Najprogresivnija umjetnička snaga u liku Ivan Lušičić Liika

2. festival ilustracija 36 Mountains

Arhitekt Ivan Lušičić Liik oduševljava svojom svestranošću jer, između ostaloga, u njegov kreativni opus spada bavljenje umjetnošću i vj-ingom, a osim toga eksperimentira sa zvukom, drži edukacije i radionice te potpisuje pregršt različitih umjetničkih instalacija. Sa svojim iskustvom i širokom lepezom kreativnih mogućnosti rijetko koga ostavlja ravnodušnim, a titulu najprogresivnije umjetničke snage pokušat će obraniti na ovogodišnjem festivalu ilustracija 36 Mountains od 2. do 4. rujna. Što nas očekuje na ovom međunarodnom festivalu, što ga je odredilo kao umjetnika te o koji su mu budući planovi, doznajte u nastavku.

U svojim radovima koristite se različitim medijima. Imate li omiljeni medij izražavanja i zašto?

Svi se mediji svode na valove jedne ili druge ili undulatorne prirode ili elektromagnetska zračenja. Stoga mi je svjetlo omiljeno, zato što je fizičko, a neopipljivo.

Kako danas gledate na svoj studij arhitekture te kako Vas je odredio?

Osim formalne nastave i dosta praktičnih znanja koja sam tamo naučio i danas koristim, studij arhitekture me više odredio kroz komunikaciju s različitim ljudima, od studenata do profesora, i to temama koje su se najmanje ticale arhitekture.

Koja je razlika baviti se VJ-ingom u Hrvatskoj i u inozemstvu?

Mislim da nema neke velike razlike. Jedina uočljiva razlika je tehničke prirode. Postoji li kabl od 30 metara ili ga treba posuđivati od Klifa. Inovativnost je zbog toga malo jača kod nas.

Kako se Vaš rad mijenjao tijekom godina?

Od lošeg prema boljem, polako.

Postoji li nešto što Vam se ne sviđa na umjetničkoj sceni u Hrvatskoj i što bi to bilo?

Dekupaž.

10495589_745013062253623_8620760469598983207_o

Vodili ste i mnoge interaktivne radionice s djecom. Smatrate li da klasičan obrazovni sistem smanjuje kreativnost kod djece?

Ne. Nije škola jedino mjesto gdje se uči.

U mnogim instalacijama ste se služili zvukom (2009. El Neuron i PaintDropp te 2010. Less Than A Minute Remixed). Je li glazba Vaša strast i inspiracija?

Za mene je sve vizualno što napravim interpretacija glazbe.

Danas se više nego ikada mnoge stvari svrstavaju pod „umjetnost“. Je li po Vašem mišljenju umjetnost sve što obuhvaća rad u bilo kojoj formi?

Da.

Ivan Lušičić LIIK_2

Koji su Vam planovi i projekti u budućnosti?

Projekti su Instalacija „Planina“ za 36 Mountains festival u HDLU-u i još jedna neimenovana instalacija za otvaranje festivala Organ Vida u Francuskom paviljonu, a plan je baviti se svjetlom.

Koji su Vaši dojmovi u vezi festivala 36 Mountains?

I prvi i ovaj nedavni dojam je jako dobar, nadam se da će sama instalacija isto biti na takvom nivou.


Propustili ste