Peter O’Donnell i Jim Holdaway: Modesty Blaise

Kultna strip-heroina koja je desetljećima svojim avanturama zaokupljala pažnju stripovske publike diljem svijeta konačno se pojavila i u hrvatskom izdanju.

Ako želite nešto naučiti o muško-ženskim odnosima i želite li poboljšati taj odnos, čitajte strip Modesty Blaise. Odnos glavne junakinje Modesty Blaise i njezinog prijatelja i pomoćnika u mnogim napetim avanturama, Willija Garvina, model je uzornog ponašanja između muškarca i žene i pokazuje kakav bi taj odnos idealno mogao biti.

Modesty je snažna, samostalna žena, neustrašiva pustolovka s kriminalnom prošlošću, majstorica prerušavanja, poliglotkinja, akrobatkinja, špijunka sa snažnim osjećajem za pravdu, nemilosrdna al’ opet suosjećajna, ukratko – jedinstvena ženska figura u sazviježđu stripovske umjetnosti.

Kada čovjek čita strip Modesty Blaise i kada na stranu stavi sve njezine nezaboravne avanture (koje se nižu u stilu policijsko-špijunskih romana – paralela s Jamesom Bondom ne može se izbjeći) shvati kako je to jedan od rijetkih stripova koji iskreno progovara o muško-ženskim odnosima i u kojem se ti odnosi mogu promatrati kroz jednu sasvim novu vizuru.

Heroina

Naime, kada su se stripovi prvi put pojavili, u pravilu su njihovi junaci bili muškarci (Flash Gordon, Tarzan, Buck Rogers, Superman, Batman, Princ Valiant i sl.) koji su se borili za naklonost neke heroine, ili ih je ona pratila u njihovim avanturama. No ako se ta heroina i pojavljivala, uvijek je bila u drugom planu – prikazana kao pomagačica, supruga, prijateljica, odnosno svojevrstan ideal o kojem strip-junak mašta.

Modesty Blaise je prvi strip koji je posve preokrenuo tu percepciju i pokazao kako jedna heroina svojim sposobnostima i kvalitetama može stati bok uz bok sa svojim muškim kolegama (a u nekim trenucima ih i nadmašiti). Do pojave Modesty Blaise bilo je heroina u stripu (Juliet Jones, Mary Perkins i sl.) koje su pokušale figurirati kao glavne, odnosno koje su pokušale zasjeniti muške strip-junake, ali Modesty je bila prva kojoj je to bez problema uspjelo.

Nakon Modesty, odnosno uz nju, na širokom nebu stripa zasjale su i nove heroine (Barbarella, Valentina i sl.), no gospođica Blaise bila je ta koja im je širom otvorila vrata. Kako bi hrvatska javnost otkrila fascinantni svijet Modesty Blaise i njezine bezbrojne avanture, pobrinuo se Strip centar Tino, pod čijim je okriljem izašao prvi svezak nezaboravnih dogodovština Modesty Blaise.

Lijepoj i ekstravagantnoj heroini život su udahnuli scenarist Peter O’Donnell i crtač Jim Holdaway, a prvi svezak kod nas objavljen uključuje epizode La machine i Laser. Strip će vas osvojiti svojom crno-bijelom poetikom, pa sve što možemo reći jest da s nestrpljenjem očekujemo nova izdanja!

 


Propustili ste