Seks – budite zadovoljeni

Koliko puta dnevno pomislite na seks? Znate onaj trenutak kada usred neke uobičajene aktivnosti odjednom ulovite sami sebe kako razmišljate o putenim strastima s nekim tko vas privlači. Koliko puta tjedno se seksate s partnerom/partnericom, a koliko puta masturbirate? Jurica savjetuje kako si popraviti kvalitetu seksualnoga života

Htjeli mi to naglas priznati ili ne, većina nas itekako često misli na seks. Okej, mi muški mislimo malo češće, premda ni vi žene ne zaostajete previše. Zašto i ne bismo mislili na seks kad on može biti super. Pruža osjećaj ugode i blagostanja, dokazano utječe na naše zdravlje jačanjem imuniteta. Sad mi na pamet padaju i oni agilni starci od 80+ godina (pozdrav svim seniorima ma gdje bili!) koji će, kada ih upitate za tajnu njihove mladolikosti, nakon koje čašice domaće rakije uz rumeni obraz i vragolasti osmijeh na licu spomenuti da obožavaju seks. Usput bih možda i mogao spomenuti da u staračkim domovima seksa itekako ima, ali često ne i previše pameti pa tako ima i seksualno prenosivih bolesti.

Što se tiče problematike tih groznih, čak i po život opasnih bolesti koje se prenose seksom, bit ću kratak jer se danas bavimo guštima, a ne (mentalnim) slikama izraslina, virusa, bakterija, upala urinarnog trakta i ostalih gnjusnih ”divota” koje ležerno i nesavjesno ponašanje u seksu može uzrokovati. Ako ćete se seksati, zaštita je obavezna! Čak i sa stalnim partnerom. Korištenje kondoma ne umanjuje međusobno povjerenje, ali (injekcije) antibiotika i doživotno nošenje nekih virusa nisu vrijedni igranja ruskoga ruleta. Ufanje u vjernost ostavimo shakespeareovskim ljubavima. Ako ništa drugo, možda vaše bakterije neće biti kompatibilne s njegovima i eto upale.

Usput, cure, što god vam dečki prodavali kao kulersku spiku, današnje vrste kondoma mogu pružiti identičnu stimulaciju, dakle osjećaj penetracije, kao i bez njih, a ima i onih bez lateksa koji neće uzrokovati alergijsku iritaciju. Dečki, te priče više ne prolaze.

Situacija kod nas slična je ekonomskoj. Polovica žena i trećina muškaraca petljala je s tuđim partnerima; seks je tabu tema; četiri posto Hrvata uhvaćeno je in flagranti na radnome mjestu, a 22 posto se seksalo sa šefom; nema kvalitetne edukacije o seksu; poprilično mnogo žena i djece kod nas je podvrgnuto prisilnom seksu zbog seks-trgovine… Zbrčkano je kod nas očito i po pitanju kvalitete seksualnog života, no prema istraživanju seksamo se prosječno 11 puta mjesečno, što nas stavlja u isti koš s Grcima te daleko iznad EU prosjeka.

Ipak, kada upitate parove koji su dugogodišnjim vezama o kvaliteti seksa, odnosno razini seksualnog zadovoljstva, dobivate prilično mlake odgovore. Lažiranje orgazma da ni ne spominjem, a ima ga kod oba spola. Kao da se natječemo za Oscara za glavne uloge, zar ne?

Kako odmah i sada povisiti kvalitetu seksa i osjećati se zadovolj(e)no?

Masturbirajte. Točka. Odmah i sad. I to bez osjećaja krivnje jer masturbacija može pridonijeti želji za partnerom, a bome još nitko nije oslijepio od nje. Masturbirajući upoznajete vlastito tijelo, pokrete, ali i želje kojih se nemojte libiti. Njome možete sami sebi, a potom i vašoj polovici otkriti nove načine kako želite da vas se stimulira. Tijelo je vaše platno koje svakako ispunite. Koliko god je tema samozadovoljavanja veliki tabu ili podložna šalama i ruganju, toliko je ona urnebesno važna za zdravlje tijela i duha pojedinca. Nema pravila koliko često biste trebali (ili ne) masturbirati, dokle god ne utječe na vašu svakodnevicu i obveze.

Pojam dobrog seksa je relativan pojam i zavisi o trenutačnom psihofizičkom stanju. Nekada imate snage i volje, a nekada ćete biti u hibernaciji. To je sasvim u redu. Razina seksepila koji osjećamo igra iznimno veliku ulogu. Ako ne volite svoje tijelo, nećete se moći opustiti i sasvim uživati u sirovim i predivnim strastima. Ono što možete učiniti jest baciti oko na neke od mojih dosadašnjih tekstova na temu zdrave prehrane i tjelovježbe. Krenite džogirati, baviti se jogom, plivati, dizati utege… Počnite se baviti nekim hobijem poput plesa ili fotografije, slikanja ili kiparstva.

Što god bilo, izvodite tu aktivnost svakodnevno po pola sata i tako ćete odlično potaknuti tijelo na postizanje idealne težine, a time i omogućiti rješavanje nakupljenih toksina te bolji protok nutrijenata i kisika – sve što nas iznutra te svakako izvana čini sjajnima od zdravlja, ljepote i na kraju krajeva zadovoljstva sobom. Tijekom vježbanja tijelo izlučuje serotonin, tzv. hormon sreće, što znači da je tijelo na podsvjesnoj razini presretno čim se kreće. Izbacite sve negativne misli iz sebe jer one vas samo vrte u krug i tjeraju u trulež. Ne kažem da morate izgledati kao klonovi prema današnjim mjerilima ljepote. Dapače, sami stvorite predivan hram od vlastitoga tijela koje ne zaslužuje ništa manje od toga.

Znam da neke rečenice mogu zvučati prekrasno ofucano, ali nismo li mi u ovome kratkome životu vrijedni najboljega što sami sebi možemo pružiti? Molim pljesak za retoriku. Sad mi je na pamet pala scena iz filma Čokolada u kojemu domaćica tužna i posivjela traži pomoć u pralinama. Pralinama s malo čili-papričice. U drugome kadru ona i muž rumenih obraza blistaju od sreće i blagostanja, njihov brak opet ima onaj prvobitni žar. Opet, ne govorim da morate kupovati skupe bombonijere ili kavijar. Govorim o…

Ovo je bila predigra, nastavak slijedi drugi tjedan.


Propustili ste