Kap po kap do idealnog mirisa

Parfem. Eau de parfum. Eau de toilette. Eau de cologne. Koja je razlika? Kako i kada kupovati mirise? Kako ih treba koristiti? Čine li dobar poklon? Jurica savjetuje kako da se iz totalnog mirisnog laika pretvorite u vrsne lovce na parfeme i otkrijete nove dimenzije vlastitog njuha!

Ulaskom u parfumerije trgovci nas oblijeću poput lešinara, nerijetko prskajući zrak novim ili mirisima na akciji kako bi nas, uz namješteni osmijeh na licu, nagovorili na kupnju upravo tog parfema jer nam, eto, ”odlično stoji”. Testirajte znanje trgovca pitanjem o nekom rijetkom parfemu. Ako znaju za njega i još k tome znaju pravilno izgovoriti naziv, na dobrom ste putu.

Obratite pozornost nudi li vam trgovac mirise iste marke, u tom slučaju dobiva proviziju za prodaju upravo njihovih proizvoda. Zahvalite i potražite drugoga trgovca.

Mirise kupujte sami. Nemojte ići u potragu za parfemom ispitujući curu, dečka ili frendicu za njihovo mišljenje, čak i ako jesu uz vas. Parfem ćete nositi vi i najvažnije je kako se vama sviđa. Nastojite ne isprobavati više od dva parfema po posjetu parfumeriji te dobro ispušite nos prije isprobavanja sljedećega. Tom taktikom nećete se izgubiti u magli brojnih parfema koje ste u desetak minuta druženja s trgovkinjom isprobali.

Prije nego što pohitate na blagajnu, stanite. Impulzivna kupnja može biti super, ali ne kad su novi mirisi u pitanju. Dajte si barem trideset minuta da razmislite i potpuno osjetite parfem.

Načelno, bilo bi najbolje probati po jedan parfem. Na dan potrage stavite dezodorans bez mirisa kako vam ništa ne bi odvratilo pozornost od onoga koji želite isprobati. Osim ako uz parfem ne nosite odgovarajući dezodorans iz serije, koristite bezmirisne dezodoranse kako se mirisi pod rukom i na ostatku tijela ne bi kosili i rezultirali čudnom kombinacijom koja će nerijetko djelovati odbojno.

U potrazi za idealnim mirisom ponašajte se poput kraljevske krvi, ali nikako ne poput razmaženoga djeteta. Prije nego što prodavač krene sa svojim savjetima, dajte mu upute, i to što više njih. Što god vam padne na pamet od želja recite, zato i jesu tu da vas poslušaju. Spomenite i začine koje volite. Ako niste sigurni što želite, tada ih zamolite da vam pokažu liniju najnovijih i trendi mirisa ili nekih provjerenih klasika koje ne koriste svi.

Znate kako su nam govorili da se miris na koži mijenja? To je tek djelomice točno. Različite note parfema razvit će se podjednako bilo da tretirate testni papirić ili svoju kožu. Točno je da će miris biti nešto intenzivniji na koži zbog topline te da će na masnijoj i/ili hidratiziranoj koži miris duže trajati. Točno je i da ćete cijeli dan mirisati na nešto što vam se uopće ne sviđa ako vas onako iz probe poprskaju. Papirnate testere, ali opet ne više od dva, odvojeno spremite i tijekom ostatka dana njuškajte.

Nemojte biti snobovi. Velike modne i kozmetičke kuće izbacuju nove mirise ili varijacije postojećih svake sezone. Sumnjam da biste željeli mirisati kao svaka druga osoba u gradu. Ni 200, 300 eura potrošenih na parfem ne znači da ima kvalitetniji sastav i/ili da će duže trajati koži, odnosno u bočici. Bitno je isprobati svaki koji bi vam u opisu mirisa mogao odgovarati. Pa što ako godinama koristite jedan ili dva parfema, to je vaš izbor i stil.

Što se sastava tiče, činjenica je da praktički svi parfemi imaju nešto toksično (bilo sintetski, bilo prirodni sastojak), nešto bi vam moglo uzrokovati nadraženost, odnosno alergiju. Osim ako se ne radi o isključivo organskim parfemima, u onim ljetnima nerijetko možete naći UV filtre, ali i brojne druge endokrine disruptore. Ruku na srce, čak i ekološka lavanda može utjecati na hormonalnu sliku. Dakle, ne koristite parfem svakodnevno, a ponekad možete i koju kap špricnuti na odjevni predmet čiji materijal nije osjetljive prirode, pa čak i na kosu.

Parfem je najjači, najkvalitetniji, ali i najskuplji oblik mirisa. Može ga se zvati i esencijom ili ekstraktom (parfema). Sadrži između 15 i 40 posto koncentrata mirisa. Njega stavljajte doslovce kap do dvije zbog intenzivnosti. Teže ga je naći, a neki brendovi ga uopće ne nude u prodaji.

Eau de parfum je sljedeći s 8 do 15 posto koncentrata, cjenovno jeftiniji od parfema i nešto češći u parfumerijama. Također ga treba dozirano koristiti.

Eau de toilette, poznat i kao EDT, ima od 5 do 8 posto koncentrata, mirisom je lakši, ali i kratkotrajniji. Cjenovno bi trebao biti jeftin, no to često nije slučaj.

Eau de cologne, odnosno kolonjska voda, poznata i kao Eau fraiche, može imati od 2 do 5 posto koncentrata parfemskoga ulja, a nekada i manje. Kolonjska i Eau fraiche (mirisna voda) su jedno te isto, potonje je moderniji naziv kreiran za žensku populaciju.

Kupujete li miris kao poklon, igrajte na sigurnu kartu i kupite onaj koji ta osoba već koristi. Želite li je iznenaditi novim mirisom, tada budite vrlo oprezni i pazite da barem gornja i bazna nota sadrže sastojke (cvijeće, začine i sl.) koje voli.

Ovdje je doista manje više. To što miris brzo ishlapi govori o njegovoj vrsti ili kvaliteti – nanesete li ga više puta na tijelo, svima oko vas samo će pozliti od intenziteta, a nema ništa gore od oblaka jakog mirisa iza nekoga na ulici.

Mirise nanosite prije odijevanja te nikada, ali nikada ne trljajte mjesto na koje ste nanijeli miris, jer tako uništavate njegove note.


Propustili ste