Slice Of Life – svijet Blade Runnera na hrvatski način

Slice Of Life je kratkometražni domaći SF film smješten u svijet Blade Runnera.

“All those moments will be lost in time…” Svakom filmofilu dobro su poznate završne riječi Royja Battyja, glavnog antagonista SF remek-djela Istrebljivač (ili Blade Runner, ako više volite originalni naziv). Svakom filmofilu dobro je i poznato da Istrebljivač nije ostao “izgubljen u vremenu”, već ponosno nosi status ultimativnoga filmskog klasika, i to ne samo u okviru SF žanra. Gotovo 35 godina od premijere, film Ridleyja Scotta i dalje služi kao nepresušno vrelo inspiracije mnogim redateljima i filmašima, a među njima i onima u Hrvatskoj. Da, dobro ste pročitali, ni domaći autori nisu ostali imuni na bezvremenski SF klasik koji se ističe vrhunskim specijalnim efektima i impresivnom futurističkom scenografijom. Naime, svjetlo dana uskoro će ugledati hrvatski kratkometražni film Slice Of Life, čija je radnja smještena u svijet Istrebljivača!

Glavne uloge u ovom zanimljivom projektu tumače Anton Svetić, Ivica „Dragonrage“ Pustički i Emilia Habulin, režiju potpisuje Luka Hrgović, a direktor fotografije je Dino Julius. Ono što je posebno zanimljivo je to što su svi vizualni efekti u filmu izvedeni na “stari” način, tj. pomoću minijatura i maketa. Baš kao i u klasiku koji je autorima poslužio kao uzor.

Redatelj filma Luka Hrgović otkrio nam je kako je nastala cijela ideja za Slice Of Life: “Scenarij je napisao moj kolega Anton Svetić (koji je ujedno i glavni glumac u filmu) prije nekoliko godina. Priča je originalna i u početku nije imala nikakvih dodirnih točaka s filmom Blade Runner, čiji smo veliki fanovi. No, kako je produkcija polako trajala palo mi je na pamet da bih mogao ubaciti u Slice pokoju posvetu tom remek-djelu znanstvene fantastike… Recimo, fast food restoran nazvali smo “The White Dragon” kao što se zove i u Blade Runneru, a na zgradu smo projicirali reklamu za korporaciju Tyrell. I tako smo na svakom koraku dodavali te sitnice dok jedan dan nismo rekli – OK, ajmo se prestati zavaravati, film nam se očito odvija u istom svemiru kao i Blade Runner, haha! No, to su stvari koje će primijetiti samo fanovi Blade Runnera, dok će prosječan gledatelj odgledati Slice Of Life nesvjestan te veze.”

Premda snimanje bilo kojeg filma predstavlja kompleksan pothvat, Hrgović tvrdi kako im tehnika i financije nisu predstavljale prevelike probleme. “Inače se bavimo produkcijom reklama tako da smo s opremom i znanjem raspolagali, a budući da produkcija filma traje već dvije godine, troškovi se rasporede i nisu neki problem. Najveći je problem zapravo vrijeme, ili nedostatak istog. Svi imamo poslove pa raditi na filmu možemo samo u slobodno vrijeme i zbog toga to toliko dugo i traje. Pogotovo u slučaju ovakve vrste žanrovskoga filma u kojemu svaki set, kostim i rekvizit moraju biti napravljeni posebno za film. Snimanje je pak priča za sebe, jer je svaki kadar minuciozno razrađen, a to opet zahtijeva puno vremena. Broj dana snimanja popeo se tako na čak preko devedeset što je za kratki film stvarno puno. Dugometražne filmove snime u tridesetak”, ističe mladi redatelj.

Naš sugovornik otkrio nam je i kako bi film trebao izaći otprilike sredinom 2017. godine, a plan im je posjetiti što više inozemnih i domaćih festivala. “No, prije svega planiramo hrvatsku premijeru. Film je sniman u 4K rezoluciji i željeli bismo ga prikazati u najboljim mogućim uvjetima koje pružaju domaće kinodvorane”, dodaje.

Hrgović posebno stavlja naglasak na iscrpan rad na vizualnim efektima koji su izvedeni na tradicionalan način, tj. onaj koji je bio uobičajen osamdesetih u vrijeme premijere Istrebljivača. “Profesionalno se bavim vizualnim efektima i veliku važnost pridajem tom aspektu filma Slice Of Life. Odlučio sam sve efekte izvesti na ‘stari’ način – pomoću minijatura, matte slika, back projekcija itd… Veliki sam ljubitelj takvih old school efekata i smatram da to filmu može dati jednu analognu kvalitetu kakva je danas, u vrijeme 3D-a, velika rijetkost. Naravno, taj pristup iziskuje puno vremena jer je potrebno izraditi minijature, a samo snimanje istih je vještina koju smo trebali otkriti i naučiti iz nule. Produkcija ovoga filma definitivno nije laka, ali takve stvari se zanemaruju kada se radi o passion projectu, što ovaj film definitivno jest”, ističe redatelj.

Za kraj, zanimalo nas je što Hrgović očekuje od nadolazećeg nastavka Istrebljivača u režiji Denisa Villeneuvea, koji u kina stiže iduće godine – čak tri i pol desetljeća nakon premijere originala. “Situacija kada nakon dugo godina dolazi nastavak nekog kultnoga klasika već je bilo puno i u pravilu često završe neslavno. I u slučaju Blade Runnera moje je mišljenje kako bi bilo bolje da ga se ne dira. Ipak, moram priznati da mi se sviđa izbor redatelja. Villeneuvea smatram vrlo inteligentnim redateljem koji radi kvalitetne filmove i koji bi mogao napraviti vrlo solidan nastavak. Nadajmo se samo da je scenarij solidan”, zaključuje Luka Hrgović.

Izvor fotografija: Slice Of Life/Facebook


Propustili ste