Najbolje domaće igre svih vremena

Pet domaćih igara koje jednostavno morate isprobati.

Ironward, Dreamatrix, Croteam, Nanobit, Gamepires – neka su od imena među dvadesetak tvrtki koje se u Hrvatskoj bave izradom računalnih igara. Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara (Croatian Game Developers Association – CGDA) okuplja domaće tvrtke i više od dvije stotine freelance domaćih developera.

Na posljednjem Gamescomu, najvećemu internacionalnom sajmu digitalne zabave, Hrvatsku je predstavljalo čak pet developerskih tvrtki. Po uzoru na svjetsku industriju igara, koja je po vrijednosti premašila filmsku i glazbenu industriju, hrvatska industrija igara raste više od 50 % godišnje, što je čini jednom od najbrže rastućih grana gospodarstva.

Također, sa zadovoljstvom možemo reći da ni kvalitativno ne zaostajemo za ostatkom svijeta. Hrvatske igre nisu novost, štoviše, više od dvadeset godina imamo priliku igrati se ostvarenjima domaćih autora. Neke od njih uživaju kultni status u igraćoj zajednici, dok su druge postigle izniman kritički i komercijalan uspjeh. Među gotovo trideset većih domaćih naslova odabrali smo pet najzabavnijih, najkvalitetnijih i najznačajnijih domaćih igara svih vremena.

5. Space Force: Rogue Universe (2007.)

Ambiciozna svemirska simulacija s elementima RPG-a dolazi nam iz Provox Gamesa (današnji Dreamatrix Games Studios). Space Force: Rogue Universe stavlja naglasak na elemente poput razvoja brodova, istraživanja svemirskih prostranstava uz potpunu slobodu izbora. Nakon što pilot napusti početnu zonu, Space Force nudi gotovo neograničenu količinu svemira za istraživanje. Igrači se mogu okušati u trgovini, istraživanju, borbi, ispunjavanju questova te diplomaciji. Između deset ponuđenih profesija i petnaest letjelica, Space Force nudi jedinstveno igraće iskustvo te je topla preporuka za ljubitelje svemirskih simulacija. HD inačica dostupna je na Steamu.Godinu dana poslije izašao je nastavak pod imenom Space Force: Captains, strategija na poteze koja je mrvicu lošije prihvaćena od prethodnika. Gospoda iz Dreamatrixa okušali su se i u fantasy RPG žanru igrom Legends of Dawn, koja je naišla na negativne reakcije kritike.

4. Poslanik (2000.)

Teško da postoji više old-school igra od kultnoga Poslanika. Klasična point-and-click avantura sa znanstveno-fantastičnom pričom dolazi iz radinosti zagrebačkoga studija Fragile Bits Entertainment. Za današnje standarde, taj uradak neimpresivnih hardverskih zahtjeva svakako ulazi u granice retro gaminga. Igra, također poznata i pod imenom The Ward, nudi futurističku priču o bliskim susretima treće vrste. Glavni junak je David Walker, astronaut iz nikada realizirane misije Apollo 19. Rješavanjem brojnih zagonetki shvaća da je on legendarni Poslanik, osoba koja će razriješiti sukob dviju izvanzemaljskih rasa te spasiti čovječanstvo.

3. The Talos Principle (2014.)

The Talos Principle posljednja je Croteamova uspješnica. Puzzle igra iz prvoga nas lica stavlja u ulogu neimenovanoga robota koji naizgled posjeduje ljudsku svijest. On istražuje kontradiktoran svijet drevnih ruševina i napredne tehnologije, ispunjen kompleksnim slagalicama koje je osmislio njegov tvorac. Igra nastala razvojem Serious Enginea 4 za novu instalaciju Serious Sam serijala, The Talos Principle, proslavila se izvrsnim zagonetkama te osvojila i nekoliko nagrada. Igra je uz Windows i Linux platforme, od 2015. dostupna i za Android te PS4. Croteam nedavno je najavio da radi na nastavku, The Talos Principle 2.

2. Gas Guzzlers Extreme (2013.)

Za ljubitelje naslova poput Carmageddona i FlatOuta, na drugu poziciju smjestio se zarazni Gas Guzzlers Extreme. Borbenu trkaću igru kojoj riječ simulacija ne znači apsolutno ništa, prezentirali su nam 2013. dobri ljudi iz Gamepiresa. Unikatan humor, manijakalna vožnja vozilima naoružanima do zuba te neizostavni Deathmatch mod garantiraju sate zabave u multiplayeru. Također, valja spomenuti i Zagrebačku battle arenu. Napokon možete voziti auto oboružan minigunom Trgom bana Josipa Jelačića, ako ste to ikad poželjeli.

Prije prve pozicije, navodimo još nekoliko domaćih naslova vrijednih spomena: Starpoint Gemini serijal, Kaptain Brawe, Doodle Jump i Urban Jungle. Također, valja najaviti neke od nadolazećih igara: The Red Solstice, Daemonical i Agenda.

1. Serious Sam serijal

Nema sumnje, na prvo mjesto može samo legendarni Sam. Prikladno za FPS serijal koji je kršio pravila da se na najvišu poziciju smjesti sa čak tri igre. Kada je 2001. izašao Croteamov Serious Sam: The First Encounter, doslovce je uzdrmao gaming svijet te osvojio nekoliko nagrada za najbolju igru godine. Bezumno napucavanje izvanzemljana, u kombinaciji s prvim Serious Engineom i izvrsnim smislom za humor bio je recept za urnebesnu zabavu. Slijedila je ekspanzija The Second Encounter (2002.), a zatim i punokrvni nastavak Serious Sam 2 (2005.). Nakon umjerenoga uspjeha nastavka, dobili smo HD verzije First i Second Encountera te nagađali što nam sljedeće sprema Croteam. Godine 2011. izlazi sjajni Serious Sam 3: Before The First Encounter. Iako je riječ o prequelu, igra je naišla na pozitivne reakcije i dodatno afirmirala Croteam kao najbolji razvojni studio u Hrvatskoj. Uspjeh na kojemu će temeljiti razvoj novoga Serious Enginea 4, The Talos Principle i predstojeći Serious Sam 4.


Propustili ste