Call of Duty: Black Ops 2 – igra koja je zaradila milijardu dolara u samo 15 dana

Srušen rekord koji je držala još jedna igra iz serijala Call of Duty, Modern Warfare 3, koja je ovaj iznos zaradila u 16 dana

Drugovi! Ovo je dan kojim ćete se ponositi do kraja života! Borit ćete se protiv nacista svom svojom snagom! Za svakog palog sovjetskog vojnika, past će deset njihovih! – obraća vam se drug u čamcu kojim se približavate ruševnom Staljingradu dok vas na nišanu drže dva vojnika. U slučaju da poželite sabotirati, oni će cijeli šaržer isprazniti u vas. Bitka za Staljingrad učinila je prvu igru iz serijala Call of Duty, objavljenu 2003. godine, i više nego prepoznatljivom. To je bila ona bitka koju ste prepričavali prijateljima, kao što ste prepričavali i iskrcavanje na Normandiju iz igre Medal of Honor.

Prvi Call of Duty bio je toliko dobar da je proglašen igrom godine, a igra je osvojila veći broj nominacija za nagradu Interactive Achievement. Bio je to dobar znak za Activision, pa se eksploatacija nastavila. Godine 2005. uslijedio je Call of Duty 2, u kojemu je igrač Drugi svjetski rat gledao očima sovjetskog, britanskog i američkog vojnika na nekoliko kontinenata. Već sljedeće godine izašao je i treći nastavak, koji je do veljače iduće godine prodan u Americi u dva milijuna primjeraka. U trojci, igrala se američka, britansko-francuska, kanadska i poljska kampanja. No osim single kampanja, trojka je predstavila i ”jak” multiplayer, koji je bio tek uvod u ono što slijedi.

Spektakl Modern Warfare
Modern Warfare je igra nakon koje ćete, kada je završite, zvati sve prijatelje i slučajne prolaznike da dođu, pogledaju je, zaigraju i kupe. Toliko je dobra da razmišljate i kome biste je sve trebali pokloniti! Da je doista spektakularna, saznajete već u drugoj misiji kada se u olujnoj noći, negdje u blizini Marijanske brazde, najdublje točke u oceanu, iskrcavate na ogromni teretni brod čiju posadu morate eliminirati i doći do važnog paketa. No to nije sve! Pri kraju misije, dok ste još u njegovu najdubljem dijelu, brod počinje tonuti…

Ili kad u misiji Shock and Awe, nakon dugotrajne borbe nuklearna bomba ipak eksplodira, dok vi pokušavate odletjeti helikopterom… Za razliku od prethodnih serijala, Modern Warfare odvija se u sadašnjosti. U neimenovanoj bliskoistočnoj zemlji, radikalni vođa ubio je predsjednika, istodobno u Rusiji počinje građanski rat, a igrač preuzima ulogu američkoga Force Recon marinca, odnosno britanskoga SAS komandosa, koji pokušava pohvatati konce i spriječiti novi svjetski sukob. Call of Duty: Modern Warfare, objavljen krajem 2007. godine, do svibnja 2009. prodan je u 13 milijuna primjeraka.
I kao što je Kum 2 prema ocjenama mnogih kritičara bolji od jedinice, tako je i Modern Warfare 2 nadmašio original!

Igra je objavljena u studenome 2009. i do sredine 2011. prodala se u 22 milijuna primjeraka. Tijekom prva 24 sata, u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji kupljeno je 4,7 milijuna primjeraka. Razloga za uspjeh, u priči koja se nastavlja na jedinicu, nije nedostajalo: potjera za bjeguncem kroz brazilsku favelu jedna je od najboljih potjera viđenih u igrama, ruska invazija na SAD, kad vam se nad glavom nalazi nepregledni broj aviona i padobranaca, i osjećaj tjeskobe koji izaziva – samo su manji dio njih. Dvojka sadrži i najkontroverzniju misiju viđenu u igrama. No Russian stavlja vas u poziciju tajnoga agenta, koji s trojicom Rusa terorista upada na aerodrom prepun civila. Ne kao zagrebački Pleso, već kao pravi svjetski aerodrom. Njih trojica počinju, uz najbolju glazbu u igrama koju ste čuli, pucati po civilima! A vi? Odluka je vaša. U Ruskoj verziji igre ta misija je izbačena, u Japanu i Njemačkoj bi, ako ste i sami pucali po civilima, igra završila, o toj se misiji pričalo na najvišem političkom nivou u Velikoj Britaniji…

Treći nastavak, koji je izašao u studenome 2011. godine, a koji se nastavlja na prva dva, samo je tijekom prvoga dana prodan u 6,5 milijuna primjeraka, čime je Activisionu priskrbio 400 milijuna dolara. U 16 dana trojka je zaradila milijardu dolara, čime je pobijedila i film Avatar, kojemu je za istu brojku trebalo 19 dana. Nimalo čudno s obzirom na to da se rat nastavio u SAD-u. Bitke u razrušenom New Yorku, vremenski ograničena potraga za bombom u Londonu, ulični ratovi u Parizu i Njemačkoj, bitka protiv terorista u avionu ruskoga predsjednika – samo su neke od akcija koje su ponovno izazvale oduševljenje, premda je treći nastavak slabiji od prethodna dva.

Rekorder Black Ops
Drugom svjetskom ratu Activision se nakratko vratio u studenome 2008. godine kada je objavljen World at War, a Hladnom ratu okrenuli su se dvije godine poslije u prvome nastavku serijala Black Ops, koji nas vodi u – šezdesete. Točnije, u CIA-ine tajne operacije iza neprijateljskih linija. I ova igra imala je sve preduvjete da postane hit: Sympathy for the Devil od Stonesa kao podlogu tijekom bitke na rijeci u Vijetnamu, pokušaj ubojstva Fidela Castra, razgovor s Kennedyjem i upravljanje avionom SR-71 Blackbird samo su neki od njih.

Black Ops prodan je do početka kolovoza 2011. u 25 milijuna primjeraka, a još veći uspjeh postiže posljednji, drugi nastavak serijala Black Ops, objavljen 13. studenoga 2012. godine. U prva 24 sata igra je zaradila 500 milijuna dolara, a u tek 15 dana – milijardu!

Radi se o najvećem otvaranju u zabavnoj industriji svih vremena – filmska industrija može samo sanjati o ovakvom uspjehu. Priča se odvija krajem osamdesetih, odnosno tijekom posljednjih godina Hladnoga rata, dok se drugi dio priče odvija u novom Hladnom ratu 2025. godine. Zanimljivo, igra ima nekoliko završetaka koji ovise o potezima koje igrač vuče, a promovirao ju je i Oliver North, sudionik afere Iran-Contra iz 1986. Malo je ljubitelja igara koji nisu zaigrali barem jednu igru iz serijala Call of Duty, a kako ste pročitali, svakim novim nastavkom Activision ponovno iznenadi i revolucionarizira način na koji igramo, sami ili online.


Propustili ste