Predstavljen bogat program 6. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida

Čeka vas: Dva tjedna posvećena fotografiji od 26. rujna do 10. listopada na osam festivalskih lokacija, sedam izložbi, tri panela, predavanja, razgovori s umjetnicima, radionice...

Do sada najambicioznije izdanje Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida – najvećeg domaćeg festivala za suvremenu, dokumetarno – umjetničku fotografiju, koji će se od 26. rujna do 10. listopada održati na više lokacija u gradu Zagrebu, predstavljeno je danas na konferenciji za medije u Laubi – kući za umjetnost i ljude, ujedno centralnoj festivalskoj lokaciji.

O programu ovogodišnjeg, šestog, izdanja festivala koji traje dvostruko dulje nego prijašnjih godina i uključuje čak sedam izložbi, stručno-teorijski dio satkan od niza predavanja, panela, radionica te mnoštvo multimedijalnog sadržaja govorile su Marina Paulenka, direktorica festivala, Petra Belc, programska koordinatorica te Morana Matković, kustosica izložbi.

– Osim što će dulje trajati, festivalski program je veći, opširniji i raznolikiji, a osim glavne festivalske lokacije – Laube – kuće za ljude i umjetnost, festival ima satelit program putem kojega želi nastaviti svoju ulogu platforme za integraciju i komunikaciju umjetničke scene u gradu, kako samih umjetnika tako i institucija – rekla je Marina Paulenka te dodala kako će za vrijeme festivala Zagreb posjetiti niz eminentnih edukatora svjetske fotografske scene kao što su Corinne Noordenbos, Emma Bowkett, George Georgiou, Kent Klich, Irina Rozovsky te mnogi drugi.

6. Organ Vida započinje nultim danom u četvrtak, 25. rujna, izložbom Borka Vukosava u Kuli Lotrščak, zatim se u petak, 26.rujna u Laubi festival službeno otvara najvećom festivalskom izložbom Refleksije. Slijede potom svakodnevna otvaranja izložbi: Bojan Mrđenović u samoborskoj Galeriji Lang, Deep Sleep kolektiv u novootvorenoj Galeriji 512 u KICU, te IMPROVE kolektiv u Galeriji Greta dok će se stručno-teorijski program odvijati u Laubi, na Akademiji dramskih umjetnosti i u prostoru Aplauz produkcije kulture (kino Mosor).

Glavna festivalska izložba Refleksije koja će biti otvorena u Laubi od 26. rujna do 10. listopada, publici će predstaviti cikluse desetero fotografa, finalista međunarodnog natječaja koje je međunarodni žiri izabrao među 200 prijavljenih fotografskih projekata i priča iz čak 34 zemlje svijeta. Oni su: Alvaro Deprit, Daesung Lee, Egor Rogalev, Lek Kiatsirikajorn, Guy Martin, Mitar Simikić, Prasiit Sthapit, Giovanni Cocco, Antoine Bruy i Danila Tkachenko.

– U kontekstu natječaja i izložbe Refleksije govorimo o fotografiji kao tom sredstvu koje je finalni rezultat promišljanja društvenih problema i pojedinačnih situacija i koje daje oblik sjećanju promatranog objekta. Vođeni idejom da se je refleksija značajan izvor spoznaje za koju nam treba jezik i slika kao komunikacijski mediji, odlučili smo unutar samog postava uključiti, osim fotografija, i izjave umjetnika o njihovim radovima. Stoga, sam postav nudi promatraču s jedne strane sliku (fotografiju) i s druge tekst (izjavu umjetnika) kao odvojene mehanizme komunikacije za sporazumijevanje s autorom – objasnila je Morana Matković, kustosica izložbe.

Popratni program donosi čak pet cjelina koje su vođene nešto eksperimentalnijim, interaktivnim pristupom te nastoje obuhvatiti suvremena zbivanja na svjetskoj i domaćoj fotografskoj sceni, ali i angažman posjetitelja festivala.

– Važna nam je bila tradicija ali i suvremena tehnologija i društvene mreže, a pogotovo njihov utjecaj na fotografiju i granice između različitih medija, te je u tom je smislu program podijeljen u pet različitih kategorija – razgovori o fotografiji, proširena fotografija, interaktivna fotografija, fotografske radionice i izložbe koji se tematski i sadržajno isprepliću – rekla je Petra Belc, koordinatorica program te dodala kako će za vrijeme trajanja festivala posjetitelji moći odmoriti festivalskoj čitaonici u Laubi u kojoj će pronaći razne naslove iz područja fotografije, umjetnosti i kulture te razgledati i prolistati naslovnice časopisa SPOT i POLET sudjelovati u Photofeedu, vizualnoj instalaciji čiji se sadržaj generira kroz Instagrama i Twittera te fotografskom kvizu Kvizkultura. Istaknula je predavanja Emme Bowkett, urednice fotografije u časopisu Financial Times Weekend Magazine i Corinne Noordenbos, pročelnice katedre za fotografiju na Haškoj Kraljevskog Akademiji, te panele posvećene uređivačkim politikama, proširenoj fotografiji i arhivima.

Zidovi Laube poslužit će kao pozadina za glazbeno-vizualni performans u kojem sudjeluju beogradski kolektiv ImprovE i zagrebački video umjetnik Ivan Lušičić Liik, a autorice Marina Petković Liker i Nina Đurđević će prirediti eksperimentalnu izvedbu Od terora. Biti. Raslojiti. Pokušaj 128.

Novitet je i filmski program u sklopu kojeg je organizirana hrvatska premijera američkog dokumentarnog filma O Susan Sontag, jednoj od najznačajnijih imena američke i svjetske intelektualne scene. Film će se dva puta prikazati u Dokukinu Zagreb i to u subotu, 27.rujna u 20 sati te u subotu 4. listopada u 21 sat.

Ulaznica za izložbu Refleksije koja uključuje i ulaz na ostala festivalska događanja u Laubi iznosi 25 kuna, 15 kuna za umirovljenike te 10 kuna za studente, dok je cijena ulaznice za film O Susan Sontag 20 kuna. Ulaz na sve druge programe je slobodan.


Propustili ste