebe, bilo da ga zanima politika, pop-kultura, biznis ili lifestyle, a bonus je što se na stranici također mogu pročitati priče i stripovi.

3. The Browser

The Browser je još jedan koristan agregator zanimljivih tekstova s interneta, a dnevno preporučuje 5 do 6 članaka koji bi mogli biti vrijedni vašega vremena. Tekstove u principu bira uredništvo, ali dobrodošle su i sugestije korisnika. The Browser prenosi zanimljive priče iz poznatih medija kao što su Guardian, New Yorker i Atlantic (koji inače često objavljuju opširnije tekstove), no ovdje se mogu pronaći i članci iz manje poznatih izvora ili sa specijaliziranih, nišnih portala.

4. Vulture

Ako ste ljubitelj pop-kulture i želite nešto više od brzinskih vijesti i tračeva, Vulture će sigurno zadovoljiti vaše apetite. Portal je zapravo sestrinski projekt New York Magazinea, a ponajviše se bavi filmovima, televizijom i glazbom, ali također prati književnost, kazalište i druge vidove umjetnosti. Pregršt analiza, recenzija, osvrta, intervjua i eseja jamče da ćete se Vultureu redovito vraćati.

5. Medium

Vrijeme blogova definitivno nije prošlo, a dokaz tome je Medium, servis pun kvalitetnih tekstova o raznim temama koji su pisani pretežno u dužoj formi (premda ne nedostaje ni kraćih objava). Medium okuplja niz autora i stručnjaka koji imaju nešto pametno za reći, bilo da je riječ o tehnologiji, medicini, kulturi ili životu općenito, a u posljednje vrijeme nije neobično ni da se njihove objave citiraju na mainstream-portalima. Iza servisa stoje Evan Williams i Biz Stone, suosnivači Twittera i Bloggera.

6. Plan B – Longreads

I Plan B ima svoju rubriku ”longreads” u kojoj primjerice možete saznati kojih 10 filmova će vas raspametiti, tko su bili geekovi srednjega vijeka ili kako izgleda rockabilly u Hrvata. Ugodno čitanje!


Propustili ste