Facebook Home

Premda je dostupna samo na određenim HTC i Samsung uređajima, u prva dva tjedna od njezina lansiranja zabilježeno je pola milijuna preuzimanja aplikacije Facebook Home. Aplikacija djeluje kao launcher i prije svega se pokazala kao vrlo kontroverzna

Na prvi pogled Facebook Home djeluje kao posve nov operativni sustav, što ne čudi jer nakon instalacije djeluje kao da je preoteo kontrolu nad vašim pametnim telefonom. Srećom, radi se samo o launcheru koji postavlja Facebook u samo središte pametnoga telefona, a koji možete isključiti ako vam se ne sviđa kako funkcionira. Četiri su glavne značajke i one su više nego dovoljne da ostave dojam kako je Facebook preuzeo vaš pametni telefon.

Cover feed mijenja početni zaslon uređaja i odmah nudi informacije o zbivanjima kod vaših prijatelja i na stranicama koje pratite, a da nešto slučajno ne biste propustili – sve je prikazano poprilično velikim slikama.

Chat heads su zapravo profilne slike vaših prijatelja koji su vam poslali poruku, a nalaze se u malome krugu također na početnom zaslonu uređaja. Klikom na krug automatski otvarate i poruku, a Facebook je to osmislio tako da ne morate zatvarati već otvorene (neke druge) aplikacije prilikom dopisivanja.

Notifikacije su se također preselile na početni zaslon. A da slučajno nešto ne biste propustili, svaki put kada dobijete notifikaciju koja se tiče vas ona će se pojaviti u samom središtu zaslona. Utješno je to što ih se povlačenjem po zaslonu može odbaciti, pa nije nužno svakim pogledom na zaslon pametnoga telefona gledati i Facebook notifikacije.
Zuckerberg ipak nije zanemario postojeće aplikacije na vašem pametnom telefonu, stoga je kao četvrtu značajku postavio App launcher, prečac do vaših najdražih aplikacija na pametnom telefonu koje nemaju veze s Facebookom.

Ako ste dosad Facebook posjećivali i više puta dnevno putem pametnog telefona, zahvaljujući ovoj aplikaciji to ćete činiti svaki put kad otključate mobitel bez obzira na to radi li se o običnom pozivu ili slanju sada već možda staromodnih SMS-ova. Čak već rutinsko uspostavljanje poziva postaje ponešto zahtjevnije ako imate instaliran ovaj launcher, jer se ikona pozivanja više ne nalazi na početnom zaslonu – koji sada sadrži samo četiri spomenute ikone. Rješenje postoji, ali ne djeluje u potpunosti prihvatljivo. Naime, potrebno je ikonu pozivanja preseliti u App launcher i ako poželite nekoga nazvati, jer ipak se radi prvenstveno o telefonu, potrebno je najprije pristupiti App launcheru i odabrati pozivanje, a daljnja procedura sasvim je poznata. Ovo je zapravo vrlo slikovit primjer kako je Zuckerberg svojom aplikacijom pametni telefon učinio znatno manje telefonom, a mnogo više Facebookom.

Itekako je očito da se društvene mreže sve više sele na mobilne uređaje i ako uzmemo u obzir da je u prošloj godini većina korisnika Facebooka upravo putem svojih mobilnih uređaja pristupala mreži, ne čudi što je sljedeći korak bio poduzeti nešto u vezi toga, prvenstveno radi povećanja zarade. Ali ako pogledamo na Googleov Play Store, pomalo je poražavajuće vidjeti kako su korisnici ocijenili samu aplikaciju. Prosječna ocjena iznosi svega 2,2 (od maksimalne petice) i od onih koji su uopće odlučili dati svoju ocjenu veći je broj onih korisnika koji su aplikaciju ocijenili jedinicom. Također valja napomenuti kako je tek manje od deset posto ukupnoga broja korisnika ove društvene mreže odlučilo Facebook Homeu dati šansu, barem onu prvu – kako bi isprobali aplikaciju.

Ovi prvi, ne baš obećavajući pokazatelji (ne)uspješnosti aplikacije nisu zaustavili Zuckerberga u daljnjem širenju cijele priče. Tako je u intervjuu za Bloomberg, Facebookov direktor proizvoda Adam Mosseri izjavio kako aktivno pregovaraju s Appleom i Microsoftom u vezi dovođenja launchera i na njihove platforme. Osim ovih pregovora, Facebook je najavio i izradu verzije aplikacije za tablete te nove mogućnosti s budućom nadogradnjom same aplikacije. Ipak, trebamo pričekati još malo za donošenje konačnog zaključka je li lansiranje Facebook Homea bio pametan potez. Aplikacija je još uvijek nova i ne može se instalirati na bilo kojem pametnom telefonu, a samim time nije dostupna svim korisnicima. No sudeći prema komentarima i internetskim člancima, korisnici su vrlo podijeljeni.

cta-planb-3


Propustili ste