Najbolji filmovi 2012.

I mi gledamo filmove, a ovo je naš izbor najboljih za proteklu godinu

I dok ćemo se na filmskom internetskom magazinu na stranici Online.hr ili u iPad magazinu 3Dmagu ozbiljnije i kritičnije posvetiti najboljim uradcima 2012., ovo je ipak jedan ležerniji odabir u kojemu preporučujemo filmove koje ste možda propustili, a koji će vas zabaviti. Naravno, uz one koje publika i kritika smještaju u vrh prošlogodišnje produkcije.

20. Project X
Ovo je definitivno bio tulum godine, a svakako spada u vrh tinejdžerskih komedija. Za nas, radilo se o neobaveznoj zabavi, a za tri junaka srednjoškolca o tulumu života. Odnosno, tulumu koji se iz rođendanske zabave za nekolicinu ljudi pretvorio u spiralu ludila! Sve što je moglo poći po zlu, pošlo je. Ipak, nije nam draži od Superbada.


19. John Carter
Još jedan od onih filmova nakon kojih ni kritika ni publika nisu otvorili šampanjac od radosti, ali nama je ipak prirastao srcu jer se radi o ratniku koji spašava princezu na – Marsu (riječ je o Disneyevu filmu pa nije čudno što se tu našla princeza koju treba spasiti). Avanturistički SF ima i elemenata komedije i gleda se lako, bez previše očekivanja. Idealna večernja zabava, možda i zato što nas pomalo podsjeća na avanturističke filmove iz osamdesetih.

18. Wanderlust (S njim i na kraj svijeta)
Unatoč tome što ga kritika nije voljela i što ga publika nije bila raspoložena ocijeniti previsokim ocjenama, radi se o solidnoj komediji u kojoj si izvrsno odgovaraju Paul Rudd i Jennifer Aniston. Nakon što on ostane bez posla, sele se iz New Yorka kako bi završili u hipijevskoj komuni, negdje usred šumovite Amerike.

17. Iron Sky (Željezno nebo)
Što ako, zamislite samo, nacisti nisu izgubili rat već su se samo pritajili, a kriju se ni više ni manje nego na – Mjesecu! Redatelj Timo Vuorensola, koji se proslavio filmom Star Wreck: In the Pirkinning, počastio nas je ovom znanstveno-fantastičnom akcijskom komedijom koja možda nije vrhunac filmskoga stvaralaštva, ali sigurno predstavlja 93 minute super zabave.

16. 21 Jump Street
Policijska serija u kojoj je glumio Johnny Depp svoj je remake u obliku filma dobila prošle godine. I dok je serija imala ozbiljniji ton, film je čista komedija u kojoj briljiraju pomalo nespretni, ali snalažljivi policajci koje tumače Jonah Hill i Channing Tatum. Tek pristigli s policijske akademije, poslani su na tajni zadatak u kojemu glume srednjoškolce.

15. Seeking a Friend for the End of the World (Tražeći ljubav za kraj svijeta)
SF romansa, naš omiljeni žanr (odnosno jedan od njih), prošle je godine bio zastupljen ovom laganom komedijom o kraju svijeta! Steve Carell tumači Dodgea, samca koji odlučuje posjetiti srednjoškolsku ljubav kada sazna, kao i ostatak svijeta, da se Zemlji približava asteroid koji će je stajati života. Nije kao Frequently Asked Questions About Time Travel, ali dovoljno blizu da obavezno pogledate.

14. The Hobbit: An Unexpected Journey (Hobit: Neočekivano putovanje)
Premda je postojao opravdani strah od tri sata bez pauze u IMAX-u, tri sata su jednostavno projurila! Još u IMAX-u, treba to reći, film izgleda spektakularno dobro. Je li ga trebalo razvlačiti na tri dijela, je li više za klince ili odrasle – koga briga, nećete se ni okrenuti gledajući ovu novu/staru Tolkienovu avanturu, a to i jest cilj. S nestrpljenjem očekujemo drugi nastavak.

13. Pitch Perfect (Na putu do zvijezda)
Feelgood film godine! Ne dajte se zavarati trailerom iz kojega se čini kako je riječ o prosječnom tinejdžerskom filmiću, naprotiv, riječ je o filmu koji ćete voljeti i nakon kojeg ćete se osjećati izvrsno. Anna Kendrick (koja je trebala dobiti Oscara za Up in the Air) tumači Becu, brucošicu na Bardenu koja se nevoljko priključuje a capella sastavu The Bellas…

12. Looper
Joseph Gordon-Levitt je Bruce Willis, Bruce Willis je Joseph Gordon-Levitt! Akcijski SF u kojemu je glavna misao vodilja put kroz vrijeme – gangsteri iz budućnosti u prošlost šalju one kojih se žele riješiti, a ondje ih čeka egzekutor – nešto je kompleksnija, no ipak vrhunska akcijska priča koju su dobro ocijenili i publika i kritika.

11. Flight (Let)
Robert Zemeckis, čovjek koji nam je podario Povratak u budućnost (jedan od najboljih filmova svih vremena), prošle je godine potpisao ovaj izvrsni film o avionskoj nesreći u kojoj pilot Denzel Washington vještim manevrom spašava većinu putnika. Denzel je za ovu izvedbu nominiran za Oscara u kategoriji najbolje muške glavne uloge.

Propustili ste