Najpopularnije aplikacije za mobilno dopisivanje

Aplikacija za mobilno dopisivanje i općenito komuniciranje putem pametnih telefona ima vrlo mnogo. Većina njih podržana je i na iOS-u i na Androidu, kao i na drugim mobilnim platformama. Ipak, svega nekoliko njih uspjelo je okupiti čak više stotina milijuna korisnika.

Aplikacije za dopisivanje putem pametnih telefona postale su dio nekakve nove društvene kulture. Načini na koje međusobno komuniciramo uistinu su raznoliki, posebice kod onih kojima je svakodnevni život postao naprosto nezamisliv bez pametnih telefona. Ako se malo osvrnemo u ne tako daleku prošlost, e-mail je bio napredniji oblik komuniciranja dok nam je danas postao svakodnevna rutina, bez obzira na to radi li se o poslu ili nečemu privatnom, a praktički smo zaboravili da obični SMS-ovi još uvijek postoje na ama baš svakom mobilnom uređaju.

Kada uzmemo svoj pametni telefon u ruke kako bismo nekome poslali poruku, prsti će nam brže pobjeći prema aplikaciji za dopisivanje koju smo ponosno preuzeli s Google Play Storea ili s iTunesa nego prema klasičnoj ikoni SMS-a. Ionako plaćamo internetski promet i mobitel nam je konstantno spojen na mrežu, a ako slučajno opazimo da je nestao simbol 3G sa zaslona mobitela – hvata nas panika.

Kultura međusobnoga komuniciranja svakako se drastično promijenila i danas šaljemo daleko više poruka koristeći razne aplikacije nego klasičan SMS, barem sudeći prema istraživanju The Financial Timesa. Bitka među aplikacijama za dopisivanje postaje sve jača jer svaka od njih želi biti upravo ona koja je najbolja, pa zato ne treba čuditi što vrlo često dobivamo obavijesti o najnovijem ažuriranju same aplikacije – koje nam donosi nove mogućnosti i eventualno ispravlja kakve greške koje su uočene. Ipak, sve te aplikacije u suštini su gotovo jednake. Većina ih uključuje i dijeljenje lokacije, razne naljepnice umjesto već svima poznatih emotikona te uključivanje nekolicine prijatelja u zajedničku diskusiju. U principu se najviše međusobno razlikuju jedino u dizajnu. Pa koje su to onda najbolje ili jednostavno najpopularnije aplikacije?

Skype

Mobilna verzija ove aplikacije objavljena je u travnju 2009. i na Play Storeu je dosad zabilježeno više od 100 milijuna preuzimanja, a ovu mobilnu verziju koristi čak više od 280 milijuna korisnika. Aplikacija je na Play Storeu ocijenjena čvrstom četvorkom (radi se o prosječnoj ocjeni) i svakako je jedna od najpopularnijih. Osim tekstualnog komuniciranja, svaki korisnik može snimiti video i poslati ga putem ove aplikacijom svojim prijateljima, čak i kada su oni nedostupni. Broj besplatnih videoporuka ograničen je na dvadeset po korisniku, dok onim premium korisnicima ova mogućnost nije ograničena.

Viber

Ova je aplikacija lansirana prije dvije i pol godine, zaživjela je u prosincu 2010. i sveukupan broj njezinih korisnika iznosi 200 milijuna. Za razliku od Skypea koji podržava 16 jezika, Viber ih podržava čak 27! Ocjena na Play Storeu također je veća – 4,4. Posljednji novitet aplikacije jest potpuno novi dizajn, koji je daleko ljepši i pristupačniji za korištenje. Osim dizajna, promjene su nastale i kod određenih funkcija pa tako sada, između ostalih, imamo i indikator koji označava je li korisnik online.

WhatsApp

Više od 200 milijuna korisnika ima instaliranu ovu aplikaciju na svome pametnom telefonu. Ocjena na Play Storeu iznosi 4,5 i ocijenilo ju je gotovo tri milijuna korisnika. Ono što je odlično kod WhatsAppa jest mogućnost grupnog dopisivanja do čak pedeset sudionika (i to unutar svega jedne grupe). Kao i ostale aplikacije za mobilno dopisivanje, osnovne funkcije su slanje i primanje tekstualnih poruka, slika, audiozapisa, videoporuka i dijeljenje lokacije. Po tome se nimalo ne razlikuje od neke druge aplikacije ovakvog tipa.

Hangouts (ex. Google Talk)

Planetarno raširen mail servis, Gmail, ima i svoju inačicu za dopisivanje – Google Talk. Kada je radio na nadogradnji svojeg proizvoda, Google ne samo da je poboljšao izvedbu aplikacije, već je i promijenio njezin naziv pa sada umjesto Gtalka imamo Hangouts. Aplikacija ne zaostaje u svojoj izvedbi te nudi sve one dobro poznate mogućnosti dopisivanja, bilo tekstualnog ili video. U videopozivima može sudjelovati do čak deset korisnika! Hangouts ostaje sinkroniziran bez obzira na to o kojem se uređaju radi, pa tako razgovor možete započeti na pametnom telefonu i potom ga dovršiti na računalu. Ocjena na Play Storeu i nije baš visoka – svega 3,5.

Facebook Messenger

Zuckerberg je naravno pokrio i ovo područje, pa je tako njegova tvornica proizvoda lansirala i aplikaciju za mobilno dopisivanje. S njom smo se imali prilike upoznati u kolovozu 2011. godine i ona zapravo ne nudi ništa novoga. Tekstualno i videodopisivanje, grupne konverzacije, dijeljenje lokacije – sve je tu i na Play Storeu drži ocjenu od 4,4 dok je broj preuzimanja aplikacije premašio 100 milijuna. Možda nije najbolja aplikacija za mobilno dopisivanje, ali svakako drži mjesto među onim najpopularnijima.

Većina vlasnika pametnih telefona ima i po nekoliko ovakvih aplikacija instaliranih na svojim uređajima i vrlo vjerojatno koriste više od jedne. No postavlja se pitanje jesu li nam baš sve potrebne kada su njihove funkcije praktički vrlo slične. Vjerujem kako je stvar u navici, jer još uvijek nije toliko velika vjerojatnost da ćemo ama baš sve svoje prijatelje naći na samo jednoj od njih, pa onda zapravo kombiniramo.

Ono što nas u budućnosti možda čeka jest objedinjavanje svih ovih aplikacija u samo jednu. Ili možda lansiranje kakvoga servisa za koji će biti dovoljna samo (jedna) prijava, a on bi potom objedinio sve naše kontakte i aplikacije za mobilno dopisivanje u jednu platformu i svega jednu aplikaciju u izborniku naših pametnih telefona.


Propustili ste