Ray William Johnson, prvi milijunaš YouTubea

Odurna, ružna, trolovska kreatura visine metar bez žileta koja recenzira TUĐE virale na YouTubeu da bi na tome zaradila ogromnu količinu novca. Krade tuđe videouratke i onda smišlja šale koje nisu zabavne nikome tko je prešao trinaestu! Ova definicija stoji uz ime Raya Williama Johnsona u Urban Dictionaryju.

Još bolje ga je oprala Encyclopedia Dramatica: Ray je neduhoviti patuljak koji snima glupe videouratke u svom usranom jednosobnom stanu. Ima tri YouTube kanala i ne znaš koji je gori. Ipak, taj je patuljak vlasnik najgledanijeg YouTube kanala u povijesti, s više od dvije milijarde pregleda i više od sedam milijuna pretplatnika. Ova zavidna statistika omogućila mu je ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda i titulu prvoga YouTube milijunaša

Ray William Johnson
rođen je 14.8.1981. u Oklahomi. YouTube emisiju koja ga je vinula u panteon interneta, =3 (Equals 3), osmislio je dok je studirao na sveučilištu Columbia. U samo četiri godine emitiranja, Equals 3 ruši sve rekorde i piše presedane u cyber povijesti. Nakon što je sredinom 2011. brojka probila prvu milijardu posjetitelja, Ray je zaradio milju dolara i tako postao prvi milijunaš u povijesti YouTubea. Velika popularnost omogućila mu je potpisivanje ugovora s kompanijom Maker Studios, internetskom tvrtkom koja producira neke od najpopularnijih YouTube kanala, uključujući KassemG i Epic Rap Battles of History. Zahvaljujući ugovoru, oformio je virtualni Your Favourite Martian i počeo raditi na prvom albumu. No Your Favourite Martian loš je pokušaj njegova nastavka karijere u glazbenim vodama, koji je neslavno završio.

Ubrzo su počeli problemi koji su rezultirali prvim YouTube sukobom u povijesti. Nezadovoljan suradnjom, Ray krajem 2012. napušta Maker Studios. Razloge je obznanio u online časopisu New Media Rockstars, tvrdeći kako je otišao zbog pritiska koji je kompanija vršila na njega. Navodno su ga prisilili da potpiše ugovor koji je od njega tražio da im ustupi 40 posto profita od oglašavanja na kanalu i 50 posto udjela u intelektualnom vlasništvu =3. Napomenuo je i da su ga na to prisilili ”štemerskim taktikama”. Kada je odbio takav ugovor, prekinuli su snimanje prvoga albuma Your Favourite Martiana.

Također, optužio je i izvršnoga ravnatelja Dannyja Zappina da je osuđivani zločinac (što je, ruku na srce, udarac ispod pojasa). Zappin je to priznao i u komentaru na Rayev tekst odgovorio: Tvoj nedostatak osobnog integriteta je žalostan. Tvoje laži ćemo javno otkriti, kao i cijelu istinu o tvojim sebičnim i egoističnim radnjama. Maker Studios neće tolerirati da bijedni egomanijaci poput tebe misle da su bolji od svih drugih. Budući da želiš da naš sukob bude javan, iznijet ću činjenice. Imam e-mailove, ugovore i podatke o prihodovanju, kao i snimke tvoga ponašanja iza kulisa. Istina će pobijediti. Nećemo dopustiti da nas blatiš svojim lažima a da ne budu kažnjene. Žao mi je što je došlo do ovoga. Stay tuned. Usprkos kontroverzijama, =3 i dalje se uredno pojavljuje na YouTubeu svakog utorka i nije se nimalo promijenio u kvaliteti.

Što ovog običnog momka iz Oklahome čini drukčijim od ostatka YouTube zajednice? Koja je formula njegova uspjeha? Njegov šou, bolje reći komičnu emisiju, =3 (Equals 3) mogao je napraviti svatko od nas. Jednostavno je uzeo tri smiješna ili po nečemu posebna viralna videa i između njih ubacio svoje koliko-toliko duhovite komentare i doskočice. Nakon svake emisije postavlja se određeno pitanje, a zatim se u komentarima daju odgovori. Najzanimljiviji odgovori potom se puštaju u emisiji, što cijeloj priči daje dimenziju interaktivnosti. U četiri godine emitiranja Equals 3 nikoga nije štedio.

Ismijavani su političari, seljačine, crnci, bijelci, žene, bogataši, siromasi, invalidi, Rusi, Amerikanci, pa čak i Ray sam, bez ikakve političke korektnosti, najgorim mogućim sredstvima i okrutnošću kakvu samo internet poznaje. Isti taj bezdušni djetinjasto-hašomanski humor koji mnogi zamjeraju Rayu već godinama koriste u South Parku, 4chanu i drugim internetskim kuloarima. Čemu licemjerje? Optužba da krade tuđe uratke također ne stoji. Ne može se ukrasti nešto što je na internetu, zar ne? A Ray ne krade, on samo kompilira i dodatno kontekstualizira sadržaj.

Osim toga, viral emitiran na =3 vidjet će deset puta više ljudi nego onaj koji nije, tako da =3 služi kao sredstvo akumulacije viralnih sadržaja i platforma za istraživanje internetskih fenomena. Kao primjer uzet ću slučaj klošara s radiofoničnim glasom. Nakon što ga je Ray emitirao u svojoj emisiji, nezaposleni kanadski radijski voditelj dobio je posao. Gledanje =3 neće vam donijeti katarzu niti kulturno uzdizanje. No tih šest minuta bolja je razbibriga i opuštanje nego blejanje po Facebooku ili, još gore, gledanje repriza glupavih serija poput Kako sam upoznao vašu majku.

cta-planb-3


Propustili ste