Modulos – inovativan komad namještaja za moderna vremena

Modulos je inovativna hrvatska ideja koja uskoro stiže i na Kickstarter.

Današnjim ubrzanim tempom života sve se više približavamo zapadnom stilu življenja s malim stanovima, podstanarstvom i čestim seljenjem. Ovakav način života ne ostavlja nam previše mogućnosti za kupnju masivnog namještaja koji odgovara samo jednom prostoru i koji je teško seliti. Zanimljivo rješenje dolazi u obliku inovativne hrvatske ideje o stolu koji se može vrlo lako sastaviti i rastaviti te pretvoriti u radni, kuhinjski, visoki stol ili stolić za dnevni boravak. Odlučili smo kontaktirati idejnoga začetnika Mateja Grozdanovića, osnivača tvrtke Modulos, koji nam je ispričao kako je došao na ideju o proizvodnji ovakvoga namještaja, kome je namijenjen i koji su mu planovi.

Kako ste došli na ideju o Modulosu?

S obzirom na to da mi je otac stolar i u procese izrade i dizajna namještaja bio sam uključen odmalena, izrada ili smišljanje vlastitih komada namještaja po potrebi nije mi bila strana. Ova je ideja nastala spontano iz potrebe – kako sam podstanar, u dosta malom stanu trebao mi je kvalitetan radni stol, s obzirom na to da često trebam obavljati posao i od doma. Kako je površina predviđena za stol bila uistinu mala, a količina opreme i gadgeta koju bih na njega stavljao velika, neko (jeftinije) rješenje dostupno u trgovinama mi jednostavno nije igralo ulogu. Jednako tako nije mi odgovaralo ni da mi otac napravi stol po mjeri, s obzirom na to da sam znao da ću se u nekom trenutku opet seliti i stol koji bih kupio ili napravio bio bi problem i seliti i uklopiti u novi prostor.

Na pamet mi je tako pala ideja o stolu s modularnom radnom površinom, sastavljenom od kvadratnih modula. Probao sam pronaći takav stol online i kupiti ga, jer bio sam uvjeren da to netko već proizvodi i prodaje. Na moje iznenađenje, takav proizvod nije postojao! Ideja je tako ostala, “krčkala se” i unaprjeđivala negdje u podsvijesti, te smo na koncu prošle godine moj otac i ja napravili prvi prototip, nakon kojega je uslijedio i drugi, koji se zapravo vrlo malo razlikuje od današnjega proizvoda. Na pamet nam je tada pala i ideja da modulima dodamo funkcionalnosti poput USB huba i rupa za kablove, dodamo opcije nadogradnji dodacima itd. Ubrzo smo ostvarili i partnerstvo te otvorili tvrtku u SAD-u kako bismo tamo što lakše promovirali i distribuirali proizvod te sad pripremamo kampanju na Kickstarteru u cilju osiguranja sredstva za početak proizvodnje i prva radna mjesta.

Kako je okolina reagirala na ideju o osnivanju tvrtke?

Reakcije obitelji i prijatelja bile su uistinu pozitivne i imao sam apsolutnu podršku za ideje. Ovo mi nije prvi “izlet” u samostalno poslovanje jer trenutno s dvojicom prijatelja već imam IT tvrtku, a i već nekoliko godina radim u svijetu startupa tako da mi ideja pokretanja vlastitog posla nije strana. Otac je definitivno jedna od ključnih osoba za ovaj projekt te je njegova pomoć i podrška od samoga početka bila iznimno bitna. Bez njega ovaj projekt gotovo sigurno nikad ne bi otišao dalje od same ideje – njegova stručnost i rad na prototipu bili su jednostavno nezamjenjivi. I izvan kruga obitelji i prijatelja reakcije su bile izvrsne i poticajne – definitivno mi je puno donijelo i izlaganje na ovogodišnjem Tjednu dizajna, kada sam prvi puta bio u prilici dobiti povratne informacije od “slučajnih prolaznika”. Iznimno me veseli što su te reakcije odreda bile izrazito pozitivne.

Kome je namijenjen Modulos stol?

Proizvod je namijenjen svima – od studenata, podstanara, ljudima koji žele funkcionalan komad namještaja, pa sve do tvrtki kojima on predstavlja idealno rješenje za adaptaciju na promjene broja zaposlenika i izgleda ureda. Riječ je o uistinu potpuno modularnom radnom stolu, koji je poseban po tome što se njegova radna površina sastoji od kvadratnih modula koji se po potrebi mogu preslagivati, izmjenjivati, dodavati ili oduzimati. Zbog toga Modulos predstavlja trajno rješenje problema funkcionalnog radnog stola u današnje doba kada tehnologija ulazi u sve pore života te se polako i od namještaja očekuje da evoluira.

product_shot_06-1

Proizvod koji prvo plasiramo na tržište izrađen je od visokokvalitetnoga drveta, zbog čega će i cijenom biti u sferi visokokvalitetnog masivnog namještaja, a ne “običnih” radnih stolova od iverala. Prva faza poslužit će nam kako bismo potvrdili smislenost koncepta i otvorenost tržišta prema ovakvom proizvodu. Ako s tim proizvodom uspijemo na tržištu, plan je u ponudu uvrstiti i povoljniju varijantu radnoga stola koju bi vjerojatno izrađivali od prvoklasnog iverala, a koju bi proizvodili u znatno većim količinama. Naravno, takav pothvat zahtjeva i veća partnerstva i ulaganja, za što nam je svakako potrebna potvrda branda i koncepta kroz prvu fazu.

Koliko vremena je potrebno za sastavljanje stola?

Za sastavljanje stola standardne dimenzije od 140x70cm, što bi u našem slučaju predstavljalo osam modula, potrebno je između 10 i 15 minuta. Naravno, vrijeme sastavljanja može biti i kraće (mi ga sastavimo za 4-5 minuta), no u procjenu smo uzeli u obzir da ga osoba prvi puta sastavlja i da to radi pažljivo kako se ne bi oštetila površine modula.

Koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli?

Od same ideje do realizacije potrebno je premostiti brojne izazove. Sama ideja u pravilu ne znači puno i potrebno je puno vremena i truda da bi se došlo do prvog pravog prototipa. Trebalo je pažljivo osmisliti sustav spajanja kako bi dobili dobar omjer čvrstoće i lakoće spajanja za krajnjega korisnika. Tu je i zaštita ideje, brojni razgovori u svrhu ostvarivanja partnerstva, branding, građenje prisutnosti na društvenim mrežama, kontakt s dobavljačima… No sve navedeno ne znači puno ako se istovremeno ne radi i na kontaktu s potencijalnim kupcima. Ako proizvod ne ispunjava njihove realne potrebe, teško da će na koncu i uspjeti na tržištu. Uostalom, dobri i uspješni proizvodi su oni koji rješavaju probleme koji već postoje.

Međutim, ispred nas su još brojni izazovi – trenutačno radimo na tome da proizvedemo prve primjerke Modulosa putem pravoga proizvodnog procesa kroz koji bi prolazili primjerci za naše kupce. Želimo osigurati da sve funkcionira kako treba prije lansiranja kampanje na Kickstarteru i preuzimanja prvih narudžbi. Svjesni smo da u crowdfundingu to često nije slučaj te brojne kampanje po završetku uzimaju sebi vremena kako bi se “ispeglali” detalji oko same proizvodnje. Mi želimo biti uistinu sigurni da ono što obećamo našim kupcima u potpunosti ispunjavamo – kako rokovima, tako i kvalitetom. Naravno, mimo proizvodnje pred nama su i certificiranja, dogovori oko logistike za kupce iz prekooceanskih zemalja, službeno otvaranje tvrtke u Hrvatskoj…

Što planirate u budućnosti?

Podijelili smo poslovne planove na nekoliko koraka. U prvoj ćemo fazi pokrenuti crowdfunding kampanju kako bismo osigurali dovoljno prednarudžbi za pokretanje proizvodnje, a ujedno i dobili vjetar u leđa na marketinškoj strani. Po pitanju toga, Kickstarter je moćan alat te u slučaju kvalitetne i uspješne kampanje otvara vrata ka širokoj publici – kako po pitanju medija, tako i kupaca. Nakon kampanje plan je nastaviti prodavati proizvod putem našega weba, u slučaju veće potražnje i kroz prednarudžbe. Na webu će kupci moći i konfigurirati stol kako bi složili savršenu kombinaciju za sebe. S vremenom bismo u ponudu dodavali još modula, raznih dodataka, možda i neke druge komade opreme za koje bismo potencijalno ostvarili suradnju s drugim domaćim brandovima. Ako se sve pokaže uspješnim i vidimo da postoji velika potražnja – ali za povoljnijom varijantom kod koje ne bi bilo potrebe za masivnim drvom kao materijalom – tada bismo paralelno počeli raditi na uvođenju nove linije proizvoda od visokokvalitetnog iverala (ili nekog drugog modernog materijala) u partnerstvu s drugim tvrtkama te bismo radili na ulasku u velike prodajne lance.

product_shot_04

Na koja tržišta ciljate?

Kao tržište vidimo cijeli svijet, no najviše potencijala vidimo u SAD-u, Kanadi, sjevernim europskim zemljama te, naravno, na regionalnom i domaćem tržištu. Pritom se ne vodimo nagađanjima, nego upitima zainteresiranih ljudi iz svih tih zemalja koje trenutačno dobivamo. Zbog činjenice da tamo imamo otvorenu tvrtku, kao i partnera koji će raditi na prodaji i logistici, definitivno veliku nadu polažemo u tržište SAD-a. Radi se o uistinu velikom tržištu s izvrsnom kupovnom moći, no i osjetljivom tržištu koje kvalitetu nagrađuje, ali greške oštro kažnjava. Upravo zato pazimo na svaki detalj u ovoj fazi pripreme za izlazak proizvoda.

Na koji način Modulos ekološki pristupa posjedovanju namještaja?

Modulos je proizvod koji je napravljen s idejom da svoga vlasnika služi dugo te prati njegove potrebe kako se mijenjaju. Tako nema nepotrebnog bacanja još uvijek dobrog radnog stola samo zato što je potreban veći ili manji, ili se promijenila veličina utora za docking tableta. Ako se površina na jednome mjestu slučajno ošteti, nije potrebno mijenjati cijeli stol ili cijelu površinu – dovoljno je samo zamijeniti taj modul. Isto tako, ako ste imali ravan stol i htjeli biste imati kutni, to je moguće postići iz postojećeg Modulos stola, i to preraspodjelom ili dodavanjem novih modula. Samim time, nema potrebe za novim stolom.


Propustili ste