Digitalno blago: Evolucija filmskih špica u 6 minuta

Pogledajte evoluciju dizajna i tipografije naslova na uvodnim filmskim špicama u američkoj kinematografiji!

Početna špica integralni je dio velike većine filmova i jedan od faktora koji određuje (ili bolje reći – najavljuje) ugođaj i izgled nekog djela. Od minimalističkih do raskošno dizajniranih, kroz povijest sedme umjetnosti vidjeli smo bezbroj različitih filmskih špica i tipografskih rješenja naslova, a one najbolje sada možete pogledati u manje od 6 minuta na jednome mjestu!

Naime, na Vimeu je nedavno osvanuo zanimljiv videouradak koji prikazuje evoluciju dizajna i tipografije naslova na uvodnim filmskim špicama u američkoj kinematografiji. Video iza kojeg stoji fotografkinja Danielle Del Plato pokriva razdoblje od 1915. do 2014. godine, odnosno započinje s Rođenjem nacije, a završava s Birdmanom.

Naravno, ovdje ćete vidjeti neke od najpoznatijih primjera filmske tipografije i špica, poput Ratova zvijezda, Kuma, Istjerivača duhova, Povratka u budućnost i Jurskoga parka, a i prisjetiti se kako se to radilo nekad, u vrijeme klasičnoga Hollywooda. Filmofili, uživajte!

***

U rubrici Digitalno blago osvrćemo se na internetske sadržaje koji su nam privukli posebnu pažnju i želimo ih podijeliti s vama. Pročitajte prijašnji tekst!


Propustili ste