Kako se preseliti bez muke

Selidba je koma. Osim ako ste Rockefeller pa imate cijelu vojsku osoblja koje će sve spakirati za vas i svaku vazu iz dinastije Ming s puno strahopoštovanja prenijeti na novu lokaciju, a vi ćete zbog svog tog stresa, puf pant, skoknuti do Barbadosa na tjedan dana i odmoriti se u tropskom raju. Jurica savjetuje kako si olakšati selidbu

Selidba nas obični(ji)h ljudi ne mora uzrokovati oštećenje i gubitak stvari te živaca. Dapače, može proći zabavno, posebice ako se radi o useljenju u novi životni prostor koji ujedno znači i novo poglavlje u životu. Idealan scenarij ruku na srce ne postoji, ali vi ste ti koji s malo pažnje možete sami sebi olakšati.

Bilo bi super kada bismo prilikom svake selidbe mogli stvari, te materijalne divote, ostaviti za nama i jednostavno spakirati kofere te samo s novim ključem u rukama doći na sve gotovo. S druge strane ste se sasvim sigurno barem jednom u životu osjećali kao da se nalazite usred velike seobe naroda sa stvarima koje su po vama visjele, a u automobilu ili kombiju izgledale poput klastera smeća, pri čemu ste shvatili da je tanka linija između onoga što je blago, a što smeće.

Neki od nas ponekad su popili i koju tabletu jakog analgetika zbog ukliještenog živca u leđima ili čak izvrnuli zglob noseći velike dijelove namještaja i elektrotehnike uz beskrajno stubište. Jedan, ako ne i najvažniji zaključak veselo cupka u prikrajku – što manje stvari imate, to će selidba biti brža i lakša. Sljedeći put kada budete kupovali taj slatki suvenir s ljetovanja, dobivali sponzorsku majicu ili kapu, ugledali ukrase za dnevni boravak, sjetite se da ćete ih, osim ako ne živite u vlastitom stanu ili kući, morati prenositi tijekom selidbe. Svaki komadić zauzima prostor i pridodaje težini kutije ili torbe.

Nekoliko tjedana prije selidbe ne bi bilo loše pripremiti popis svih financijskih ustanova (banka, izdavač kreditne kartice), telefonskih operatera, novinskih pretplata (kako old school, ta tko je vidio kupovati tiskane novine…) i svih tvrtki te ustanova koje vam šalju obavijesti na sadašnju adresu. Možda ćete samo promijeniti kontakt adresu u njihovoj bazi podataka, a možda i promijenite operatera putem kojega se spajate na internet. Pripremite se unaprijed kako ne biste ostali kratkih rukava te smanjite moguće neočekivane probleme i troškove.

Tih nekoliko tjedana unaprijed iskoristite za vrlo realno i što objektivnije zbrajanje stvari koje imate, odnosno stvari koje vam doista trebaju. Važno je odabrati ono što redovito koristite, a ostatka se riješiti. Kod odjeće i obuće važno je riješiti se i donirati u humanitarne svrhe sve ono što je nosivo (ne smije biti poderano i probušeno), a što tijekom posljednje sezone niste barem jednom odjenuli. Da, fora je imati majicu ili košulju od prije petnaest godina koja vas podsjeća na krasan događaj, ali budimo realni, sjećanje vam je i dalje u glavi i srcu, a taj komad odjeće samo sjedi složen u ormaru i nema koristi. Isto vrijedi i za cipele.

Moram priznati da je meni kao obožavatelju tenisica bilo teško riješiti se nekih divno očuvanih parova, ali zato sam njima usrećio druge, dok bi ovako stajale kao ukras i skupljale prašinu. Slično sam napravio i s ukrasima, pa čak i dobivenima. Nakon koje godine, kada se toga zasitim, sve završi u rukama drugih ili lijepo spakirano i očišćeno na velikom otpadu. Jedan predmet manje za brisanje prašine.

Moj moto glasi – sve na što sam zaboravio mi ne treba.

Sve one stvari koje vam je ipak žao baciti ili podijeliti spremite kod obitelji na tavan ili dobro izolirane od vlage u podrum na trajno skladištenje.

Kauči koji se rasklapaju u krevet najgori su predmeti za seljenje. Najčešće se ne mogu rastaviti na male, lako prenosive dijelove pa služe kao izvrstan izvor tjelesnih ozljeda. Selite li se daleko, možda će vam se više isplatiti kupiti novi kauč/krevet nego plaćati selidbu sadašnjega i još riskirati oštećenje.

Knjige su inače super, ali u selidbi su teške poput najtežih utega. Donirajte sve osim onih uistinu najdražih. Pakirajte ih kao i sve ostale stvari, u kutije manjega volumena ili u kofere na kotače, no svejedno ih nemojte dupkom napuniti. Što se kutija tiče, svratite u obližnju samoposlugu ili knjižaru i uz smiješak pitajte imaju li kutije viška. Besplatne novine i reklamne brošure mogu odlično poslužiti za umatanje stvari koje želite zaštititi. Inače, nove kutije i ostale potrepštine za selidbu možete kupiti putem oglasnika. Ukupna težina kutija (pa i nekih kofera) ne smije prijeći 30 kg zbog mogućeg pucanja.

Za sve za što mislite da (ipak) možete sami prenijeti, stanite i zatražite pomoć, npr. madrac koji se čini lagan, a može biti vrlo nespretan.

Stvari slažite u kutije po principu soba, a ne predmeta koji su u njima i sve ih velikim i jasnim slovima označite. Tako ćete brže i lakše sve raspakirati.

Spakirajte jedan kofer srednje veličine s najosnovnijim stvarima, kao da idete nekamo na dugi vikend. Odjeća, obuća, kozmetika, ručnik te čak i složeni komplet posteljine za prvih nekoliko noći u novome stanu. U čistu kantu za smeće iz kupaonice spakirajte sredstva za pranje kupaonice, mali ručnik za ruke, sapun za ruke, rukavice, spužve i rolu toalet-papira. Držite kantu uvijek tik do spomenutog kofera. Vrlo vjerojatno ćete prvu večer pasti krepani od umora, ovako ćete čisti mirno zaspati.

Za kraj, sve što se slomi nije vrijedno živaca.


Propustili ste