Retro geek inspiracija

Ljeto je pravo vrijeme za samostalno hvatanje alata u podrumu, igranje kreativnošću i crpljenje inspiracije iz geek i retro baštine. Posljednjih godina sve je više i komercijalnih produkata koji se vode takvom premisom – pa tko ne bi htio iPod integriran s ghetto blasterom?! No, što ne kupimo, može se napraviti

Već tridesetak godina kulturolozi, ta neobična, ali zanimljiva bića prepuna teorijskog znanja o fenomenima svakodnevice posebno su angažirani oko tumačenja retro fenomena. Pravoj epidemiji retro paradigme pružaju se najrazličitija objašnjenja od neizbježnog postmodernizma, uvjetno pojašnjenog u kompleksnim diskurzivnim elaboracijama, ili se sve pak pripisuje kraju kriterija, stilova, originalnosti, konzumerističkoj obijesti, ekonomskim interesima i sl.

Retro inspiracija je zapravo nepresušna i posebno moćna kada se udruži sa sjajnim duhom vječno dječje znatiželjnih, a tehnološkom stvaranju sklonih geekova. Ovdje opisane ideje i produkti u pojedinim slučajevima, sasvim legitimno, jesu komercijalni projekti, ali i kao takvi mogu biti upravo presudni da se samostalno uhvatimo traženja adekvatne novije solucije za stari RIZ radio aparat koji je još djed odnio u podrum.

TARDIS USB Hub

Doktor Who je već po sebi top retro fenomen jer u pop kulturnom prostoru egzistira još od 1963. godine, a i samom premisom radnje Doktor i njegovi suputnici stižu u različita razdoblja svemirske povijesti. Osim gomile igračaka inspiriranih Doktorovim gadgetima izrazito svrhovit proizvod je USB Hub u obliku TARDIS-a! Osim što samom estetikom unosi malo svježine u prostor za računalo, njegovo korištenje aktivira zvučne i svjetlosne efekte odlaska TARDIS-a na vremensko putovanje! Očekivano, iz zajednice nisu izostale i autentične geeky videorecenzije.

Gejmerska nostalgija

Top retro gejmerski uređaj stigao je iz ruku ThinkGeek ekipe koja inače prednjači u produkciji geek uređaja prožetih tehnološkom prošlošću ili pop kulturom. Nakon što je Atari u App Store donio izbor svojih najboljih videoigara kreiran je iCade uređaj u koji se umeće iPad, ali se igrama upravlja pomoću klasičnih kontrola arkadnog stroja! Kako su originalni arkadni strojevi, njihov transport i održavanje relativno skupi ovo je sasvim simpatična zamjenska opcija.

Zanimljivo, sam hardver Atarija 2600 iskorišten je za spoj s iPhoneom ne bi li napravio zvučnike! Također ubrzo će se na tržištu naći i joystick iCade 8-Bitty, klasičan kontrolor za upravljanje igrama na iPhone, iPad i Androidnim uređajima, a tko nema živaca čekati, mora znati da se i kontrole za Nintendo Wii mogu zamijeniti izvornim Famicom joystickom!

Futrole za dobar privid

Iako se njima ne zadire u srž rekonstrukcije ili davanja novog života staroj tehnologiji, futrole i maske su sasvim zgodna stvar da se za manje novca i rizika nefunkcioniranja uređaja dobije iskra retro geek duha. Inspiracije doista ne manjka – tu su NES joystick, TARDIS imidž za iPhone, posebno uvjerljiv izgled klasične kazete za iPod… Kome nije dovoljna futrola mobitela ‘cigle’ iz osamdesetih može se odvažiti na malo hrabriji bluetooth uređaj u obliku yuppie mobitela koji se spaja na bilo koji moderan uređaj.

Buđenje uz arkadni stroj

Mobiteli su iz ranojutarnjeg života pomalo istisnuli klasične satove i budilice, ali uređaji koji pružaju dodatnu priču i smisao interijeru sobe i dalje mogu biti zanimljivi. Takav je slučaj s budilicom dizajniranom u obliku klasičnog arkadnog stroja na kojoj se čak i brojevi namještaju minijaturnim kontrolnim palicama!

Okviri za TV

Poput mobitela, u retro okvire se sve češće stavlja i gledanje, ali kroz posebnu kombinaciju s tabletima. Kreativci su doista domišljati – od stvaranja okvira za iPad u stilu televizijskih uređaja sedamdesetih godina do složenijih dizajnerskih solucija individualaca koji ganjaju financiranje na Kickstarteru.

iRetro glazba

Ni slušanje glazbe nije moglo proći bez igranja kombiniranjem starog i novog. Individualni kreativci su stari fonograf preuredili u uređaj spojen s iPadom na kojem se glazba iz 1910. godine može slušati u autentičnom ambijentu, a svakako je sjajno što postoje i upute o samostalnoj izradi takvog uređaja. Na novije vrijeme podsjećaju pak prepoznatljivi ghetto blasteri spojeni s iPodom. U ruke ghetto blaster, what you looking at nigga?! izraz na lice i u šetnju kvartom.

Ultimativni Commodore 64

Ne postoje geekovi odrasli osamdesetih koji nisu osjetili čari Commodorea 64. Firma Commodore USA odlučila je pak malo iskoristiti hype koji se stvara uz 30. godišnjicu od lansiranja originala, te je stvorila zapravo novi PC upakiran u stari dizajn s ponešto softverskih mogućnosti koje pružaju osjećaj korištenja starog uređaja. Zbog izrazito moćne nostalgične priče iza Commodorea imamo retro geek pobjednika ovog izbora.

Novi Polaroid modeli – ubojice Instagrama?! Ne baš, ali…

Polaroid je žestoko zajahao na val oživljavanja nostalgije za svojim aparatima s mogućnošću trenutnog nastajanja fizičke fotografije. Već je prošle godine na tržište izbačen uređaj po uzoru na Polaroid Spectru, dok je ove godine predstavljen Z2300 s nizom mogućnosti poput dijeljenja fotografija na društvenim mrežama, ali i njihovog instant printanja. Instagram i Hipstamatic sigurno nisu zadrhtali, ali svakako riječ je o jednom od hrabrijih i neobičnijih pokušaja održavanja života koncepta toliko usađenog u kolektivnu memoriju.

+ bonus: Ex-Yu stvari koje želimo vidjeti u internetskim izlozima

Iskra ATA 30

Telefon uz koji su se povezivali susjedi, zvalo se na kavu, dogovaralo dolazak cirkulara… U kultnom dizajnu Davorina Savnika želimo vidjeti punokrvan moderni telefon s ispisom brojeva, sekretaricom…

Galaksija

Genijalno ‘uradi sam’ računalo i najprodavaniji produkt ex-Yu računalne industrije, ako o nečem takvome možemo govoriti. Kada se na tržište usudi Commodore 64, zašto ne bi i dimenzijama još manja, praktičnija i nama slađa Galaksija.

Švrćo

Nikad ozbiljno komercijalno zaživljen hrvatski skuter neobičnog dizajnerskog poteza iznad motora. Vidimo potencijal u rukama talijanskih dizajnera.

Iskra Trim

U eri LCD-a i plazmi Iskra Trim prijenosnik bio bi neprihvatljiv kao prava televizija, ali ga možemo zamisliti kao okvir za tablet koji će pružati sjećanje na vrijeme u kojem se na njega spajalo prvo računalo ili hvatalo signal ‘Dinastije’.

Digitron

Kralj domaćih tehnoloških proizvoda potpuno je neadekvatno obilježen u samom mjestu nastanka, a same fizičke kalkulatore su istisnuli mobiteli. Ipak, kako je riječ o jednom od naših top tehnoloških dostignuća u izvornom db800 dizajnu, možemo domisliti USB hub, budilicu, vanjski tvrdi disk, pa i mobitel.


Propustili ste