Intervju: Tomo Ricov, Dolce Vita 2015.

Uskoro kreće treće izdanje Dolce Vite, vintage festivala koji slavi retro kulturu 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća koji se i ove godine održava u Rovinju ali i na raznim lokacijama turističkog naselja Amarin.

Od 11. do 14. lipnja posjetitelje očekuje pravi hedonistički vikend u retro stilu – od glazbe i filma, preko frizura, šminke, hrane i pića, raznih radionica do pin up djevojaka, ukratko, sve što je obilježilo taj zanimljivi period sredine prošlog stoljeća. Uoči početka festivala razgovarali smo s idejnim začetnikom Dolce Vite koji nam je ispričao neke detalje o festivalu te preporučio 10 pjesama uz koje se najbolje pripremiti za predstojeći retro vikend na moru.

Uskoro kreće treće izdanje Dolce Vite, što mogu posjetitelji očekivati ove godine?

Nudimo im vintage vremeplov, povratak u vrijeme stila. Riječ je, zapravo, o idealnom vikendu na moru, jer imate sve što trebate imati – predivan Rovinj, more, kupanje cijeli dan i program koji će vas zabaviti, opustiti. Hedonistički vikend na kojem se svi mogu dobro provesti i biti tri dana u jednom sasvim drukčijem filmu.

I ove godine nastupit će brojni izvođači – Mike Sanchez, Ladyvette, Sugar Daddy & the Cereal Killers, Juke Box Roylas… Kako slažete program? Sami tražite izvođače koji će sudjelovati na festivalu, oni se sami javljaju?

Kombinacija. Mi u prvom redu želimo da ti bendovi, odnosno ti izvođači koji nastupaju, budu zabavni. Potom, želimo da oslikavaju to vrijeme. Imamo veliku sreću da je u Hrvatskoj jaka retro scena tako da imamo dosta izvođača iz naše zemlje, međutim, svake godine nastojimo publiku upoznati i s nekim novim izvođačima. Dosta smo bazirani i na talijansku scenu, a uvijek imamo i izvođače i iz Engleske, koji su zastupnici različitih retro stilova.

Što je, po vama, toliko privlačno u toj retro kulturi 50-ih i 60-ih?

To je vrijeme stila a u ovoj masovnoj produkciji velikih modnih trgovina koje na kraju imaju skoro istu ponudu i nude uniformiranost, taj stil je nestao. 50-ih i 60-ih je stil bio jako važan. I to ne samo u modnom smislu, nego i filmskom, glazbenom. Današnji hipsteri jako se naslanjaju na to razdoblje, sa svojim šeširima, sakoima, hlačama, dobrim cipelama… a i sve više autora danas se vraća tim stilskim vrijednostima tog perioda.

Što može svatko od nas naučiti iz kulture 50-ih i 60-ih?

Svakako da je stil bitan, da to nije nešto površno već da sve što radiš treba raditi sa stilom. I da za to ne treba puno novaca.

Kakva je zajednica ljubitelja retro/vintage kulture kod nas?

Velika je, stabilna, rekao bih čak i da je u porastu, u različitim segmentima. Recimo, u segmentu plesa – swing svake godine okuplja sve više ljudi. Tu su i ljubitelji vintage automobila, posebno od otvorenja muzeja automobila Ferdinand Budicki u Zagrebu. Kod cura je u porastu i pin up kultura, veže se uz različite stilove, od punka pa do techna. Tu su i filmovi… U svijetu je vintage jako in. Recimo, u Engleskoj je jako popularan Vintage festival koji nam je djelomično bio i uzor, ljudi se, osim dobrog provoda, vole vratiti u to doba stila.

Jeste li zato i pokrenuli Dolce Vita festival, da se dodatno popularizira to razdoblje stila?

Kako je moj posao zadnjih skoro 20 godina bio organiziranje raznih događanja, htio sam napraviti jedno događanje koje će biti jednostavno za mene, po mojem guštu. Nije tu bilo nikakvih financijskih ili drugih razloga, čisto ljubav prema tom stilu. To je moja strast, vintage i retro, prije nego se to ikako i zvalo. Još sam u osamdesetima, kao klinac, slušao glazbu 50-ih i 60-ih godina, dakle, ta moja strast jako dugo traje.

Retro playlista Tome Ricova

1. Louis Prima: “Angelina”

2. Brigitte Bardot: “Tu veux ou tu veux pas”[/youtube]

3. Georgie Fame and the Blue Flames: “Yeh Yeh”

4. The Ray Gelato Giants: “Tu Vuo’ Fa L’Americano”

5. Connie Francis: “Bossa Nova Hand Dance”

6. Ivo Robić: “Reci da me voliš”

7. Beti Jurković: “Nogometna utakmica”

8. Beti Jurković: “Autobus Calipso”

9. Arsen Dedić: “Zapleši Twist”

dolcevita-banner


Propustili ste