Štefekove pustolovine – satiričan strip koji govori o svima nama

Ono što je Maurović kod nas za domaći strip, to se vjerojatno može reći za Reisingera u svijetu domaće karikature.

Oto Reisinger jedan je od naših najpoznatijih karikaturista, prava legenda i ikona domaće karikature. Objavljivao je u nizu domaćih i stranih revijalnih izdanja (najpoznatije su njegove karikature iz Starta i Vjesnika), dobitnik je mnogobrojnih nagrada na svjetskim festivalima karikature, a objavio je i nekoliko albuma karikatura. Uz karikaturu, novinsku ilustraciju, opremu knjiga, plakata i ostalog – Reisinger se okušao i u stripu. Za glavnog strip-junaka odabrao je lik koji se dugi niz godina pojavljivao u njegovim karikaturama.

Pero, Klara i Štefek

Naime, od 1960. do 1993. svakodnevno je u Vjesniku izlazila dnevna karikatura koja je pratila kroniku tročlane obitelji. Kroz život te obitelji duhovito su se oslikavali i komentirali svi aktualni događaji i prilike u društvu. Ta dnevna karikatura nazvana je Pero, po glavi obitelji, a uz Peru bili su tu još i njegova žena Klara i sin Štefek.

Godinama su se oni tako pojavljivali na zadnjoj stranici Vjesnika (Pero je postao zaštitni znak lista). Kako je početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća izuzetnu popularnost među mlađom populacijom (i ne samo među njima) doživio časopis Plavi vjesnik (koji je iznjedrio drugu generaciju domaćih strip-autora i zadužio nas za mnoga remek-djela domaćeg stripa), nije ni čudo što se Perin Štefek kao predstavnik mlade generacije našao u vlastitom stripu (i to upravo u toj publikaciji).

Štefek i njegova družina doživjeli su veliku popularnost. Objavljivani su u Plavom vjesniku od 1964. do 1966. godine. Agilni izdavač Stripforum, s urednikom Mladenom Novakovićem i vrijednim suradnicima (Veljko Krulčić, Branko Gredelj, Rudi Aljinović, Nana Moferdin) donosi pred nas kvalitetan strip-album s reprintom tih stripova. Štefekove pustolovine sadrže svih pet izvorno objavljenih epizoda.

Reisinger beskrajno nasmijava i uveseljava u svakoj svojoj karikaturi. On je prije svega besprijekorni satiričar, koji kroz svoj istančan i prepoznatljiv crtež i popratni tekst otkriva sve mane i vrline svijeta oko nas, čineći to s mnogo topline i osjećajnosti, kao i s mnogo suosjećanja za svoje likove, koji ustvari govore o svima nama.

Treba li vam u životu dašak vedrine, ovo je pravi album za vas.

Nakladnik: Udruga prijatelja stripa STRIPFORUM Zagreb (www.stripforum.hr)


Propustili ste