Najljepši pametni satovi

Čini se kako će Apple još jednom "pogurati" tržište svojim pametnim satom

Mnogi kao “sljedeću veliku stvar” navode pametne satove – ručne ure koje bi mogle zamijeniti današnje pametne telefone i usput izgledati poput futurističkih komunikatora. Premda slične proizvode razne tvrtke već godinama bezuspješno pokušavaju plasirati na tržište, čini se da je sada pravo vrijeme za novu modu

Kao i obično, bio je potreban tek mali impuls jednoga diva da bi tržište “prodisalo”. Apple, kažu upućeni insajderi, testira ručni uređaj prilično nalik prototipu Pebble Watchu. Štoviše, izvor svih svjetskih gadgeta, tvornica Foxconn, navodno razvija različite modele po narudžbi više svjetskih tvrtki. Kao i Pebble, Appleov sat ne bi funkcionirao sam za sebe, nego kao dodatak za iPhone, kojim bi se drastično produživao vijek trajanja baterije. Na telefon bi se spajao Bluetoothom i funkcionirali bi simbiotski. No ne trebamo dugo čekati – jer tržište već nudi nekoliko “pametnih” satova.

5. COOKOO
Ovaj ljepotan prvo je ručni sat, i to pravi, a tek onda elektronski gadget. Izvana je prilično pomodan, poput Swatcha, Fossila, Ice Watcha ili neke druge trendovske marke, a iznutra ga Bluetooth i aplikacija za iPhone ili Android spaja na sam telefon odakle šalje korisniku dojave o novoj pošti, SMS-ovima i slično.

4. CST-01
Čikaška ekipa iz Central Standard Timinga pokazala je ovaj sićušni, futuristički sat u Vegasu tijekom siječanjskoga CES-a. Tanak tek 0,8 mm i težak 12 grama, CST-01 koristi e-tintu i nema nijedno dugme na sebi. Ali zato će se napuniti za 10 minuta, što će ga navodno držati ”živim” čak mjesec dana.

3. i’m Watch
Talijanski dizajn koji jednostavno vrišti: “Ja sam iPhone među pametnim satovima” – ili tako nekako. Nudi čitanje pošte, odgovaranje na pozive, servise i’music (sa 6 milijuna pjesama), i’m Cloud (sinkronizaciju u oblaku) te trgovinu aplikacija i’market. Već je dostupan u trgovinama.

2. Leikr
Leikr su bivši inženjeri Nokije razvili u Danskoj, a zapravo je GSP ura namijenjena atletama i onima koji se tako osjećaju. Na zaslonu dijagonale 2 inča može pratiti lokaciju i bioritam trkača, zna slati podatke na Endomondo, a baterija mu traje tek šest sati.

1. Pebble
Dugo najavljivan (i financiran putem Kickstartera) Pebble je dijete američke Silicijske doline. Zaslon se temelji na e-tinti i može se programirati, još nije stigao u dućane, ali se možete upisati na listu čekanja za ovo malo čudo koje je čak i Apple natjeralo na razmišljanje. Baterija mu traje tjedan dana.

 


Propustili ste