Retro privlačnost “Momaka s Madisona”

Uoči skorašnjeg trećeg izdanja Dolce Vite (Rovinj, od 11. do 14. lipnja), festivala koji slavi retro kulturu sredine prošlog stoljeća, donosimo priču o seriji koja je popularizirala stil 60-ih godina a čija se finalna epizoda očekuje 17. svibnja

Kad se u lipnju 2007., na televizijskoj mreži AMC počela prikazivati serija “Momci s Madisona”, odnosno, u originalu, “Mad Men”, rijetko je tko mogao pretpostaviti da će priča o svijetu reklamnih agenata s njujorške Avenije Madison iz 60-ih godina prošlog stoljeća (u jednom dijelu posljednje sezone, radnja se događa i 70-e) imati takav uspjeh kao i da će ponovno popularizirati stil i modu tog razdoblja. Već u prvoj sezoni prikazivanja, serija je stekla brojne poklonike ali i nagrade, među ostalima i Zlatni Globus za najbolju seriju, a tijekom sedam sezona (drugi dio finalne sezone trenutno se prikazuje, zadnja epizoda zakazana je za 17.svibanj) nagrađena je, među ostalim, i Emmyjima, American Films Institute Awardsima, British Academy Television Awardsima, Critics Choice Television Awardsima…

Osim toga, kritičari su puni pohvala ne samo za pomno odabranu glumačku postavu u (u kojoj prednjači Zlatnim globusom nagrađeni Jon Hamm, koji je utjelovio glavnog junaka, marketinškog stručnjaka Dona Drapera), njihovu glumu te vjerno prikazivanje društveno-političkih prilika tog perioda već, posebno, za besprijekorno vizualno dočaravanje 60-ih godina. Rezultat je to dugotrajnog rada autora “Mad Mena”, Matthewa Weinera, nekadašnjeg izvršnog producenta i scenarista serije “Obitelj Soprano” koji je još početkom 2000. odlučio snimiti seriju o razvoju reklamnih agencija, o dobu kad je John F. Kennedy došao na vlast u SAD-u, kad se počeo razvijati feminizam i kad su građani bili u strahu od komunizma. Matthew Weiner i njegovi suradnici sedam su godina istraživali svaki detalj o tom razdoblju da bi ga što vjerodostojnije prikazali a kad su čelnici TV kuće AMC otkupili projekt, odlučeno je da neće biti nikakve cenzure ili političke korektnosti tijekom prikazivanja (serija sadrži rasističke i seksističke uvrede a gotovo svaki lik u seriji konstantno puši cigarete, što inače TV kuće izbjegavaju prikazivati).

Poseban je naglasak stavljen na modu tog razdoblja a kao kostimografkinja je angažirana Janie Bryant koja se proslavila izradom kostima za seriju “Deadwood” za što je 2005. nagrađena Emmyjem (za “Momke s Madisona dobila je tri nominacije za Emmy, ali ne i nagradu). Ona je u intervjuu za NY Times svojevremno izjavila kako je najviše informacija o modi 60-ih godina dobila od svoje obitelji, djeda i bake, koja ju je posebno insprirala za lik Donove bivše supruge Betty Draper (glumi je January Jones) a kao posebna joj je inspiracija glumica Grace Kelly čiju sliku drži na svom radnom stolu. Većina odjeće se šiva no jedan dio se i iznajmljuje iz vintage butika, a posebna se pažnja poklanja i na frizure, obuću te različite modne detalje. Prvih šest sezona prikazuje razvoj stila 60-ih (rane 60-te su očito pod utjecajem kasnih 50-ih, to se posebno vidi u muškim odijelima, njihovom uskom kroju, uskim kravatama, malim okovratnicima). Radnja šeste sezone završava 1968. godine, sedma se odvija 69-e i 70-e i vidljiva je promjena, odijela su s dvostrukim kopčanjem, nose se življe boje, drukčija je šminka i frizura, karakteristično za kraj 60-ih.

“Momci s Madisona” svakako će ostati upamćeni vjerojatno najviše po ponovnoj populariziciji stila 60-ih. Cijela vizualna reklamna kampanja za seriju rađena je po uzoru na kampanje iz tog perioda što je također naišlo na brojne pohvale. Stil i lifestyle glavnih junaka odlično ocrtava način života tog perioda, a tijekom osam godina prikazivanja, stekli su čitav niz sljedbenika koji i danas oponašaju taj “Mad Men” stil.

Uostalom, koliko uspješno su Janie Bryant i Matthew Weiner predočili život, stil te, posebno, modu tog perioda možda najbolje pokazuje činjenica da mnogi modni kreatori današnjice kao inspiraciju za svoje modne kolekcije otvoreno navode seriju “Momci s Madisona”, a kreator Michael Kors je svoju kolekciju jesen 2008. nazvao upravo – “Mad Men”.

dolcevita-banner


Propustili ste