Alternativni internetski preglednici

Upravo surfate internetom i najvjerojatnije pregledavate internetske stranice u Chromeu, Firefoxu, Internet Exploreru, Operi ili eventualno Safariju. Svatko ima svoj najdraži internetski preglednik i sklon je tvrditi kako je upravo taj najbolji. Međutim, opcija ima daleko više i možda ne bilo loše da isprobate i neke alternativne preglednike jer među njima zasigurno ima onih čije vas mogućnosti mogu ugodno iznenaditi. Malo ćemo vam olakšati potragu s našim izborom...

Comodo Dragon

Preglednik za Windowse stavlja veliki naglasak na internetsku sigurnost i privatnost te među ostalim sprječava cookieje i praćenje podataka o preuzimanjima. Navodno se ne ruši i ne ”smrzava”.

K-Meleon

Jednostavan i brz preglednik prilagođen Windowsima pruža korisniku mnoge mogućnosti za promjenu izgleda i funkcionalnosti, pa će se sigurno svidjeti onima koji vole mijenjati teme i ”skinove”. Nažalost, K-Meleon nije dobio novu inačicu već gotovo tri godine, jer je njegov razvoj trenutačno na pauzi.

Konqueror

Konqueror je preglednik i ”file manager” za Linux i sustave bazirane na Unixu, a dostupne su i eksperimentalne verzije za Windowse i Mac OS X. Konqueror je posebno zanimljiv jer je riječ o veteranu među preglednicima koji postoji još od 1996. godine, odnosno pojavio se otprilike godinu dana nakon prvog Internet Explorera.

Maxthon

Maxthon je vrlo popularan preglednik u određenim dijelovima svijeta, pogotovo u Kini, te je već odavno premašio brojku od 500 milijuna preuzimanja. Korisnicima pruža brojne mogućnosti za podešavanje značajki i funkcionalnosti, a prilagođen je za sinkronizaciju i rad u ”oblaku”. Dostupan je za platforme Windows i OS X te u mobilnoj verziji za Android i iOS.

Midori

Brz, kompaktan i modernoga izgleda, Midori je vrlo funkcionalan multiplatformski preglednik koji može poslužiti kao sasvim pristojna zamjena za Google Chrome. Ukratko: mali, ali pali.

OmniWeb

Preglednik namijenjen Mac korisnicima ističe se svojim vizualnim tabovima, odnosno prikazuje otvorene internetske stranice u obliku thumbnailova koji se mogu prilagođavati po želji. OmniWeb istodobno služi i kao ”radni prostor” za sve vaše aktivnosti na internetu, s korisnim opcijama za organizaciju posjećenih stranica.

Seamonkey

Seamonkey je jedan od Mozillinih proizvoda, a temelji se na principu ”sve u jednom”. Osim preglednika, Seamonkey tako sadrži e-mail klijent, news-grupe, IRC chat i HTML uređivač, a dostupan je za platforme Windows, Mac OS X i Linux.

Stainless

Ovaj preglednik za OS X platformu omogućuje nešto što ćete teško naći kod ostalih preglednika – tzv. “paralelne sesije”. Što to zapravo znači? Primjerice, ako imate više e-mail adresa otvorenih na Gmailu, možete se istovremeno prijaviti na njih te ih koristiti na različitim tabovima unutar Stainlessa. Drugim riječima, za logiranje na drugi račun ne morate otvarati još jedan (različiti) preglednik.

R.I.P. – Flock

Ironično, preglednik koji kao da je stvoren za današnja vremena ne postoji već više od dvije godine. Flock je bio preglednik prilagođen društvenim mrežama koji je u svoje sučelje integrirao različite servise, poput Facebooka, YouTubea, Twittera ili Gmaila, te je korisniku na jednome mjestu omogućavao praćenje svega što se zbiva u njegovim virtualnim zajednicama. Flock je bio poprilično česta tema na tehnološkim portalima i blogovima te je osvojio i nekoliko strukovnih nagrada, ali ipak se nije mogao pohvaliti velikim brojem korisnika. Ugašen je u travnju 2011., nakon što je Zynga preuzela tim stručnjaka koji je radio na njegovu razvoju.


Propustili ste