Slavne osobe u digitalnome dobu

Prisutnost na svim važnim društvenim mrežama postala je trend koji prate gotovo svi, pa tako i zvijezde.

Ako ste u djetinjstvu imali najdražega glumca ili glumicu o kojima ste htjeli znati apsolutno sve, vjerojatno ste kupovali magazine i gledali sve moguće emisije u kojima bi se oni pojavili te zasigurno snimali i upijali sve što bi rekli. Ako pak danas imate najdražu slavnu osobu i želite znati nešto o njoj, jednostavno je pratite na društvenim mrežama.

Digitalno doba donijelo je brojne promjene u svijetu poznatih i slavnih. Prisutnost na svim važnim društvenim mrežama postala je trend koji prate gotovo svi, pa tako i zvijezde koje žele biti u dodiru sa svojom publikom i imati kanal preko kojega će moći izravno s njima komunicirati (premda ih je većina zasigurno angažirala stručnjake community managementa koji upravljaju komunikacijom).

Tradicionalni kanali poput televizije i radija pružali su mogućnost komunikacije samo u jednome smjeru, dok internet i mobilne aplikacije danas omogućavaju brži i bolji prijenos informacija te mogućnost plasiranja što autentičnijega sadržaja. Često su ekskluzivne informacije o zvijezdama koje prenose mediji upravo stigle s njihovih društvenomrežnih profila, što procesu izvještavanja o zvijezdama daje autentičan i iskren prizvuk.

Naravno, zvijezde se prema svojoj bazi fanova moraju odnositi s poštovanjem te njegovati dijalog jer – upravo je to prednost društvenih mreža. Dobar primjer izvrsnoga odnosa s obožavateljima pruža Taylor Swift, koja na svojemu profilu na Tumblru često komunicira sa svojim obožavateljima, a oni je i zbog toga, naravno, cijene i vole.

http://taylorswift.tumblr.com/post/121252728745/seeyouinmywildestdreamsts-taylor-i-know-you


Osim Taylor, tu su i mnoge druge poznate osobe koje plasiraju sve novosti vezane za svoj posao. Biranjem online kanala i društvenih mreža koji im najviše odgovaraju kreiraju vlastitu (željenu) sliku u medijima.
Naravno, to zna rezultirati i veoma neobičnim i zanimljivim primjerima korištenja internetskih servisa, poput nedavnoga livestreama Shie LaBeoufa koji se snimao kako gleda svoje filmove u kinu te omogućio svojim obožavateljima da mu se pridruže kako u kinu, tako i na internetu gdje je sve prikazano u realnome vremenu.

Odnedavno udana, Sofia Vergara svoje je fotografije s vjenčanja umjesto u novinama, objavila na svom profilu na Instagramu te tako svoje vjerne obožavatelje počastila ekskluzivom kakvu nisu mogli ni sanjati. Osim nje, neizostavne su i sestre Kardashian koje svaki svoj korak bilježe fotografijama visoke kvalitete te ih plasiraju na sve društvene platforme ili na mobilne aplikacije koje nose njihovo ime, kako bi njihovi obožavatelju uvijek bili u toku s najnovijim informacijama.

S druge strane, sve je više pojedinaca koji postaju zvijezde zahvaljujući upravo postojanju interneta i online servisa. Kao dobar primjer navode se youtuberi koji uživaju sve veću popularnost i lagano prelaze u mainstream sferu zbog velikoga broja obožavatelja koji ih prate. Njihova popularnost može se osloniti i upravo na to što su oni “digital natives”, baš kao i Taylor Swift, te razumiju kako funkcioniraju i na čemu se baziraju društvene mreže. Daljnjim razvojem digitalnih medija, vjerojatno će i zvijezde evoluirati u svojemu odnosu prema fanovima koji ih prate i budno iščekuju svaki njihov pokret.


Propustili ste