Microsoft razvija “vidoviti” softver

Nije šala – program surfa mrežom i predviđa nesreće!

Premda vijest zvuči kao da je iz Manjinskog izvještaja ili popularne serije Person of Interest, nije šala. Microsoftov razvojni tim i izraelski tehnološki institut Technion rade na programu koji predviđa nesreće. Doduše, ova aplikacija to radi manje dramatično nego njezini filmski i televizijski pandani: nema precoga koji leže u bazenima ni spajanja na svaku nadzornu kameru i računalo na svijetu

Ovaj softver jednostavno pretražuje internet i naslovnice portala diljem svijeta, a potom njihovom analizom predviđa moguće izbijanje zaraza ili prosvjeda koji mogu eskalirati u nasilne sukobe. Zasad se sustav temelji na digitalnom arhivu New York Timesa koji obuhvaća 22 godine sadržaja, no sposoban je spojiti se na internet i pretraživati portale. Povrh toga, softver koristi i nekoliko mrežnih resursa poput Dbpedije, WordNeta i OpenCyca. Zahvaljujući tako prikupljenim informacijama, Microsoftov program otkriva geografsku lokaciju mjesta iz članka, ali i ekonomsku i političku situaciju vezanu za njega. Ukupan broj baza podataka koje program obrađuje veći je od devedeset, što je svojevrstan rekord za prediktivne alate.

Eric Horvitz, jedan od direktora razvoja u Microsoftu, drži kako će ovaj projekt izrasti u nešto mnogo veće. Primjerice, navodi Eric, analizom vijesti o nezapamćenoj suši u Angoli moglo se pouzdano predvidjeti izbijanje zarazne kolere. Štoviše, upozorenja koja je softver davao na veći broj izbijanja zaraza ili katastrofa s većim brojem smrtnih ishoda bila su točna u 70 do 90 posto slučajeva.

Slični “vidoviti” alati već postoje, a jedan od njih je i startup Recorded Future čije usluge koriste i neke američke agencije. Ipak, Microsoftov softver neće se instalirati na svako policijsko računalo jer još ne postoje konkretni planovi o njegovoj komercijalizaciji. Istraživači, srećom, najveću priliku za “vidoviti” softver vide u humanitarnim akcijama, gdje će program pomoći spasiti živote.


Propustili ste