Intervju s Alenom Broadbentom, jednim od izvođača ovogodišnjeg festivala Jazz.hr / proljeće

Novozelandski pijanist, skladatelj i aranžer Alan Broadbent, jedan je od izvođača festivala Jazz.hr/proljeće koji će se održati od 25. do 28. ožujka 2015. u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Broadbent će u Zagrebu nastupiti solo te s Jazz orkestrom HRT-a i održati glazbenu radionicu.

Broadbent je dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada, a školovan je na području klasične, ali i jazz glazbe. Na njegovov stav prema glazbi utjecali su Bill Evans, Paul Desmond, Gustav Mahler, Frederic Chopin, Johannes Brahms i Maurice Ravel. Pet puta je bio nominiran za nagradu Grammy koju je dva puta osvojio: za aranžman skladbe “When I Fall in Love” s albuma “Stardust” pjevačice Natalie Cole, te za aranžman za gostujuće gudače za skladbu “Lonely Town” s albuma “The Art Of The Song” Charlie Haden Quarteta West. Djeluje kao glazbeni producent, aranžer i dirigent za slavne jazz i pop glazbenike, među ostalima za Mela Tormea, Paula McCartneya i Dianu Krall.

1. Što ćete svirati na solo koncertu u Zagrebu?
Skladbe ću odabrati tijekom nastupa, ovisno o raspoloženju u tom trenutku, a svakako vlastite skladbe i skladbe iz američke pjesmarice.

2. Postoji li posebna poruka koju želite prenijeti publici dok svirate?
Želim prenijeti onaj osjećaj dubokog swinga u „modernom“ jazzu (Bud Powell/Bird) koji je sam po sebi sila prirode svojstvena ljudskom iskustvu, a stvorio ga je Louis Armstrong. Umjetnost ritma. Iz ovog osjećaja može se crpiti inspiracija za stvaranje prekrasne glazbe u mnogo različitih stilova.

3. Koji je glavni izvor vaše inspiracije?
Osjećaj koji sam opisao u prethodnom pitanju mi omogućava da stvorim neograničen broj varijacija na pjesme koje odlučim improvizirati. Kao glazbenik, najveća inspiracija mi je Gustav Mahler.

4. Na koji način vas inspirira Mahler?
Moj se glazbeni pristup razvijao pod snažnim utjecajem Mahlerove glazbe. Kao što mi je Bud Powell ukazao na povezanost osjećaja i glasovira, Mahler mi je ukazao na povezanost osjećaja i orkestracije. Nedavno smo tijekom turneje putovali od Leibnitza prema Vilachu. Odjednom sam ugledao Mahlerov ljetnikovac i kolibu na jezeru i smrznuo se. Menadžer je znao da sam Mahlerov obožavatelj i s ciljem me odveo tamo. Otišao sam do Mahlerove kolibe, koja je bila zatvorena, ali mogao sam prošetati oko nje. Inače, tijekom ljetnih mjeseci Mahler je odlazio u tu kolibu i tamo skladao simfonije i mnogo druge predivne skladbe. Taj posjet je za mene stvarno bio čaroban.

5. Tko su vaši omiljeni glazbenici i glazbeni uzori?
Louis Armstrong, Lester Young, Billie Holiday, Bud Powell i Bird.

6. Tko je bio najutjecajniji u vašem glazbenom razvoju?
Lennie Tristano, s kim sam studirao od 19 do 22 godine.

7. Koja vam je omiljeni nastup u životu?
Kada sam svirao „Speak Low“ usred simfonijskog orkestra s Buddy Richem.

8. Koji je vaš omiljeni album svih vremena?
Album kojemu se stalno vraćam je „New Jazz Conceptions“ Billa Evansa.

9. Što vam je najvažnije u vašim glazbenim interpretacijama?
Dodirnuti srca ljudi i biti iskren. Važna je i sposobnost swinganja te želja za „pjevanjem“ na glazbalu. Važno je da je glazba snažno prožeta swingom, da je odraz nekog vremena te da je izvedena s osjećajem za melodiju.


Propustili ste