Eterična ulja za svaki dan

Vođenje zdravoga života ne mora predstavljati svakodnevni napor ili tražiti velika odricanja i promjene, a kamoli zahtijevati dizanje kredita. Već i male, gotovo neprimjetne promjene sigurno i vrlo brzo dovode do značajnih promjena nabolje u svim esencijalnim aspektima života. Jurica savjetuje kako i koja eterična ulja bismo trebali redovito koristiti

Većina nas je odrasla na mainstream proizvodima i zato je prilično teško priviknuti se i usvojiti nešto novo, što zapravo po svojoj ideji i recepturi nije novo, već znači povratak na izvorno koristeći dobrobiti tehnološkog napretka.

Možda nam prirodni gel za tuširanje neće mirisati poput onoga koji sada koristimo, ekološka pasta za zube neće se jako pjeniti, dezodorans ćemo malo drugačije nanositi, no činjenica je da sve uobičajene varijante proizvoda koje sam nabrojao kao bazu imaju sintetski stvorene sastojke koji stvaraju snažniji privid bilo čistoće, hidratacije, mirisa ili ukrasa, nerijetko glumeći one prirodne mirise i sastojke kojih u njima ima u daleko manjim količinama, ako uopće. Zar ne bi bilo bolje koristiti proizvode i sastojke čija je baza daleko prirodnija i za čije djelovanje i nuspojave, tijekom stoljeća redovite upotrebe, provjereno znamo?

Upravo ovdje uskaču eterična ulja. Ona, kao što sam naziv sugerira, sadrže bit, ako ne i dušu svake biljke, a time i sve blagotvorne učinke. Ona se ne mogu patentirati jer su cijelosti prirodna, stoga ih nema u uobičajenim lijekovima i pripravcima farmaceutskih tvrtki koje neće gubiti vrijeme i novac istražujući ih.

Prije nego što dublje krenemo u njihovo područje, napomenuo bih da ih se mora koristiti savjesno u skladu s receptima i uputama jer inače, kao i sve u životu, mogu imati preslabo ili prejako, pa čak i kontraproduktivno djelovanje. Također treba znati da se većina eteričnih ulja ne smije koristiti nerazrijeđena izravno na koži, a posebice na sluznici – nikada ih ne stavljajte u oči! Eterična ulja zimzeleni ili eukaliptusa nikada ne koristite oralno jer se ne smiju gutati.

Uvijek ih pomiješajte s baznim uljima (npr. makadamijino, jojobino, kokosovo, bademovo, sezamovo, avokadovo…), maslacima (kakao, karite, kokos…), u alkoholu, destiliranoj ili prokuhanoj filtriranoj vodi, a može i u pčelinjem vosku. Nikada, ali nikada ih ne nanosite koncentrirana na bebinu ili dječju kožu koja će daleko jače reagirati na podražaje od kože odraslih, stoga bi za njih recepture trebale biti još blaže nego one za odrasle.

Koža odraslih će načelno dobro podnijeti nerazrijeđeno eterično ulje čajevca, lavande, kamilice, sandalovine ili ruže geranije. No i njih ne treba često koristiti u tom obliku. Za provjeru osjetljivosti na pojedino eterično ulje pomiješajte kap eteričnog ulja s pola žličice baznoga ulja i utrljajte na kožu s unutrašnje strane podlaktice, a potom pričekajte nekoliko sati da biste vidjeli moguću alergijsku reakciju.

Tijekom trudnoće i dojenja izbjegavajte eterična ulja sjemenki anisa, cedra, cimeta, kamilice, klinčića, đumbira, jasmina, ruže, limuna, muškatnog oraščića, kadulje, ružmarina, crnog papra, gorkog badema, bosiljka, breze, kamfora, angelike, komorača, hrena, mažurana, origana, smreke, bora, paprene metvice, sjemenki peršina, koprive, buhače, mirte, gorušice i sl. Neka ulja su toksična, a neka mogu uzrokovati iritacije. U prvome tromjesečju izbjegavajte sva eterična ulja!

Većina eteričnih ulja ima jaka antibakterijska, antiviralna te antifungalna svojstva. Njima možete čistiti i dezinficirati površine cijeloga kućanstva. Za to su najbolja eterična ulja limuna, grejpa, lavande, čajevca, paprene metvice, eukaliptusa (ne koristite ga imate li kućne ljubimce!) i ružmarina. Obolite li od gljivica, poput atletskog stopala, tada umiješajte dvije žlice kokosovog ulja s deset kapi eteričnog ulja čajevca, origana, češnjaka, klinčića i/ili paprene metvice. Tom mješavinom mažite pogođena mjesta 2 do 4 puta dnevno te nastavite mazati još 7 do10 dana nakon nestanka simptoma, ujutro i uvečer. Eterična se ulja zbog malih molekula odlično upijaju u kožu te upravo zato imaju snažno djelovanje. Ne talože se u tijelu, što u terapijskim slučajevima znači da neće trovati organe poput jetara kao neki klasični lijekovi.

Prilikom kupovine pazite da su sto posto prirodni proizvodi, bilo kao čista zasebna ulja ili kao sinergije više njih. Mirisna i eterična ulja nisu jedno te isto: mirisna su vrlo vjerojatno sintetska. Eterična ulja mogu, ako ih skladištite u tamnim bocama i na tamnome mjestu, trajati od pet do deset godina, osim ulja citrusa čija će se jačina smanjiti unutar godinu do dvije. Da bi provjerili kvalitetu eteričnog ulja, kapnite kap na kolaž-papir. Ako brzo ishlapi ne ostavljajući prstenastu mrlju, tada je čisto. Ako se mrlja vidi, proizvođač ga miješa s drugim uljima. Taj test provjere ne vrijedi na apsolutima, pačuli ulju ili mirti.

Zašto su neke vrste skupe? Čistoća i kvaliteta uzgoja, prešanja i obrade ovise o tome, ali i vrsti biljke. Primjerice, za otprilike pola litre eteričnog ulja lavande treba nešto više od 45 kg ubrane biljke. Cijenjena bugarska ruža kalira toliko da je potrebno gotovo dvije tone ubrane biljke za manje od pola litre eteričnog ulja!

Eterična ulja limuna, peperminta (paprene metvice ili mente), lavande, slatke naranče, čajevca, ružmarina te klinčića trebalo bi imati svako kućanstvo, pa i ured. Ta ulja dezinficiraju, podižu raspoloženje te opuštaju, revitaliziraju i osvježavaju, a koriste se na 101 način i nisu skupa.


Propustili ste